Ostali članci

Vodič za kupovinu usisavača

Saznaj koje vrste usisavača postoje, je li bolji usisavač s vrećicom od onog sa spremnikom te na što sve paziti kod kupovine novog usisavača.

Koji usisavač kupiti

Izvor: Shutterstock

Koje vrste usisavača postoje? Koji usisavači su najbolji za alergičare? Usisavač sa ili bez vrećice? Što je HEPA filter?

Istražili smo što sve trebaš znati prije kupovine novog usisavača.

Vrste usisavača + kome su namijenjeni

1. Ležeći usisavač

Ležeći usisavači

Najpopularnija je vrsta usisavača kod nas, najviše zbog svoje svestranosti i jednostavnog korištenja.

Ležeći usisavač je lako prenosiv pa s njim možete čistiti stepenice, namještaj, zavjese, teže dostupna mjesta i auto. Uglavnom dolazi s nastavcima koji omogućuju korištenje na različitim mjestima. 

Međutim, zbog crijeva ima duži usisni put. Problem je i to što ga trebate vuči za sobom pa može zapinjati i oštetiti namještaj.

Ovaj usisavač nije dobar izbor za osobe koje imaju problema s kralježnicom. Naime, mnogo ćeš se sagibati dok ga koristiš, osim ako usisavač nema produžnu ručku.

2. Uspravni/štapni usisavač

Uspravni usisavači

Nekada smo ga viđali samo u američkim filmovima, ali uspravni usisavač sada je popularnan i kod nas.

Ima kraći usisni put, temeljito i brzo čisti tepihe i tepisone i dobar je odabir za vlasnike kućnih ljubimaca. Ne traži da se stalno sagibate i spremit ćete ga lakše od usisavača s crijevom.

No, zato je puno teži i glasniji od ležećih usisavača.

Odaberi uspravni usisavač za čišćenje velikih površina tepiha i tepisona, a izbjegavaj ga ako u svojem domu imaš puno osjetljivih i teže dostupnih površina.

Štapni usisavači također su uspravni, ali su puno lakši. Iznimno su jednostavni za manevriranje, rade na baterije i najbolje će se snaći na površinama poput parketa, laminata i pločica. No, treba ih često puniti pa nisu za veće poslove.

Štapni usisavač odaberi samo ako imaš vremena za redovito usisavanje jer će teže dubinsku očistiti prostorije koje duže nisu održavane. 

3. Ručni usisavač

Ručni usisavači

Ručni usisavači služe kao nadopuna velikom usisavaču.

Praktični su za manje nezgode kada vam se ne da tegliti obični usisavač iz ormara te za usisavanje auta i pokućstva. 

Koristite ih u kombinaciji s uspravnim usisavačem, kada vam je nezgodno prenositi klasični usisavač ili kada usisavate male površine.

Slabiji su i manjeg kapaciteta pa zato ne mogu služiti kao zamjena običnim usisavačima.

Mogu biti bežični i sa žicom. Ako ih koristiš u kombinaciji s većim usisavačem, tada je zbog praktičnosti bolje da je bežični.

4. Robot usisavač

Robot usisavači

Već smo detaljno pisali o prednostima i nedostacima robota usisavača, a ukratko trebaš znati iduće.

Roboti usisavači dobri su za male površine bez puno namještaja i po mogućnosti bez kućnih ljubimaca (da ti se ne bi dogodio pooptastrophe). 

Koštaju i po nekoliko tisuća kuna, treba im dugo da obave zadani posao i čiste slabije od većih usisavača.

Ako bi radije proveo cijeli dan s punicom nego usisavao sat vremena ili živiš u malom stanu koji ne zahtijeva puno održavanja, onda se počasti robotom usisavačem. Za sve ostalo preporučujemo neku drugu vrstu usisavača. 

  Prednosti Nedostaci
Klasični Dobro za različite prostorije i površine
Dolaze s puno različitih nastavaka
Dug usisni put
Mogu zapinjati za pokućstvo
Uspravni Odlično čiste tepihe
Nema sagibanja kod korištenja
Teži i glasniji
Ručni Dobri za manje nezgode
Lako prenosivi
Ne mogu zamijeniti veliki usisavač
Manje snage i kapaciteta
Robot Sve radi sam
Zavlači se na manje dostupna mjesta
Nedovoljno baterije za velike površine
Visoka cijena

Karakteristike usisavača

Sa ili bez vrećice?

Vrećice i filter za usisavač

Malo je tema koje bude toliko strasti kao one je li bolji usisavač s vrećicom ili onaj bez nje.

Razlike u čišćenju nema i radi se isključivo o osobnom ukusu.

Vrećice treba redovito mijenjati i kupovati pa ovisno o tome koliko često usisavaš, može nastati veći dodatni trošak.

Na usisavaču bez vrećica morat ćeš mijenjati filter svakih 6 mjeseci. Najviše ćeš uštedjeti na filteru koji se može prati jer njega ne treba mijenjati, nego samo redovito čistiti.

