nabava.net

Vodič za kupovinu monitora

Prilikom kupovine novog računala nedovoljno se pažnje pridaje izboru monitora. To i nije sasvim jasno jer monitor je jedna od najkorištenijih komponenti vašeg računala koju ćete koristiti gotovo cijelo vrijeme.

Vaš pogled uvijek je usmjeren u njega, a osim kvalitete slike koju prikazuje ima veliku ulogu i na vaše zdravlje (očuvanje vida). Iako postoji hrpa dostupnih modela, kroz nekoliko osnovnih kriterija lako ćete doći do odgovarajućeg proizvoda.

Veličina ekrana

Veličina ekrana monitora ovisi o raspoloživosti prostora, namjeni korištenja i osobnim preferencijama.

Prosječna veličina današnjih monitora iznosi 23-24 inča i ona je idealna za svakodnevno korištenje (surfanje webom, gledanje filmova, korištenje MS Office paketa itd.).

Ako ste ograničeni prostorom, morat ćete se zadovoljiti manjim monitorom (20-ak inča). Međutim, takvi monitori ne omogućuju potpuno uživanje u vašim sadržajima, osobito gamingu ili gledanju filmova.

Svi veći modeli (25 inča nadalje) preporučljivi su za medijske ili grafičke profesionalce kojima je veliki ekran nužan, te za hardcore gamere.

Rezolucija

Poznato pravilo kaže: „Slika je bolja što je rezolucija veća“. Međutim, to će vam pravilo vrijediti samo u slučaju dobrog omjera rezolucije i veličine ekrana. Rezolucija je broj točkica, tj. piksela od kojih je načinjena slika na zaslonu. Pojednostavljeno, rezolucija se brine za oštrinu slike.

Prevelika rezolucija na premalom ekranu za posljedicu ima smanjivanje cijelog sadržaja i onemogućavanje lakog čitanja. Sljedeće preporuke pomoći će vam u izboru:

 • 1080p – monitori s rezolucijom 1920 x 1080, Full HD monitori, idealni su za veličinu ekrana od 21 do 24 inča. Ovi su monitori cjenovno pristupačni, a jamče odličnu kvalitetu slike.
 • 1200p – Gotovo identični prethodnima s bitnom razlikom u omjeru slike koji iznosi 16:10, a ne 16:9 kao kod 1080p. Rezolucija je 1920 x 1200 čime vaša slika postaje veća.
 • QHD - Najbolji izbor za monitore od 27 inča. Dobivate oštriju sliku s većom količinom prostora prilikom surfanja te boljim rezultatima u zahtjevnim programima poput grafičkog dizajna, CAD-a ili profesionalnih uređivača slika.
 • 4K – monitori rezolucije 3840 x 2160, namijenjeni za grafičke dizajnere ili okorjele gamere koji su u potrazi za velikim monitorima i nenadmašnom kvalitetom. Prije kupovine provjerite koliko je 4K sadržaja zaista dostupno na tržištu.
Veličin ekrana (16:9) Rezolucija
21-24" 1920 x 1080 (Full HD)
25-27" 2560 x 1440 (QHD)
Više od 27" 3840 x 2160 (UHD 4K)

Prilikom kupovine obratite pozornost na omjer slike. Ako je omjer 16:9 gornja tablica poslužit će vam kao odlična pomoć. Ne tako često omjer slike može biti 16:10, a u tom slučaju rezolucija za monitore prosječne veličine (24 inča), kao što smo već i spomenuli, iznosi 1920 x 1200.

Razlika u kvaliteti slike prema rezoluciji. Usporedba HD, Full HD, QHD i 4K rezolucije.

Vrsta ekrana

Odlučili ste se za veličinu ekranu, provjerili rezoluciju, ali proizvođači vas opet stavljaju na muke s raznim vrstama ekrana. Ovdje se zapravo radi o vrsti LCD panela koji je ugrađen u monitor. Vrsta ekrana odnosno panela je važna jer utječe na vrijeme odaziva vašeg monitora, njegovu preciznost boja kao i na kut gledanja.

Osim ako je naznačeno drugačije, vaš monitor je TN monitor.

Upravo takvog tipa su većina današnjih monitora. TN monitori imaju brzo vrijeme odaziva, ali smanjenu preciznost boja i kut gledanja. Za prosječnog korisnika i TN monitori su dobar izbor.

