nabava.net

Koju perilicu rublja kupiti - vodič za kupovinu 2020.

Miris svježe opranog, osušenog i izglačanog rublja - ima li išta bolje? Ali kada ste se vratili s posla dočekala vas je poplava u kupaonici, a usred nje mrtva perilica rublja?

Vodič za kupovinu perilice rublja

Izbor je toliko velik da je odabir najbolje perilice rublja postao pravi izazov.

Zanima te što je važno za znati prije kupovine nove perilice? U nastavku slijedi nekoliko praktičnih savjeta kako za odabir perilice rublja baš po tvojoj mjeri.

Gornje punjenje vs. prednje punjenje

Perilice dijelimo u dvije kategorije:

 • Perilice rublja s gornjim punjenjem
 • Perilice rublja s prednjim punjenjem

Koju od te dvije perilice ćeš odabrati ovisi koliko slobodnog prostora imaš, broju članova kućanstva i osobnim navikama.

perilica rublja s gornjim punjenjem
Perilica rublja s gornjim punjenjem

Perilice s gornjim punjenjem su više, ali uže te stoga sa svojih 40 cm širine zauzimaju i manje prostora. No, imaju manji kapacitet od perilica s prednjim punjenjem, a također troše više energije i vode. To je zato što se moraju u potpunosti napuniti vodom, za razliku od perilica s prednjim punjenjem. 

Perilice s gornjim punjenjem su praktične jer je tijekom pranja moguće otvoriti poklopac i dodati komade rublja koje si možda zaboravio ubaciti prije početka pranja. Kod perilice s prednjim punjenjem to nije moguće jer bi otvaranjem istekla voda.

Perilice s prednjim punjenjem kod nas su najpopularnije, zbog čega trgovine imaju bogatu ponudu takvih perilica. A zbog toga su i jeftinije od perilica s gornjim punjenjem.  

Perilica rublja s prednjim punjenjem
Perilica rublja s prednjim punjenjem

Takve perilice obično imaju i veći bubanj, što znači da se rublje bolje pere i manje gužva. A veća vratašca ujedno znače i lakše rukovanje rubljem.   

Postoji i treća kategorija perilica – perilice koje su ujedno i sušilice. Iako je privlačno imati dva uređaja u jednom, takve perilice obično više koštaju i imaju mali kapacitet.

Kada se usporedi cijena kombinirane perilice i sušilice rublja, uglavnom je jednaka kao da si kupio pojedinačne uređaje. Preporučuju se kućanstvima gdje se rublje ne pere toliko često i gdje je ušteda na prostoru izuzetno važna.

Veličina je bitna

Koliko velika perilica rublja treba biti, ovisi o tome koliko često pereš rublje. Perilice najčešće dolaze s kapacitetom od 3 do 9 kilograma.

U pravilu vrijedi sljedeće:

Broj osoba u kućanstvu Kapacitet perilice
1 do 5 kg
2 5 - 6 kg
3 - 4 6 - 7 kg
6 i više 7 - 9  i više

Da biste steko bolji dojam koliko se rublja može oprati u jednom pranju, znaj da perilica s kapacitetom od 5 kg odjednom može oprati oko 16 većih košulja. Jedna kila odjeće bila bi kombinacija jednog para traperica i košulje ili dva - tri veća ručnika.

Bitno je napomenuti da se maksimalni kapacitet odnosi samo na osnovni program pranja. Posebni programi obično zahtijevaju stavljanje manje rublja u perilicu.

Što znači brzina okretaja?

Za brzinu okretaja kod nas se ustalila riječ centrifuga.

Perilice u pravilu dolaze s rasponom od 400 do 1600 okretaja u minuti, pa i više.

Što je veći broj okretaja, to perilica iz rublja ukloni više vlage, a to znači da će rublju trebati manje vremena da se osuši. No, što je brzina okretaja veća, to će perilica biti glasnija.

Prosječnom korisniku se preporučuje kupnja perilice do 1200 okretaja.

Što je veći broj okretaja, to će rasti i cijena perilice. Manji broj okretaja obično imaju starije ili energetski manje učinkovite perilice, a sve iznad 1200 okretaja će značajno povećati cijenu perilice bez značajnijeg učinka na pranje.

U obzir uzmi i uvjete koje imaš za sušenje rublja. Ako imaš dovoljno prostora i vremena za sušenje, tada ti nije potrebna perilica s velikim brojem okretaja. 

Trebaš znati i to da neki materijali, kao što je vuna, ne trpe veliku brzinu okretaja jer ona može izazvati oštećenja.

Ako često pereš osjetljive materijale, razmisli o kupovini perilice rublja s manjim brojem okretaja u minuti ili perilice koja ima mogućnost odabira brzine okretaja.

Funkcije perilice rublja

Razlikujemo dvije vrste programatora:

 • Mehanički programator
 • Elektronički programator

Mehanički programator je jednostavniji i nudi manji broj opcija. Elektronički programator je malo sofisticiraniji s većim brojem mogućnosti koje pranje prilagođavaju vrsti i količini rublja. 

