nabava.net

Microsoft predstavio novu seriju Surface proizvoda - preklopni mobitel, tableti i laptopi

Microsoftovo godišnje predstavljanje popularnih Surface modela proizvoda ovaj je puta bilo i više nego zanimljivo. Predstavljeno je skoro 10 novih proizvoda, od kojih se najviše priča o preklopnom mobitelu. Izdvojit ćemo one najzanimljivije.

1. Surface Laptop 3

Atraktivni dizajn popularnog Microsoftovog laptopa ove godine dolazi u dvije veličine - osim standardne verzije od 13.5", od sada je dostupan i 15-inčni model. Verziju od 13.5" pokreće četverojezgreni Intelov procesor desete generacije, dok model od 15" inča u kućištu krije AMD-ovu grafičku te procesor koji je čak 2x brži od prošlogodišnje verzije Surface Laptopa te čak 3x brži od MacBook Air uređaja.

Trackpad je 20% veći, a tipkovnice skoro u potpunosti nečujne. Tu je i odvojivi čvrsti disk koji je moguće po potrebi zamijeniti, a baterija bi trebala izdržati 11.5 sati rada. Microsoft je također odlučio prijeći na USB-C konektor, iako je i dalje moguće koristiti Surface Connector za brzo punjenje.

U prodaju kreću 22. listopada s cijenom od $999, odnosno $1,199.

2. Surface Pro 7

Najnovije izdanje Microsoftovog popularnog 2-u-1 laptopa zadržava dimenzije od 12.3", kao i većinu ostalih vanjskih karakteristika. Prave promjene skrivaju se "ispod haube", a uključuju Intel procesore desete generacije i3, i5 i i7 - ovisno o modelu, kapacitet RAM-a od 4GB, 8GB i 16GB te SSD od 128GB, 256GB, 512GB ili 1TB. Memoriju je moguće proširiti memorijskom karticom.

3. Surface Pro X

Microsoft Surface Pro X

Riječ je o naprednijoj verziji sedmice, što je prvo uočljivo u većem ekranu od 13", manjem rubu oko ekrana, zaobljenim kutevima i općenito tanjim izgledom. Dolazi s dva USB-C utora te Surface Connect utorom za punjenje, ali zato nema utor za slušalice. 

Pokreće ga procesor ARM Surface AQ1 koji je nastao u suradnji Microsofta i Qualcomma, a tu je i SSD kojeg korisnici mogu sami zamijeniti ako im zatreba više mjesta za pohranu. Baterija obećava do 13 sati rada, a brzim ju je punjenjem moguće napuniti do 80% kapaciteta za manje od sat vremena.

4. Surface Neo

microsoft surface neo

A sada nešto posve novo. Surface Neo Microsoftova verzija preklopnog tableta s dva zaslona od 9 inča, a koji ujedno dolazi i s novom verzijom Windowsa. Windows 10X dizajniran je upravo za uređaje ove vrste, a vidjet ćemo ga na Surface Neo uređaju kada bude pušten u prodaju iduće godine. Dell, HP, Lenovo i Asus također rade na uređajima koji će koristiti Windwos 10X, tako da se definitivno ne radi o nečemu prolaznom.

Informacija o njegovom hardveru još nema, a za sad je samo poznato da ga pokreće buduća serija procesora Intel Lakefield.

Što se tiče dizajna, razmak između dva zaslona jasno je vidljiv i to je napravljeno namjerno. Ideja je da se zasloni mogu koristiti u različitim kombinacijama ili "držanjima" (postures). Moguće imati otvorene više aplikacija na svakom zaslonu koje će se automatski presložiti ako se uređaj zaokrene, pa čak postoji i opcija korištenja uređaja kao laptopa uz dodatnu tipkovnicu koja se magnetom pričvrsti za jedan od zaslona.

5. Surface Duo

microsoft surface duo

I konačno glavna zvijezda predstavljanja, a to je preklopni mobitel Surface Duo. Za sada se radi samo o prototipu koji, slično kao i Surface Neo, u prodaju dolazi tek krajem iduće godine.

Ono što znamo jest to da se sastoji od dva zasebna ekrana debljine samo 4.8 mm, a zasniva se na Android operativnom sustavu. Iako su neki kritici tražili da se i na Surface Duo implementira Windows 10X, čini se da su zaboravili kako su neslavno propali Windows mobiteli, između ostalog zato što developeri nisu radili dovoljno aplikacija. Android okruženje omogućit će da ljudi nastave s korištenjem sa svim svojim omiljenim aplikacijama u obliku na kakav su navikli.