nabava.net

Vodič za kupovinu parfema - izaberite savršeni miris

Kako među stotinama parfema pronaći baš onaj savršeni? Parfem ugodnog mirisa može nam popraviti raspoloženje, pomoći da se prisjetimo dragih uspomena ili povećati nam samopouzdanje, stoga njegovoj kupovini treba pristupiti pametno. Ove će vam smjernice u tome pomoći.

Perfemi

Prije nego se upustite u kupovinu parfema, trebate znati kakav je njihov sastav i kako se ponašaju.

Koncentracija mirisa

Nisu svi mirisi stvoreni jednako. Koncentracija esencijalnih ulja može biti manja ili viša, a o njoj ovisi intenzitet mirisa.

Najintenzivniji mirisi sadrže 15-20% esencijalnih ulja i tu je riječ o pravim parfemima. Najkvalitetniji su i drže miris čitav dan. No, zbog visoke koncentracije esencijalnih ulja, ujedno su najskuplja vrsta mirisa.

Druga kategorija je eau de perfum (ili EDP) s 8-15% esencijalnih ulja. Miris drži između 3 i 5 sati, a njime dominiraju note iz srca mirisa.

U treću kategoriju spada EDT ili eau de toilette kojim dominiraju gornje note mirisa, a sadrži najmanji postotak esencijalnih ulja - između 4-8%. Ova vrsta mirisa je najpopularnija, prvenstveno zbog svoje pristupačne cijene. Zato što je lagan, popularan je ljeti. No, ako želite da traje cijeli dan, morat ćete ga nanijeti nekoliko puta tijekom dana.

Posljednja je kolonjska vodica sa svega 3-5% esencijalnih ulja, čiji se miris osjeti do 2 sata.

Tri razine svakog mirisa

Svaki miris sastoji se od tri razine nota: gornje note, srce mirisa te njegova baza. Svaka ima svoju ulogu, a rade zajedno kako bi stvorile krajnji proizvod - savršen parfem.

Gornje note čine onaj prvi miris kada pošpricamo parfem iz bočice i u pravilu traju vrlo kratko. Služe kako bi ostavile prvi dojam i u većini su slučajeva kupci na njegovoj osnovi odlučuju koji će parfem kupiti. U nastavku članka smo objasnili zašto je to pogrešan pristup. Gornje su note snažne, svježe ili oštre.

Nakon što gornje note ispare, miris počinje otpuštati srednje note, tj. do izražaja dolazi njegovo srce. Ove su note u pravilu nježnije i zaokruženije od gornjih nota, a služe kako bi prekrile bazu kojoj je potrebno malo duže da bi se njezin miris "smjestio".

Posljednja se osjeti baza parfema, koja ostaje na koži najduže. Riječ je o teškim molekulama koje se sporo otpuštaju, a koje parfemu daju osnovnu strukturu i dubinu. Ako na kraju dana na svojoj koži osjetite miris parfema, radi se upravo o njegovoj bazi.

Cvjetni, voćni ili egzotični?

calvin klein

Neki parfemi su cvjetni i sadrže note poput ruže, gardenije ili jasmina, dok su drugi voćni s podlogom od citrusa ili jabuke. Egzotični parfemi sadrže pikantne note poput anisa ili cimeta. Čak i muški mirisi sadrže različite vrste nota, od težeg mošusa do lakšeg bora, ili čak kožne bazne note. 

Parfeme je po notama moguće podijeliti u više skupina, no neku osnovu čine svježi, cvjetni, drvenasti i orijentalni mirisi.

Svježe mirise čine jednostavne, elegantne i čiste note koje su često citrusne, zelene i organske te ostavljaju mladenački dojam.

Kako njihovo ime sugerira, cvjetni mirisi sadrže note različitih vrsti cvijeća - ruže, ljiljani ili jasmin su među najpopularnijim. U takvim parfemima često ćete naići na spoj cvjetno-voćnih ili cvjetno-orijentalnih nota. Zbog toga je raspon cvjetnih mirisa izuzetno šarolik, što znači da će neki cvjetni mirisi biti nježni i suptilni, a drugi odvažni i egzotični.

Drvenaste mirise povezujemo s prirodom i boravljenjem na otvorenom. Popularne note u drvenastim mirisima su sandalovina, breza i cedar, a najčešće ih se pronalazi u muškim parfemima.

