nabava.net

Koju konzolu kupiti - vodič za kupovinu

Ako niste ekspert u svijetu gaminga, izbor odgovarajuće konzole može biti problem. Zato uspoređujemo PS4 Pro i Xbox One S, ali i starije modele i pomažemo u izboru.

PlayStation ili Xbox

PlayStation 4 Pro ili Xbox One S?

PlayStation vs Xbox ili Sony vs Microsoft, vjerojatno je jedan od najvećih duela u svijetu gaminga. Zato vas prvo vodimo kroz pregled najnovijih modela, PS4 Pro i Xbox One S, a potom i kroz nešto starije, ali i dalje aktualne konzole.

Cijena

Kako znamo da je cijena uvijek veliki faktor pri kupovini, prvo smo odlučili usporediti cijenu za PS4 Pro i cijenu za Xbox One S. PS4 Pro može se pronaći po cijeni od 3000 kuna, dok ćete za Xbox One S morati izdvojiti oko 1300 kuna manje, odnosno minimalno 1700 kuna

Planirate li odmah poskočiti i kupiti Xbox One S, stanite na loptu jer postoji nekoliko razloga zašto je određeni model i do tisuću kuna jeftiniji. Prvenstveno se radi o količini memorije koju ima određena konzola.

Memorija

PS4 Pro dolazi s 1 TB memorije, dok Xbox One S dolazi u dva modela, s memorijom od 500 GB i memorijom od 1 TB. Ako usporedite PS4 Pro s 1 TB memorije i Xbox One S s 1 TB memorije, vidjet ćete da je cijena nešto sličnija, ali je i dalje Xbox One S jeftiniji za nekoliko stotina kuna.

Xbox One S bijeli

4K i HDR

PS4 Pro podržava 4K rezoluciju i u mogućnosti je nativno reproducirati 4K sadržaje (igre i streaming servise poput Netflixa i Amazona). S druge strane, Xbox One S podržava 4K streaming servise, ali igre nećete moći igrati u ovoj kvaliteti.

Međutim, Xbox One S posjeduje i 4K Blu-Ray player pa ćete filmove u ovoj rezoluciji i punoj kvaliteti moći gledati i preko playera, dok ćete kod PS4 Pro biti osuđeni samo na streaming servise. Nedostatak 4K playera je jedna od najvećih i najčešće spominjanih mana novog PlayStationa.

HDR podržavaju i jedna i druga konzola, ali ćete za uživanje u ovim čarima moderne tehnologije trebati i jednako moderan 4K i HDR televizor koji podržava sve spomenute karakteristike.

Snaga

Snaga je nešto u čemu PS4 Pro još uvijek nema pravog konkurenta. Koliko god je Xbox One S bolji i snažniji od osnovnog Xbox One modela, toliko još uvijek zaostaje za PlayStationom. 

Već smo pisali o PS4 Pro specifikacijama, tako da tamo možete provjeriti detaljnije brojke, ali najvažnija stvar je jasna. PS4 Pro je daleko snažniji i grafički moćniji od Xbox One S konzole.

Virtualna stvarnost 

Planirate li u skoroj budućnosti otploviti u VR svijet igara, onda vam je izbor poprilično jednostavan. Trebat će vam PS4 Pro koji svojom snagom i prije svega grafičkim mogućnostima najvjernije dočarava virtualni svijet.

PlayStation VR

I na osnovnom PS4 moći ćete uživati u VR igrama, ali ipak smanjene kvalitete. S druge strane, Xbox One S kao ni njegov predak, Xbox One, ne podržava niti jedan oblik virtualne stvarnosti.

Međutim, strpite li se godinu dana, moći ćete uživati u novoj konzoli Xbox Project Scorpio koja će biti bazirana primarno na 4K igrama i virtualnoj stvarnosti. Šuška se kako će Microsoft u svoju VR priču ući s Oculus Riftom. 

Stariji modeli - PS4 ili Xbox One

Kako smo i rekli, do sada smo prvenstveno pisali o PS4 Pro i Xbox One S, najnovijim i najboljim modelima. Međutim, mnogima su to i dalje preskupe igračke, pa se okreću starijim, ali ništa manje dobrim modelima, PS4 i Xbox One.

Obje konzole imaju dva modela, ovisno o količini memorije tvrdog diska. Osnovni model ima 500 GB, dok je napredniji s 1 TB memorije. Xbox One S je čak 40% snažniji od osnovnog modela, a to je dodatno poboljšao sa znatno manjim dimenzijama.

Osnovni PS4 je također veći od svoga nasljednika, a ujedno i slabiji. Ako uspoređujemo PS4 i Xbox One, onda treba reći kako je PS4 dimenzijama manji od protivnika, a to može biti veliki plus ako želite uklopiti konzulu u cijeli sistem svoga doma. PS4 ima dimenzije 5.3 x 27.5 x 30.5cm, dok je Xbox One zapeo na 7.9 x 27.4 x 33.3cm.

