nabava.net

Vodič za kupovinu masažne fotelje

Želite se malo opustiti? Želite naučiti više o masažnim foteljama? Ovaj vodič je za vas. 

Masažna fotelja

Zašto kupiti masažnu fotelju?

Neke od prednosti masažne fotelje su olakšavanje boli i napetosti u mišićima i boli u zglobovima, ublažavanje osjećaja umora, ublažavanje cirkulatornih problema te opuštanje uma. 

Masažne fotelje mogu pružiti veliko olakšanje starijim ljudima, pogotovo onima koji imaju problema s artritisom i boli u zglobovima. Općenito, posjedovanje masažne fotelje prednost je za ljude koji se bave napornim fizičkim poslovima ili koji stoje cijeli dan.  

Glavni razlog zašto svatko od nas nema u dnevnom boravku barem jednu od ovakvih sprava je njihova ekstremno visoka cijena. Iako početni modeli dolaze s cijenom od oko 2.000 kn, cijena malo boljih modela kreće se između 5.000 i 20.000 kuna. U ovom slučaju vrijedi ona stara - kol'ko para, tol'ko muzike.

Karakteristike masažnih fotelja

Funkcije masažne fotelje mogu se jako razlikovati ovisno o modelu, od osnovnih funkcija pa do spleta mogućnosti kao da upravljate malim svemirskim brodom.

Nema potrebe da kupujete fotelju s milijun funkcija ako ćete koristiti samo dvije. Stoga prije kupovine dobro razmislite što vam treba, jer to može značiti uštedu od nekoliko tisuća kuna.

Pokrivenost tijela

Prvo i osnovno je iduće - koji dio tijela želite masirati. Osnovni modeli imaju mogućnost masiranja isključivo leđa, budući da je to glavni razlog zbog kojeg ljudi kupuju ovakve fotelje.  

Napredniji modeli imaju posebne dijelove namijenjene masaži ruku i nogu. Također postoje opcije masiranja stopala, ramena, vrata itd.

Pripazite da je fotelja dovoljno velika za vaše tijelo. Ako ste iznadprosječno niski ili visoki, fotelja koja vas zanima možda neće biti dizajnirana za nekoga s vašim proporcijama tijela. U tom će slučaju masažeri pogoditi pogrešne dijelove tijela i time ćete svojem tijelo raditi više štete nego koristi. 

Ako će fotelju koristiti više članova obitelji, izaberite model s prilagodljivim naslonom za leđa i ekstremitete te prilagodljivim nagibom naslonjača. U obzir uzmite i maksimalnu nosivost fotelje.

Vrste masaža

Ovo je glavni razlog zašto kupujete masažnu fotelju i zato mu treba posvetiti najviše pažnje. Na masažnim foteljama najčešće ćete naići na iduće vrste masaži:

  1. Shiatsu masaža uključuje pritisak na određene točke na tijelu.
  2. Švedska masaža koristi kombinaciju pritiska i nježnog trljanja.
  3. Masaža valjcima čest je oblik masaže u masažnim foteljama gdje valjci primjenjuju jednak pritisak na mišiće leđa s ciljem zagrijavanja i opuštanja mišića.
  4. Vibro masaža namijenjena je poboljšanju cirkulacije i smanjenju napetosti u mišićima.

Kod masažnih fotelja koje imaju veći izbor vrsti masaža te koje mogu masirati i druge dijelove tijela osim samo leđa, preporučujemo da imaju i mogućnost pamćenja vaše omiljene kombinacije masaža kako ne bi trošili vrijeme na tipkanje po daljinskom svaki put kada se želite izmasirati.

Često masažne fotelje umjesto odabire konkretne masaže nude programe - antistres, dubinska masaža, poboljšanje cirkulacije itd. Ti se programi mogu odnositi na konkretnu vrstu masaže ili na kombinaciju nekoliko različitih.

Materijali i dizajn

Masažne fotelje uglavnom su presvučene pravom ili umjetnom kožom. Pobrinite se da se radi o materijalu koji ćete lako čistiti i održavati.

Naravno da masažna fotelja treba biti udobna, a vrhunac udobnosti pružit će vam fotelja podstavljena memorijskom pjenom.

Ne zaboravite na dimenzije fotelje. Osim što mogu zauzimati puno prostora, ujedno su i jako teške te ih je nespretno premještati. Ako imate malo slobodnog prostora, prije kupovine masažne fotelje izračunajte maksimalne dimenzije koje dolaze u obzir. I ne zaboravite da masažna fotelja treba biti blizu utičnice za struju!

masažna fotelja

Dodatni sadržaji

Pojedini modeli masažnih fotelja imaju opciju zagrijavanja naslona i/ili sjedišta, tako da uz masažu dobijete i grijanje. A ako biste za vrijeme masaže radije ležali, odaberite fotelju koju možete podesiti u ležeći položaj.

Popularne su tzv. zero gravity masažne fotelje koje oponašaju položaj u kojem se nalaze astronauti prilikom leta u svemir. Navodno se time težina tijela podjednako raspoređuje po fotelji, što omogućuje da masaža bude intenzivnija. 

Napredni modeli masažnih fotelja imaju senzore koji prema napetosti vaših leđa i mišića sami određuju koja vrsta masaža i intenzitet bi vam najbolje odgovarali. 

Obratite pozornost na to gdje se nalazi upravljačka ploča. Najčešće je riječ o daljinskom upravljaču koji može biti samostalan ili kablom spojen na fotelju, ili ploči negdje kod naslona za ruke. Tipke mogu biti mehaničke ili digitalne.

Neki od modela imaju držač čaše. To je zgodan dodatak ako ćete u fotelji boraviti i onda kada ne uživate u masiranju. Međutim, s obzirom na to da se u pravilu ne preporučuje korištenje fotelje dulje od 15 minuta u jednoj sesiji, vjerujemo da možete 15 minuta izdržati bez čaše. 

Želite slušati glazbu tijekom masaže? Odaberite masažnu fotelju na kojoj preko USB-a možete slušati svoje omiljene melodije, ili onu koja masira u ritmu glazbe. 

Masažna fotelja nije za svakoga

Ne možemo dovoljno naglasiti koliko je važno prije kupovine savjetovati se s liječnikom. Naime, masažne fotelje nisu za svakoga, a ponekad mogu napraviti više štete nego koristi.

Korištenje masažnih fotelja ne preporučuje se nakon operacije, ljudima s ozbiljnim problemima sa srcem i cirkulacijom, kod kožnih infekcija i kod tromboze, kao tijekom trudnoće. 

U obzir uzmite još jednu stvar, a to je da masažnu fotelju ne smijete koristiti satima odjednom. Naime, osnovna preporuka je 15 minuta u masažnoj fotelji u jednom sjedenju. Ako predugo ostanete u fotelji, njezina masaža može izazvati modrice, pa čak i upalu mišićnog tkiva. 

Dobro se informirajte prije kupovine i imat ćete osobnog masažera kada god to zaželite.