Posljednja skupina je samo za odvažne. U orijentalnim mirisima pronaći ćete note vanilije, mošusa, muškatnog oraščića i korijandera, koji ih čine snažnim, teškim i senzualnima.

Prije kupovine

Pravilo br. 1: Nemojte isprobavati više od 3 mirisa odjednom.

Naime, zbog previše mirisa vaš nos ih više neće moći raspoznati i svi će se stopiti u jedan. Tada lako možete izabrati pogrešan miris koji vam inače ne miriši lijepo.

U idealnoj situaciji između mirisa biste udahnuli miris kave koji raščišćava nos. Međutim, budući da ne možete u kupovinu sa sobom nositi kanticu svježe mljevene kave, nakon 3 isprobana mirisa napravite malu pauzu što dalje od mirišljavih proizvoda.

Prije kupovine sami istražite parfeme ili u trgovini zatražite pomoć prodavača. Npr. ako preferirate cvjetne mirise, saznajte koji se konkretni mirisi slažu s vašim ukusom.

Pravilo br. 2: Nemojte kupiti miris bez da ste ga isprobali na vlastitoj koži.

Na miris utječe i sastav naše kože, hormoni, pa čak i vrsta prehrane. A to znači da se miris može jako razlikovati na testnom papiriću i vašoj koži. Štoviše, isti parfem može različito mirisati na dvije različite osobe

Nakon što suzite izbor na 1-2 parfema, isprobajte ih na koži i po mogućnosti nosite nekoliko sati dok se ne otpusti baza parfema. Tek ćete onda u potpunosti znati kako vam parfem doista stoji.

Pravilo br. 3: Zanemarite izgled bočice.

Izgled bočice ovisi isključivo o marketingu. Lijepa bočica neće bolje čuvati kvalitetu parfema niti će utjecati na njegov intenzitet. Koncentrirajte se isključivo na miris, jer je miris taj koji ćete nositi na sebi cijeli dan, a ne bočicu u kojoj se on nalazi. 

Kakva god bočica parfema bila, čuvajte je dalje od izvora svjetlosti i topline, po mogućnosti u kutijici u kojoj ste je dobili prilikom kupovine. Time ćete osigurati da njegov miris ostane svjež što duže.

Kupujete parfem kao poklon?

Pitate se kako pristupiti kupovini parfema ako ga kupujete za drugu osobu?

Osim ako ne znate točno ime parfema koji zanima osobu u pitanju, tada će odabir parfema uvijek predstavljati rizik.

Osim što je izazov pronaći kombinaciju mirisa koja bi se drugoj osobi svidjela, također je pitanje kako će parfem mirisati na koži te osobe. Kao što smo ranije rekli, isti parfem imat će drugačiji miris na različitim osobama.

Prije kupovine dobro se upoznajte kakvu vrstu mirisa osoba preferira - netko tko inače nosi lagane cvjetne mirise sigurno se neće razveseliti teškom mirisu u čijoj se bazi nalazi vanilija. Čak i unutar obitelji nota postoje razlike - ruža će parfemu dati potpuno drugačiji karakter nego primjerice đurđice. 

Ako vam je samima to prevelik zalogaj, zatražite pomoć prodavača. Sve dok znate kakve parfeme koristi osoba kojoj kupujete novog, educirani prodavač će na temelju sastojaka znati predložiti najbolje mirise. 

Kupovina parfema online

Jedini način da znate kako parfem miriši jest da ga isprobate na vlastitoj koži. Kupovina parfema na internetu bez da unaprijed znate kakvog je mirisa uvijek je rizična, kao i kada kupujete parfem drugoj osobi bez da unaprijed znate sviđa li joj se ili ne.

Ako ste se ipak odlučili upustiti u online kupovinu parfema, prvo morate znati kakve note vas privlače te od kakvih se nota sastoji parfem koji želite kupiti.

Iako su veća pakiranja povoljnija po mililitraži, radije se odlučite za manje pakiranje od 30ml. Ako vam se parfem koji ste naručili ne svidi, potrošit ćete manje.

Ponekad ćete naići na setove od više parfema u malim pakiranjima. To je izvrstan način da isprobate više mirisa, provjerite koji vam se najviše sviđa te najdraži miris naručite u standardnom pakiranju. 

 

I ovo bi vas moglo zanimati: