nabava.net

Sve što trebaš znati prije kupovine aparata za sladoled

Pri samoj pomisli na sladoled rastu ti zazubice? Više voliš domaću klopu nego kupljenu? Došlo je vrijeme da spojiš te svoje dvije ljubavi u jednu i nabaviš stroj za izradu sladoleda kod kuće? Ako nemaš iskustva u izradi sladoleda, uz našu malu pomoć pronaći ćeš baš ono što ti treba.

Aparat za sladoled

Postoje dvije opcije

Ako želiš domaći sladoled, možeš ga napraviti na dva načina:

  • s aparatom s odvojivom zdjelom
  • s aparatom s integriranim zamrzivačem

Aparat za sladoled s odvojivom zdjelom

Aparat za sladoled s odvojivom zdjelom

Ovakvi aparati za sladoled su jeftiniji, troše manje struje i zauzimaju manje mjesta. No, izrada sladoleda traje dugo pa prvo trebaš dobro organizirati vrijeme.

Odvojive zdjele izrađene su tako da se između unutarnje i vanjske stijenke nalazi gel ili tekućina koja prije izrade sladoleda mora biti u potpunosti zamrznuta. To znači da zdjelu, prije nego kreneš raditi sladoled, moraš držati u zamrzivaču između 12 i 24 sata.

Ako ti se jede sladoled odmah sada, morat ćeš otići u trgovinu po Snjeguljicu. U suprotnom, vježbaj strpljenje minimalno 12 sati da ti aparat za sladoled s odvojivom zdjelom napravi omiljeno ljetno osvježenje.

Neki aparati za sladoled ove vrste dolaze s dvije manje zdjelice, a to omogućuje da istovremeno napraviš dva različita okusa sladoleda.

Ovaj uređaj namijenjen je kućanstvima gdje se sladoled jede u manjim količinama i kojima ne smeta organiziranje obroka dan unaprijed.

Aparat za sladoled s integriranim zamrzivačem

Aparat za sladoled sa zamrzivačem

Skuplji su i troše više struje. Ali će zato tvoj sladoled biti gotov za svega 20-ak minuta. Aparatu treba 10-ak minuta da zamrzne zdjelu, a ti samo trebaš ubaciti smjesu i pustiti da aparat "umijesi" sladoled.

Na nekima od ovakvih aparata zdjela se može izvaditi kako bi se lakše očistila. U suprotnom, trebat ćeš pričekati da se aparat ohladi prije nego ga očistiš i staviš novu rundu sladoleda na izradu.

Ako planiraš često raditi sladoled, s puno različitih okusa, i za više ljudi, ovo je najbolji uređaj za tebe.

Kuhinjski mikser kao aparat za sladoled

Neke vrste stolnih miksera mogu raditi sladoled. Ako imaš takav uređaj, ne trebaš kupovati zasebni aparat za sladoled.

U tom slučaju, kupi odgovarajuću zdjelu za svoj mikser i baci se u proizvodnju sladoleda. Naravno, ovdje će se raditi o odvojivoj zdjeli koju je prije izrade sladoleda potrebno držati u zamrzivaču, kao što smo ranije objasnili, a koja će na mikseru zamijeniti zdjelu u kojoj inače miksaš sastojke za kolače.

Kapacitet

Kapacitet aparata za sladoled u prosjeku iznosi između 1 i 1.5 litre. No, taj broj može varirati sve od 750 ml do 2 litre. Osim toga, većina aparata ima propisanu minimalnu količinu sladoleda koju u jednoj turi trebaš staviti na izradu kako bi uređaj mogao pravilno raditi.

Nažalost, neki modeli dolaze bez ikakvih informacija o tome kakav kapacitet imaju. Ako kupiš takav model, ne preostaje ti drugo nego otprilike odrediti koliku zapremninu ima i tome prilagoditi recept.

Veličina

Ako se na tvojem kuhinjskom elementu za slobodan prostor bori mala vojska kuhinjskih pomagala, prije kupovine definitivno uzmi u obzir veličinu aparata za sladoled. Ona jako varira od modela do modela - neki zauzimaju prostor klasičnog kuhala za vodu, dok drugi dosežu veličinu stolnog miksera.

Zdjela za zamrzavanje u prosjeku ima promjer standardnog tanjura za jelo, pa računaj da ćeš u zamrzivaču za nju morati osloboditi dovoljno mjesta.

Aparati s integriranim zamrzivačem mogu biti poprilično teški, pa računaj na to da ga nećeš moći premještati samo tako.

Savjeti za korištenje

Za početak, najbolje je da se pridržavaš recepata za izradu sladoleda koji dolaze uz aparat. Nakon što ih uvježbaš, imat ćeš bolji dojam o kapacitetu i koji sastojci najbolje funkcioniraju, pa u skladu s time moći ćeš prilagoditi druge recepte za sladoled ili smišljati svoje.

Sladoled iz aparata ima malo drugačiju teksturu i gustoću od kupljenih sladoleda. Nakon što napraviš domaći sladoled, stavi ga nakratko u zamrzivač da se malo stisne.

Napomenut ćemo da aparati za sladoled ne funkcioniraju kao pekači kruha u koje se samo ubace sastojci i pekač obavi kompletan posao. Kod izrade sladoleda često ćeš, iako ne uvijek, morati samostalno napraviti bazu (koja se najčešće sastoji od jaja, mlijeka ili vrhnja, i šećera) i tek se onda baza spaja s ostalim sastojcima.