Filtriraj rezultate

Optički uređaji

136 proizvoda

Optički uređaji su tehnološke komponente koje se oslanjaju na upotrebu svetlosti za obradu informacija ili prenos podataka. Ovi uređaji koriste karakteristike svetlosti, poput brzine prenosa, visoke propusnosti i mogućnosti prenosa na velike udaljenosti, kako bi pružili efikasno i pouzdano rešenje za različite potrebe.

Jedan od najosnovnijih optičkih uređaja je optički senzor. Optički senzori koriste svetlosne signale za detekciju i merenje različitih svojstava, kao što su blizina, udaljenost, boja ili oblik. Oni se često koriste u industriji, medicini, automobilskoj industriji, robotici i mnogim drugim oblastima. Na primer, optički senzori mogu se koristiti u automatskim svetlima koja se uključuju kada senzor otkrije pokret ili uklanjanju otpadaka sa trake u proizvodnoj liniji.

Jedan od najpoznatijih optičkih uređaja je optički disk. Optički diskovi koriste lasersku tehnologiju za snimanje, čitanje i čuvanje podataka. CD (Compact Disc), DVD (Digital Versatile Disc) i Blu-ray diskovi su primeri optičkih diskova koji se široko koriste za skladištenje muzike, filmova, podataka i drugih multimedijalnih sadržaja. Optički diskovi imaju visoku gustinu podataka i dug vek trajanja, što ih čini popularnim izborom za arhiviranje i distribuciju informacija.

Drugi važan optički uređaj je optička vlakna. Optička vlakna su tanki, fleksibilni kablovi koji koriste princip unutrašnjeg refleksa svetlosti za prenos podataka. Ona se sastoje od tankih staklenih vlakana ili plastičnih vlakana koja omogućavaju prenos svetlosnih signala na velike udaljenosti bez gubitka signala. Optička vlakna se sve više koriste za brzi prenos podataka u telekomunikacijama, internetu, kablovskoj televiziji, medicini i drugim oblastima. Ona omogućavaju visoke brzine prenosa, velike propusnosti i otpornost na elektromagnetne smetnje.

Takođe, optički uređaji se koriste i u optičkoj mikroskopiji, laserskim štampačima, optičkim komunikacionim sistemima, laserskim uređajima za sečenje i zavarivanje, optičkim senzorima za prepoznavanje otiska prstiju i mnogim drugim aplikacijama. Ovi uređaji se kontinuirano razvijaju kako bi pružili bolje performanse, veću brzinu i veću pouzdanost.

Ukratko, optički uređaji igraju ključnu ulogu u raznim industrijama i tehnološkim oblastima. Koristeći karakteristike svetlosti, ovi uređaji omogućavaju brzi prenos podataka, precizno merenje i detekciju, visoku gustinu skladištenja i mnoge druge funkcionalnosti. U budućnosti, očekuje se dalji napredak u oblasti optičkih uređaja kako bi se zadovoljile rastuće potrebe za brzim i efikasnim prenosom informacija.

136 proizvoda
Sandberg čitač USB Floppy Mini Reader
8 ponuda
Stavi u listu želja
ASUS SDRW-08D2S-U LITE bijela
1 ponuda
Stavi u listu želja
GEMBIRD External USB DVD drive crno
2 ponude
Stavi u listu želja
Verbatim USB 3.2 - USB-C CD/DVD pisač
10 ponuda
Stavi u listu želja
Apple USB SuperDrive (md564zm/a)
2 ponude
Stavi u listu želja
Sandberg USB Floppy Drive
2 ponude
Stavi u listu želja
HLDS GP57 DVD-Writer slim USB2.0 black
8 ponuda
Stavi u listu želja
LG nogice za TV

LG nogice za TV

od 36,29 €
2 ponude
Stavi u listu želja
Verbatim USB 2.0 vanjski CD/DVD pisač
8 ponuda
Stavi u listu želja
Lite-On eBAU108 optički uređaj
1 ponuda
Stavi u listu želja
LG webOS box WP402

LG webOS box WP402

od 364,79 €
2 ponude
Stavi u listu želja
BDRW ASUS BW-16D1X-U ext. black
1 ponuda
Stavi u listu želja