Većina perilica doći će s osnovnim programima pranja – za pranje bijelog i osjetljivog rublja, brzo pranje itd.

Novije perilice dolaze s dodatnim mogućnostima, kao što su odgoda uključivanja pranja (npr. narediš perilici da se uključi kada je struja jeftinija), simulacija ručnog pranja osjetljivih tkanina, program za lakše glačanje, odbrojavanje preostalog vremena do kraja pranja itd.

Korisna opcija je i postojanje ekonomičnog pranja - kratko pranje rublja koje nije jako prljavo kako bi uštedio energiju. Ako perilica nudi i mogućnost pranja u hladnoj vodi, time će tvoja ušteda biti još veća. 

Perilica A+++ energetskog razreda može uštediti 50% više od klasičnog A razreda. Međutim, to nije uvijek tako.

Ako je netko u tvojoj obitelji osjetljiv na deterdžent za pranje rublja, uzmi perilicu koja dolazi s mogućnošću dodatnog ispiranja. Tako ćeš biti siguran da nisu ostali tragovi deterdženta. Brzo pranje je također korisna funkcija ako imaš odjeću bez mrlja kojoj nije potrebno snažno pranje. 

Ako ti je ušteda bitna, obrati pozornost na energetsku učinkovitost perilice. Živiš u velikom kućanstvu? Odaberi kvalitetan model višeg energetskog razreda jer ćeš potrošiti manje vode i struje.

U teoriji uređaj najvišeg energetskog razreda A+++ može uštedjeti i do 50% više od običnog A razreda. Međutim, usporedbe u praksi su pokazale da perilice A klase ponekad operu rublje bolje od A+++ perilice. Isto tako, zbog velikog broja dodatnih funkcija A+++ perilice neće uvijek uštediti na struji i vodi.

Ako imaš manje rublja i rijetko koristiš perilicu, ne trebaš se bojati kupiti perilicu nižeg energetskog razreda. Prosječnom korisniku perilica A kategorije je dovoljna.

Suvremene perilice imaju praktičnu funkciju koja sprječava da ti se pola stana natopi vodom ako dođe do kvara perilice. Radi se o sigurnosnom mehanizmu koji detektira curenje vode iz uređaja. U tom se slučaju voda nakuplja na dnu uređaja i ne može se izliti. Ovu funkciju uglavnom posjeduju skuplji modeli, pa je potrebno izračunati koliko ti se to financijski isplati.

Umjesto toga možeš kupiti i dvostruku izlaznu cijev i instalirati je na perilicu rublja te tako spriječiti eventualno izlijevanje ako dođe do oštećenja crijeva za odvod vode.

Korisna je i mogućnost vađenja posude za doziranje praška. Nju je s vremenom potrebno isprati od deterdženta za pranje omekšivača koji se na njoj znaju nakupiti i uzrokovati neugodan miris.

Obrati pozornost na buku

Prilikom centrifugiranja perilice mogu biti poprilično glasne. 

Kod većine perilica glasnoća se uglavnom kreće između 70 i 80 decibela. Ako ćeš perilicu često paliti tijekom noći kada je struja jeftinija, a posebice ako živiš u stanu tankih zidova, kupi perilicu koja proizvodi manje buke. 

Koju perilicu preporučiti?

Kakvu ćeš perilicu rublja odabrati najviše ovisi o tvojim prostornim i cjenovnim mogućnostima.

Budući da se raspon cijena kreće od 1.600 za one jednostavnije, pa do preko 17.000 kuna za najnaprednije modele, pronaći će se nešto za svakoga. U prosjeku kvalitetnu perilicu s dobrom uštedom energije i dobrim izborom funkcija možeš pronaći za 3500 kuna.

Jedna od prednosti jeftinijih perilica je ta da niža cijena ne podrazumijeva manju kvalitetu - takve perilice samo obično imaju manje dodatnih funkcija koje većini ljudi nisu ni potrebne. 

 • ako imaš malo prostora, uzmi perilicu koja ima punjenje s gornje strane
 • kombinaciju perilice i sušilice uzmite ako rublje ne peretš često i ako nikako nemaš dovoljno prostora za dva odvojena uređaja
 • perilica do 1.200 okretaja će odgovarati većini ljudi, sve iznad će povećati cijenu perilice bez značajnijeg poboljšanja pranja
 • obrati pozornost na kapacitet perilice - on mora biti proporcionalan broju osoba u kućanstvu
 • ako perilicu često koristiš, uzmi onu koja troši što manje energije (A razred)
 •  nemoj se zamarati dodatnim funkcijama ako ih nećeš redovito koristiti, jer sve naprednije funkcije automatski znače i višu cijenu
 • pripazi na količinu buke koju perilica proizvodi, pogotovo ako ćeš je koristiti po noći

 

Nastavi čitati: