nabava.net

Koji televizor kupiti - vodič za kupovinu

Koji televizor odabrati jedan je od najtežih izbora kada se odlučimo na investiciju. Tehnologije napreduju, a ponuda televizora je ogromna. Veličina ekrana, SMART, rezolucija, samo su neke od značajki koje morate uzeti u obzir prije same kupovine. Kako bi vas spasili glavobolja, donosimo par savjeta kako najlakše izabrati televizor.

Koji televizor kupiti

Veličina ekrana

Veličina je zaista bitna. A kod izbora televizora ona dolazi u prvi plan. Sve značajke televizora neće vas toliko oduševiti ako kupite premali televizor. Veće je bolje.

Veličina ekrana je dijagonalna udaljenost od jednog ruba ekrana do drugog. Mjeri se u inčima (1“= 2,54 cm), a na tržištu se nalazi cijeli niz veličina počevši od 20 inča pa sve do ogromnih 80 inča. Iako je veće bolje, važno je da veličinu ekrana uskladite s mjestom koje će ono zauzimati u vašem domu.

Udaljenost od televizora treba biti minimalno 1.6 puta, a optimalno 2-3 puta veća od dijagonale televizora.

Znači, ako kupite televizor od 48“ (122 cm), za idealne uvjete gledanja od njega trebate biti udaljeni minimalno 2 metra, a optimalno između 2,5 i 3 metra.

Veličina televizora u odnosu na udaljenost

Još jedna važna je stvar je u koju prostoriju ćete postaviti televizor. Nepisano pravilo je kako u dnevni boravak (najveću sobu) uvijek dolazi veći ekran (iznad 100 cm), tako da za njega preporučamo što veći ekran. Za manje sobe poput spavaće ili dječje preproručamo manji ekran zbog manje prostora u samoj sobi (primjerice 70 ili 80 cm).

Ovo su pravila za Full HD (1080p) televizore koji su danas i najčešći na tržištu. Noviji 4K modeli donose puno bolji doživljaj gledanja iz blizine tako da minimalna udaljenost za gledanje treba biti jednaka dijagonali televizora.

Izbor veličine ekrana ovisi o njegovoj funkciji, veličini sobe u koju ćete ga postaviti i udaljenosti s koje ćete ga gledati. Ako imate dovoljno mogućnosti, uvijek izaberite veći ekran.

Full HD ili 4K televizor?

Usko povezana s veličinom ekrana je i njegova rezolucija. Kako smo i spomenuli u prethodnom odjeljku, Full HD (1080p) televizori su trenutno najčešći na tržištu. S rezolucijom 1920 x 1080 piksela stvaraju odličnu kvalitetu slike i ono važnije, većina sadržaja stvara se upravo za tu rezoluciju.

Nešto slabiji su HD ready televizori koji imaju rezoluciju 1366 x 768 piksela. Nećete doživjeti totalnu promjenu slike ili njenu kvalitetu, ali Full HD je svakako bolji izbor.

Sada već prevladavaju 4K ili UHD televizori. Televizori s 4 puta većom rezolucijom od Full HD televizora donose nevjerojatnu kvalitetu slike i iskustvo gledanja sadržaja. Međutim, UHD televizori imaju nekoliko ključnih nedostataka.

  • Sadržaji – Većina sadržaja još uvijek ne podržava 4K rezoluciju, odnosno nisu stvarani za nju. Samim time, ne možete iskoristiti prednosti koje takvi televizori donose.
  • Veći televizori – prednosti UHD-a su mnogo jasnije izraženije na velikim ekranima (120 cm i dalje) tako da manji ekrani također ne mogu iskoristiti sve prednosti koje UHD pruža.

Televizori 4K ili UHD rezolucije postali su gotovo svakodnevnica i sada su već cjenovno pristupačni većini građana. Kako je televizor ipak dugoročna investicija, 4K televizori čine se kao najbolji odabir.

LCD, LED ili OLED TV?

Kada govorimo o tehnologiji prikaza, stvar je gotovo pa sasvim jasna. Većina današnjih modela su LCD televizori s LED osvjetljenjem i to je svakako preporuka za svakog prosječnog korisnika. LED zaslon koristi tisuće malih žaruljica koje osvjetljavaju ekran čime povećava kontrast, raspon boja i vjernije prikazuje crnu boju u odnosu na obične LCD televizore sa CCFL osvjetljenjem

Plazme su prošlost, a OLED budućnost. OLED televizori donose najbolju TV sliku s jasnije izraženim bojama i kontrastima. Sigurno se pitate zašto onda jednostavno ne kupiti OLED TV?

Zbog cijene. Cijene OLED TV-a su i dalje astronomske i ako nemate viška novca, još uvijek si ga nećete moći priuštiti.

LCD-LED televizori su najrasprostranjeniji na tržištu i svakako trenutno najbolji izbor.

Treba li mi SMART TV?

U današnje vrijeme svi uređaji postaju pametni. Poticanje što veće umjetne inteligencije postala je najveća zadaća proizvođača. Ni televizori nisu iznimka. SMART skoro doslovno iskače iz paštete. Ali trebate li vi SMART TV?

Odgovor nije tako jednostavan, ali u globalu možemo reći da ne trebate. Definitivno preporučamo taj novac uložiti u veći ekran. Što vam donosi pametna opcija?

  • Surfanje internetom – ova značajka i nije od neke koristi jer većina korisnika ne pregledava internetske sadržaje na tv-u, a oni koji su se odlučili na to i nemaju pretjerano dobra iskustva.
  • Pristup društvenim mrežama – Ako želite svoj Facebook profil pregledavati na tv-u, SMART opcija će vam to omogućiti, ali potrebe za tim i nema. Ionako mu pristupate s pametnog telefona, tableta i laptopa.
  • Aplikacije – Pristup internetskim sadržajima kroz predinstalirane aplikacije (streaming programe, igre) je i najvažnija i najreklamiranija mogućnost SMART tv-a.
  • YouTube – Ovo je značajka koja je možda i najkorištenija kod SMART TV-a. Slušanje glazbe ili gledanje video zapisa s YouTubea na velikom ekranu zaista je nešto što možete dobro iskoristiti.
  • Pregled sadržaja – Ako želite sadržaje s ostalih digitalnih uređaja reproducirati na vašem televizoru, to je također moguće putem SMART opcije.

Tržište ide u smjeru gdje, nakon nekog vremena, SMART televizori više i neće biti izbor, već normalna funkcija uz televizor. Naše je mišljenje kako vam SMART i neće biti od prevelike koristi, ali sigurno neće naštetiti vašem uređaju.

Media streamer

Alternativa SMART TV-u su medijski streameri koji su još uvijek mnogo popularniji vani nego kod nas. Medijski streameri donose internetski sadržaj direktno na vaš televizor. Većina njih također omogućuje reprodukciju sadržaja s vašeg laptopa (filmova, glazbe) na veliki ekran televizora.

Važno je naglasiti kako će media streamer zapravo svaki televizor učiniti SMART televizorom, bez obzira imao li on tu značajku ili ne. Većina njih omogućuje korištenje kompletnog web preglednika.

Od najpoznatijih uređaja u Hrvatskoj izdvajamo Google Chromecast. Jednostavan i jeftin za korištenje, Google Chromecast je gadget čija je osnovna namjena bežično streamanje YouTubea, Google Musica i raznih drugih popularnih mrežnih servisa na televizore i monitore.

Korištenjem media streamera vaš će televizor postati SMART za puno manje novca, a maksimalno ćete iskoristiti one najvažnije stvari poput YouTubea ili streamanja filmova.

Priključci

Današnji televizori dolaze s cijelim nizom dodatnih ulaza koji omogućuju spajanje s drugim uređajima. No koji priključci na televizoru su vam zapravo potrebni?

  • HDMI – Definitivno najpopularniji priključak trenutno. Pomoću HDMI-a ćete spojite druge uređaje s televizorom i bez problema prenositi 1080p sadržaje. Idealno je da TV ima barem 2 HDMI priključka.
  • USB – S USB tehnologijom smo svi upoznati, a ona je i dalje odličan alat za reproduciranje sadržaja s vaših uređaja na televizor.

Ako ste se ipak odlučili za kupovinu UHD televizora, važno je znati da vaš televizor mora posjedovati HDMI 2.0 ili noviju verziju kako bi mogao prenositi UHD sadržaje.

HDMI je najvažniji ulaz na vašem televizoru, pa se pobrinite da model koji odaberete ima barem 2 HDMI ulaza.

Osvježavanje slike i kontrast

Nakon što smo prošli najvažnije značajke televizora, približit ćemo vam i one 'čudne' brojke koje pronalazite u specifikacijama proizvoda. Ono što prvo treba naglasiti, ne uzimajte te brojke kao nešto bitno za rad vašeg televizora.

Proizvođači su shvatili kako se kupci i ne razumiju toliko u brojke pa su ih odlučili napumpati u marketinške svrhe. Tako odjednom televizor ima gotovo 1000 Hertza (Hz) ili milijunske kontraste. To je sve samo ne točno.

Osvježavanje slike nam, najjednostavnije rečeno, govori koliko se puta slika u jednoj sekundi osvježava. Što je veći broj, to je slika dinamičnija i brža što je osobito bitno za video igre, sportske sadržaje i akcijske filmove s brzim promjenama kadrova.

televizor herci

Za vaš televizor 100 Hz je sasvim dobro. Naravno i 200 isto tako, ali nećete vidjeti pretjeranu razliku. Razni proizvođači su smislili vlastita imena za osvježavanje slike kako bi povećali broj hertza. Tako Samsung govori o Clear Motion Rate, LG o TruMotion, Sony o MotionFlow, a Phillips o Perfect Motion Rate.

Stvarna vrijednost Clear Motion Rate
(Hz)
TrueMotion
(Hz)
MotionFlow
(Hz)
Perfect Motion Rate (Hz)
50 Hz 50
100
50
100
100
200
100
200
100 Hz 200
400
600
200
400
700
400 400
800
200 Hz 700
800
1000
800
1000
800 1200

*Moguća su manja odstupanja od brojki naznačenih u tablici 

Ova vam tablica može pomoći u pretvaranje marketinških brojki u realne, ali uzmite u obzir mogućnost da proizvođači promijene segmente pa granični modeli pređu iz jedne kategorije u drugu.

Najvažnije od svega, ako do sada niste brinuli o Hertzima, nemojte ni dalje. Vaš će televizor raditi bez većih problema u gotovo svim vrijednostima. Ako ste već zapeli za ovu stavku, 100 Hz će biti odličan izbor za vas.

Za kontrast vrijede ista pravila kao i za osvježavanje slike. Nemojte se previše zamarati s brojkama jer u većini slučajeva one nisu realne. Na sreću, proizvođači sve rjeđe objavljuju podatke za kontrast, tako da možete biti mirni. Jedna stavka oko koje više ne morate brinuti.

Vidljivi kut i paneli

Još jedna pretjerano nekorisna značajka običnom kupcu. Vidljivi kut definira se kao otklon pod kojim kontrast LCD televizora ne pada ispod 10:1. Iz tog razlog velika većina televizora ima vidljivi kut od 178°. No to i nije pretjerano istinita informacija jer u većini slučaja promjenom kuta, gubi se i kvaliteta slike.

Led tv - kut gledanja

Na vidljivi kut ponajviše utječe izbor panela. Kod televizora to su ili IPS paneli ili VA paneli. IPS ima nešto bolji vidljivi kut i općenito kvalitetniju sliku, dok VA paneli imaju primat u kontrastu.

IPS panele koristi LG u svim modelima, Panasonic u većini te Sony u određenim modelima. Isključivo VA panele koristi Samsung.

Zakrivljeni ekrani

Još jedna novost na tržištu su zakrivljeni ekrani. U tom pogledu posebno prednjače Samsung i LG koji zakrivljene ekrane smatraju budućnošću. Zakrivljeni televizori imaju svojih prednosti i mana, a u sljedećoj tablici prikazat ćemo samo najosnovnije od njih.

Prednosti Nedostaci
Bolje iskustvo gledanja
(uranjanje u sadržaj)
Cijena
Osjećaj dubine Koristi prednosti samo na velikom ekranu
Veći kontrast Smanjeni vidljivi kut
Smanjuje refleksiju okoline Neadekvatni za montiranje na zid
Izgledaju odličnmo Prednosti vidljive samo iz idealne pozicije

Montiranje televizora

Svoj televizor možete postaviti na postolje ili ga montirati na zid. Montaža na zid kompliciraniji je način, ali dizajnerski možda i najsavršeniji. Ono što je važno odrediti je koji VESA standard koristi vaš televizor. Prema njemu birate tip nosača za montiranje na zid.

Ako nije naznačeno, VESA standard mjerite tako da izmjerite udaljenost između gornje lijeve rupe na pozadini vašeg televizora i gornje desne rupe (horizontalno). To je prva brojka (izražena u milimetrima). Drugu brojku dobijete tako da vertikalno izmjerite udaljenost od gornje lijeve i donje lijeve rupe.

Najčešće ćete naići na standarde 75x75, 100x100, 100x200 i 200x200, ali oni mogu rasti do 800 x 800. Što je veći ekran, veći će biti i VESA standard. Neki televizori dolaze s više od četiri rupe čime vam omogućuju više opcija montiranja i postavljanja televizora na vaš zid.

Korisne informacije i savjeti

Već smo govorili o idealnim udaljenostima za gledanje televizora. Druga stvar ovisi o položaju televizora. Bilo da ga postavljate na postolje ili montirate na zid, najidealnije je da on bude u visini očiju dok ste u položaju u kojem ga najčešće gledate.

Svi televizori danas na tržištu dolaze s ugrađenim digitalnim prijemnicima, ali zbog novo donesene direktive pobrinite se da imaju ugrađeni DVB-T2 standard s HEVC sustavom kodiranja. 

Provjerite dimenzije. Prije nego kupite televizor, provjerite njegove dimenzije. Ako imate isplanirano mjesto za njega u vašem domu, nastat će problem ako prelazi dimenzije koje su vam potrebne. Važno je provjeriti dimenzije sa, ali i bez postolja.

Prije kupovine još jednom promislite koje su vam značajke stvarno potrebne, usporedite različite modele i pronađite najbolji izbor za sebe.