Niti Xbox One niti PS4 ne mogu se pohvaliti s 4K kompatibilnošću, ali to vas i ne treba pretjerano brinuti jer su iz Sonya i Microsofta najavili kako će većina igara i dalje biti nativno napravljena za ove konzole s mogućnošću 'upgradea' na 4K sadržaj.

Igre

Većina igara izlazi na obje platforme i tu nećete imati velikih problema. Međutim, neke video igre ekskluzivno su napravljene za određenu konzolu pa ako baš želite uživati u njima, morat ćete se odlučiti za tu konzolu. Zato smo odlučili nabrojati neke od najpopularnijih ekskluziva za PS4 i Xbox One.

Kontroleri

Vjerujemo kako će kod kontrolera najvažnija biti navika. Ako ste navikli na Sonyjeve kontrolere, onda će vam DualShock 4 biti ostvarenje snova. Najvažnija karakteristika ovog joysticka je mogućnost punjenja čime se izdvaja od Xbox One kontrolera koji su također bežični, ali i dalje rade na baterije

Sony Dualshock 4 kontroler

Što se samog osjećaja tiče, ponovno će ovisiti od osobe do osobe. Međutim, kod 'racing' igara, Xbox One mogao bi vam pružiti bolji osjećaj zbog vibracija koje vam u ruke donose trakciju guma na cesti. Kako konzolu vrlo vjerojatno nećete izabrati prema kontroleru, bolje je okrenuti se nekim drugim značajkama.

Xbox One S kontroler

PS4 Slim 

PS4 Slim je zapravo osnovni PS4 manjih dimenzija. Najveće unaprjeđenje napravljeno je po pitanju potrošnje energije, pa tako PS4 Slim troši i do 30% manje energije nego običan PS4. Sve ostale najvažnije funkcije i specifikacije jednake su kao i kod običnog PlayStationa 4. 

Za razliku od osnovnog modela, PS4 Slim ne posjeduje optički kao niti AV izlaz, a za spajanje s vašim televizorom, morat ćete koristiti HDMI 1.4. Primjerice, PS4 Pro koristi HDMI 2.0. 

Cijena za PlayStation 4 Slim također ovisi o modelu pa ćete za model s 500 GB morati izdvojiti minimalno 2000 kuna, a za model s 1 TB memorije minimalno 2500 kuna.

PlayStation 4 slim

Savjeti za kupnju konzole

S obzirom na to da su PlayStation 3 i Xbox 360 sada već ušli u drugo desetljeće života, njih nismo niti spominjali u ovom tekstu. Cijene za novije konzole nisu toliko velike i želite li si priuštiti kvalitetni gaming, svakako se zadržite na nekim od gore navedenih.

Za kraj smo vam odlučili kroz par rečenica iskazati kada se trebate odlučiti za koju konzolu.

PS4 Slim

Izaberite PS4 Slim ako još uvijek nemate PS4, a 4K i HDR vam i nisu od nekog značaja jer ne planirate uskoro nabaviti i 4K televizor. PS4 Slim podržava VR headset, a manji je manje energije troši u odnosu na osnovni model.

PS4

S obzirom na nove konzole, Slim i Pro, ne vidimo zašto biste po prvi puta kupovali osnovni model. Idete li u kupovinu odlučite se za Slim ili Pro, osim ako naiđete na neku fantastično dobru ponudu. Imate li već PS4, nemojte kupovati nove konzole, sve igre će ionako biti rađene za PS4, a podržavat će i PlayStation VR. 

PS4 Pro

PS4 Pro izaberite ako želite najmoćniju konzolu, a posjedujete i 4K televizor. Nativne 4K igre i velika poboljšanja u VR-u najveće su prednosti ove konzole. Ona je i najskuplja, ali ono što ćete dobiti, opravdat će ulaganje. Međutim, imate li već PS4, dobro razmislite isplati li vam se zbog par 4K igara prijeći na PS4 Pro.

Xbox One

Kao i kod PlayStationa, osnovna konzola ne bi trebala biti vaš izbor ako tek prvi puta kupujete Xbox. Savjetujemo da radije razmislite između moćnije Xbox One S konzole ili da pričekate sljedeću godinu kada bi trebali izaći nova Xbox Project Scorpio kompatibilna s 4K igrama i VR-om.

Xbox One S

Ako već imate Xbox One, zaista se ne isplati napraviti nadogradnju na One S. Nova konzola je moćnija i manja, ali također ne podržava nativno 4K igre, već će samo raditi 'upscaling'. Međutim, kupujete li prvi puta, svakako se odlučite za Xbox One S. On je ono što je Xbox One trebao biti odmah u startu.

Xbox ili PS

Ova odluka će prvenstveno ovisiti o ekskluzivama koje planirate igrati. Pogledajte odlomak s naslovom igre i sami odlučite. U Hrvatskoj je PlayStation svakako korištenija konzola pa ćete igrama biti bliži ako se odlučite za jednu konzolu iz PlayStation 4 obitelji.

Nadamo se kako su vam ovi zadnji savjeti uspjeli dočarati koja je konzola najbolja za vas, a sada trk pogledati ponudu igraćih konzola, usporediti cijene i izabrati najbolje za sebe.