Ostali članci

Vodič za kupovinu masažne fotelje

Želiš se malo opustiti? Želiš naučiti više o masažnim foteljama? Onda je ovaj vodič za tebe. 

Masažna fotelja

Zašto kupiti masažnu fotelju?

Neke od prednosti masažne fotelje su olakšavanje boli i napetosti u mišićima i boli u zglobovima, ublažavanje osjećaja umora, ublažavanje cirkulatornih problema te opuštanje uma. 

Masažne fotelje mogu pružiti veliko olakšanje starijim ljudima, pogotovo onima koji imaju problema s artritisom i boli u zglobovima. Općenito, posjedovanje masažne fotelje prednost je za ljude koji se bave napornim fizičkim poslovima ili koji stoje cijeli dan.  

Glavni razlog zašto svatko od nas nema u dnevnom boravku barem jednu od ovakvih sprava je njihova ekstremno visoka cijena. Iako početni modeli dolaze s cijenom od oko 2.000 kn, cijena malo boljih modela kreće se između 5.000 i 20.000 kuna. U ovom slučaju vrijedi ona stara - kol'ko para, tol'ko muzike.

Karakteristike masažnih fotelja

Funkcije masažne fotelje mogu se jako razlikovati ovisno o modelu, od osnovnih funkcija pa do spleta mogućnosti kao da upravljaš malim svemirskim brodom.

Nema potrebe da kupuješ fotelju s milijun funkcija ako ćeš koristiti samo dvije. Stoga prije kupovine dobro razmisli što ti treba, jer to može značiti uštedu od nekoliko tisuća kuna.

Pokrivenost tijela

Prvo i osnovno je iduće - koji dio tijela želiš masirati. Osnovni modeli imaju mogućnost masiranja isključivo leđa, budući da je to glavni razlog zbog kojeg ljudi kupuju ovakve fotelje.  

Napredniji modeli imaju posebne dijelove namijenjene masaži ruku i nogu. Također postoje opcije masiranja stopala, ramena, vrata itd.

Pripazi da je fotelja dovoljno velika za tvoje tijelo. Ako si iznadprosječno nizak ili visok, fotelja koja te zanima možda neće biti dizajnirana za nekoga s tvojim proporcijama tijela. U tom će slučaju masažeri pogoditi pogrešne dijelove tijela i time ćeš svojem tijelu raditi više štete nego koristi. 

Ako će fotelju koristiti više članova obitelji, izaberi model s prilagodljivim naslonom za leđa i ekstremitete te prilagodljivim nagibom naslonjača. U obzir uzmi i maksimalnu nosivost fotelje.

Vrste masaža

Ovo je glavni razlog zašto kupuješ masažnu fotelju i zato mu treba posvetiti najviše pažnje. Na masažnim foteljama najčešće ćeš naići na iduće vrste masaži:

  1. Shiatsu masaža uključuje pritisak na određene točke na tijelu.
  2. Švedska masaža koristi kombinaciju pritiska i nježnog trljanja.
  3. Masaža valjcima čest je oblik masaže u masažnim foteljama gdje valjci primjenjuju jednak pritisak na mišiće leđa s ciljem zagrijavanja i opuštanja mišića.
  4. Vibro masaža namijenjena je poboljšanju cirkulacije i smanjenju napetosti u mišićima.

Kod masažnih fotelja koje imaju veći izbor vrsti masaža te koje mogu masirati i druge dijelove tijela osim samo leđa, preporučujemo da imaju i mogućnost pamćenja tvoje omiljene kombinacije masaža kako ne bi trošio vrijeme na tipkanje po daljinskom svaki put kada se želiš izmasirati.

Često masažne fotelje umjesto odabira konkretne masaže nude programe - antistres, dubinska masaža, poboljšanje cirkulacije itd. Ti se programi mogu odnositi na konkretnu vrstu masaže ili na kombinaciju nekoliko različitih.

Materijali i dizajn

Masažne fotelje uglavnom su presvučene pravom ili umjetnom kožom. Pobrini se da se radi o materijalu koji ćeš lako čistiti i održavati.

Naravno da masažna fotelja treba biti udobna, a vrhunac udobnosti pružit će ti fotelja podstavljena memorijskom pjenom.

Ne zaboravi na dimenzije fotelje. Osim što mogu zauzimati puno prostora, ujedno su i jako teške te ih je nespretno premještati. Ako imaš malo slobodnog prostora, prije kupovine masažne fotelje izračunaj maksimalne dimenzije koje dolaze u obzir. I ne zaboravi da masažna fotelja treba biti blizu utičnice za struju!

masažna fotelja

Dodatni sadržaji

Pojedini modeli masažnih fotelja imaju opciju zagrijavanja naslona i/ili sjedišta, tako da uz masažu dobiješ i grijanje. A ako bi za vrijeme masaže radije ležao, odaberi fotelju koju možeš podesiti u ležeći položaj.

Popularne su tzv. zero gravity masažne fotelje koje oponašaju položaj u kojem se nalaze astronauti prilikom leta u svemir. Navodno se time težina tijela podjednako raspoređuje po fotelji, što omogućuje da masaža bude intenzivnija. 

Napredni modeli masažnih fotelja imaju senzore koji prema napetosti tvojih leđa i mišića sami određuju koja vrsta masaža i intenzitet bi ti najbolje odgovarali. 

Obrati pozornost na to gdje se nalazi upravljačka ploča. Najčešće je riječ o daljinskom upravljaču koji može biti samostalan ili kablom spojen na fotelju, ili ploči negdje kod naslona za ruke. Tipke mogu biti mehaničke ili digitalne.

Neki od modela imaju držač čaše. To je zgodan dodatak ako ćeš u fotelji boraviti i onda kada ne uživaš u masiranju. Međutim, s obzirom na to da se u pravilu ne preporučuje korištenje fotelje dulje od 15 minuta u jednoj sesiji, vjerujemo da možeš 15 minuta izdržati bez čaše. 

Želiš slušati glazbu tijekom masaže? Odaberi masažnu fotelju na kojoj preko USB-a možeš slušati svoje omiljene melodije, ili onu koja masira u ritmu glazbe. 

Masažna fotelja nije za svakoga

Ne možemo dovoljno naglasiti koliko je važno prije kupovine savjetovati se s liječnikom. Naime, masažne fotelje nisu za svakoga, a ponekad mogu napraviti više štete nego koristi.

Korištenje masažnih fotelja ne preporučuje se nakon operacije, ljudima s ozbiljnim problemima sa srcem i cirkulacijom, kod kožnih infekcija i kod tromboze, kao i tijekom trudnoće. 

U obzir uzmi još jednu stvar, a to je da masažnu fotelju ne smiješ koristiti satima odjednom. Naime, osnovna preporuka je 15 minuta u masažnoj fotelji u jednom sjedenju. Ako predugo ostaneš u fotelji, njezina masaža može izazvati modrice, pa čak i upalu mišićnog tkiva. 

Dobro se informiraj prije kupovine i imat ćeš osobnog masažera kada god to zaželiš.

 

 

Povezani proizvodi