Međutim, trenutno najbolja opcija su IPS monitori. Oni su nešto skuplji (razlika u cijeni se polagano smanjuje), a donose najbolji kut gledanja kao i najprecizniji raspon boja. Ako vam nije problem izdvojiti koju kunu više, IPS monitori odličan su odabir. Osim za hardcore gamere s obzirom na sporije vrijeme odziva nego u TN monitora.

Uz TN i IPS monitore, postoje još i VA (Vertical Alignment) monitori. Kao neka srednja, ali rjeđa opcija, VA monitori imaju bolju kvalitetu slike i kut gledanja od TN monitora te nešto sporije vrijeme odaziva. Raspon boja i dalje je slabiji nego kod IPS monitora.

Kut gledanja

Kut gledanja je maksimalna kutna udaljenost na kojoj se boje i svjetlina ne mijenjaju, odnosno ostaju iste kao i kad gledate na sredini ekrana. Ako je kut gledanja 180°, to znači da nema nikakve razlike s obzirom na položaj gledanja.

Ako na monitoru stoji da ima kut gledanja 178/178, prva brojka označava horizontalni kut gledanja, dok druga brojka označava vertikalni kut gledanja.

Međutim, proizvođači i u tom pogledu daju nejasne brojke. Ako vaš LCD monitor ima 178° kut gledanja, to zapravo znači da je sadržaj vidljiv iz tog kuta, ali nije iste kvalitete kao pri gledanju iz idealnog kuta.

Kut gledanja ovisi i o izboru vrste ekrane o čemu smo govorili u prethodnom poglavlju. Ponavljamo, IPS ekrani imaju najbolji kut gledanja, dok TN ekrani imaju najlošiji.

Vidljivi kut monitora (TN, IPS i VA)

Ispravan kut gledanja najlakše ćete pronaći ako sami postavite sliku i lagano mijenjate kut iz kojeg gledate. Posljednje mjesto iz kojeg slika izgleda identično idealnom, realan je kut gledanja vašeg monitora. Ovaj se mali test lako može napraviti u svakoj trgovini.

Pozadinsko osvjetljenje

Većina današnjih monitora su LCD monitori s LED pozadinskim osvjetljenjem. LCD i LED nisu suprotne stvari i one ne isključuju jedna drugu. Ako netko kaže da je vaš monitor LED monitor, to zapravo znači da je LCD ali koristi LED diode za pozadinsko osvjetljenje.

Glavne prednosti u odnosu na starije LCD monitore sa CCFL pozadinskim osvjetljenjem su:

 • manja potrošnja energije
 • tanji ekran
 • slabije zagrijavanje
 • veći kontrast
 • preciznije boje
 • dugotrajniji

Kontrast

Najjednostavnije rečeno, kontrast je razlika koju ekran prikazuje od najsvjetlije bijele do najtamnije crne točke. Što je veći kontrast, slike su življe. Međutim, proizvođači često „prodaju“ dinamički kontrast koji za korisnika i nije od nekog značaja. U većini situacija proizvođači istaknu kako se radi o dinamičkom kontrastu. U slučaju da ne, kako bi vam dodatno olakšali, ako na monitoru vidite kontrast od primjerice 1000000:1 to slobodno možete zanemariti. To je dinamički kontrast koji služi samo za 'pumpanje' značajki. Puno važniji je statički kontrast koji dolazi u puno manjim omjerima.

Većina TN i IPS monitora ima kontrast 1000:1, dok su VA monitori obično oko 3000:1.

Vrijeme odaziva

Čitajući specifikacije monitora došli ste do vremena odaziva i nije vam jasno što je sada to? Za koga je to bitno?

Ponajviše za gamere i ostale ljubitelje igara. Mjereno u milisekundama s jasnom preporukom – Manje je bolje, tj. pikseli brže prelaze iz jedne nijanse u drugu. Vjerojatno se pitate manje od čega?

Sve ispod 10 ms bit će odličan izbor za prosječnog korisnika. Svi vaši zadaci obavljat će se nesmetano, a čak će i igranje igara biti sasvim u redu.

Malo žešći gameri ipak će htjeti još manje vrijeme odaziva (ispod 5 ms), ali razlike od 1 do 5 ms toliko su male da su oku korisnika gotovo nevidljive. U poglavlju o vrsti ekrana naveli smo da TN ekrani imaju manje vrijeme odaziva i zato su prihvaćeniji u gamerskoj populaciji.

Osvježavanje slike

Osvježavanje slike (Refresh rate) nam, najjednostavnije rečeno, govori koliko se puta slika u jednoj sekundi osvježava. Što je veći broj, to je slika dinamičnija i brža što je osobito bitno za video igre. Ako vaš monitor ima premali refresh rate, javlja se 'ghost' efekt.

Razlika između monitora s brzinom osvježavanja 60 Hz i 144 Hz.

Razlika između monitora sa 60Hz i monitora sa 120 ili 144 Hz je jasno vidljiva stoga toplo preporučamo odabir 120- 144Hz monitora. Puno brže osvježavanje slike unosi dodatnu dozu realnosti u sadržaje što će posebno cijeniti gamerska populacija.

Dodatni priključci

Provjerite na koji ćete način spajati vaš monitor s ostalim uređajima poput laptopa ili televizora.

 • HDMI – najrasprostranjeniji način spajanja vašeg monitora s drugim uređajima. Prenosi i video i audio signal te je odličan za prijenos HD ili Full HD sadržaja.
 • DVI – Slično kao i HDMI samo što prenosi jedino video signal. Neki tipovi mogu prenijeti Full HD signal, a neki čak i više od toga.
 • Display port – idealan izbor za prijenos sadržaja visoke rezolucije (audio&video). U usporedbi s HDMI, 4K sadržaj prenosi dvostruko brže čime dobijete tečniju sliku. Osobito preporučeno za adrenalinske igre ili filmove s puno akcije.
 • VGA – Poznato i kao D-Sub priključak. Prva tri priključka predstavljaju digitalan svijet, dok VGA još uvijek ostaje u analognom. VGA može prenijeti visoke rezolucije, ali za razliku od digitalnih priključaka, kvaliteta slike je smanjena. S obzirom na ostale digitalne tehnologije, najlošiji način povezivanja.

S obzirom da display port još uvijek nije toliko u uporabi na našem tržištu, očekujte da vaš monitor posjeduje HDMI, VGA i DVI ulaze.

Podesivost

Kako bi vaš monitor dobio na multifunkcionalnosti, ali i lakšem korištenju obratite pozornost na njegovu podesivost u više načina.

 • Podešavanje visine može biti odlična stvar za vaše osobne preferencije. Nekima oči bolje reagiraju u ravnini s ekranom, nekima dok je ekran malo niže, a nekima više. Sve u svemu, s podešavanjem visine pronalazite idealan položaj baš za vas.
 • Pivot značajka osigurava da se vaš ekran može zarotirati za 90° u vertikalnu poziciju (portret). Ova je značajka od posebne koristi osobama koje koriste sadržaje vertikalne orijentacije (čitanje pdf-a, ugovora, knjiga itd.) jer im omogućuje manje 'skrolanja' i pomicanja po ekranu.
 • Monitori sa swivel podešavanjem (okretanje oko osi) imaju glavu koja se može rotirati u lijevo ili desno. Ova opcija omogućuje dijeljenje sadržaja s monitora s drugim osobama u prostoriji bez iskrivljenja slike. Odlična stvar za, primjerice, pokazivanje sadržaja ostalim kolegama u uredu.
 • Pomoću tilta, tj. nagiba monitora prema unutra ili van možete promijeniti kut gledanja time stvarajući udobniji položaj koji će manje naprezati vaše oči.

Značajke monitora: podešavanje visine, pivot, swivel i tilt

Kako bi dodatno iskoristili sve mogućnosti koje monitor pruža provjerite da se on može i podešavati prema gore navedenim kriterijima.

Dodatnih par savjeta

Preciznost boja: Uzmite digitalnu fotografiju nečega što gledate svaki dan (osobu iz obitelji, prijatelja, sliku) i prikažite ju na monitoru. Pogledajte koliko se zapravo preciznost u bojama razlikuje u odnosu na stvarnost.

Sjajan vs. Mat zaslon: Ponovno ovisi o osobnim preferencijama. Mat zasloni manje reflektiraju svjetlost, dok sjajni zasloni (glossy) imaju nešto kvalitetniju slike (boje). U slučaju da danje svjetlo udara u vaš monitor, sjajni zaslon će biti puno manje upotrebljiv. Isto tako, korištenje u polutamnim prostorijama prednost daje glossy zaslonima.

Još jednom razmislite za što ćete ponajviše koristiti svoj monitor i prema tome slažite svoj daljnji odabir. Ponavljamo, najvažnije karakteristike su veličine ekrana i njegova rezolucija te tip ekrana.

Ako možete, isprobajte monitor prije nego ga kupite. Niti jedan savjet ili preporuka ne može se mjeriti s osobnim doživljajem prikazane slike.