Nepraktično je što često svaki model traži posebnu vrstu vrećice. Kako i kod printera i generičkih tonera, također možeš koristiti generičke vrećice kod usisavača. No u tom slučaju pažljivo s garancijom i servisima!

Usisavač s vrećicom bolji je za alergičare jer je kontakt s prašinom puno manji nego kod usisavača sa spremnikom. No zato je teško reći kada je vrećica puna, za razliku od spremnika u kojem se jasno vidi kada ga treba isprazniti. 

Ako kupuješ usisavač s vrećicom, uzmi model koji ne možeš upaliti dok u njega ne staviš vrećicu. Nastat će prašnjavi nered ako kreneš usisavati, a u uređaju nema vrećice. Dogodi se i najboljima.

I još nešto - neka takav usisavač puni vrećicu odozgo jer će tada u nju stati više prašine. Rjeđe ćeš je morati mijenjati pa ćeš i uštedjeti.

Vodeni filter

Usisavač na vodeni filter

Usisavači na vodeni filter su zahtjevniji, no zato su najbolje rješenje ako patiš od alergija.

Veći su, bučniji i teži, no bolje čiste. Ako u vodu staviš nekoliko kapi eteričnog ulja, nakon usisavanja prostorije će ugodno mirisati.

Ako se odlučiš za usisavač s vodenim filterom, pripremi se na čišćenje usisavača nakon svakog korištenja. 

HEPA filter

HEPA (High Efficiency Particulate Air) filter učinkovito uklanja grinje, plijesan i ostale štetne čestice koje klasični filteri propuštaju natrag u zrak.

Ako netko od tvojih ukućana pati od alergija, preporučujemo da odabereš usisavač s HEPA filterom.

HEPA filter klasificira se brojevima od 10 do 17, a veći broj označava i veći postotak uklonjenih alergena.

Nastavci

Kada kupuješ usisavač, on dolazi opremljen s više različitih nastavaka. Nastavci će ti omogućiti da učinkovito koristiš svoj usisavač na različitim površinama.

Ovisno o tome kakve površine prevladavaju u tvojem domu, u skladu s time trebaš odabrati nastavke. 

Neka standardna četka koja dolazi uz usisavač ima što veći usisni otvor kako bi lakše čistio uz zidove i rubove. Za bolju fleksibilnost i manevriranje neka ima i pokretni zglob. 

Ako imaš kućne ljubimce, potraži četku koja je namijenjena čišćenju životinjskih dlaka. Za debele i guste tepihe kupi dubinsku četku koja će prodrijeti dublje u materijal. 

Četka koju koristiš na tepihu može oštetiti druge površine poput parketa ili laminata. U tom slučaju pazi da usisavač ima nastavak za takvo usisavanje. On obično ima ili prirodna ili sintetička vlakna. Ako ima kotačiće, oni obavezno moraju biti obloženi gumom, a ne biti plastični. Plastični kotačići će izgrebati osjetljive površine. 

Nastavak za procijepe dobro će ti doći za usisavanje auta i teže dostupnih mjesta oko i između sjedala. 

Snaga i energetska učinkovitost

Treba razlikovati snagu motora (input) i usisnu snagu (output).

Najjača snaga motora iznosi 1600W. Usisna snaga u prosjeku se kreće između 300 i 400W.

Velika snaga motora ne znači i bolje čišćenje. Motor snage od 1600W i onaj od 1000W mogu imati jednaku usisnu snagu. Da bi iskoristio puni potencijal usisne snage, kombiniraj površine koje čistiš s odgovarajućim nastavkom za usisavanje.

Ako imaš vremena i volje za redovito usisavanje, tada odaberi usisavač manje usisne snage. Ali ako čistiš samo povremeno, opredijeli se za snažniji uređaj koji će temeljito očistiti i najprašnjavije prostorije. 

Odnedavno se usisavači ocjenjuju i po energetskoj učinkovitosti s oznakama od A do G, kao što je već godinama slučaj s uređajima poput hladnjaka i klima.

Ocjena energetske učinkovitosti usisavača sastoji se od 3 dijela:

  • razred ponovne emisije prašine
  • razred učinkovitosti čišćenja tepiha
  • razred učinkovitosti čišćenja tvrdih podova

Razred ponovne emisije prašine je posebno bitan jer ocjenjuje koliko se prašine vraća kroz ispušni zrak.

Glasnoća

Razina buke usisavača najčešće se kreće između 70 i 80 decibela. Sve ispod toga smatra se posebno tihim. Svaka 3 decibela buka se udvostručava, što znači da je razlika između 70 i 80 dB poprilično velika. 

Prosječna jačina buke većini neće smetati. No, ako živiš u zgradi u kojoj i manja buka ometa susjede, ako imaš osjetljive kućne ljubimce ili ako imaš za usisati velike količine prostora odjednom, isplatilo bi se kupiti tiši usisavač.

Nemoj brinuti da će tiši usisavač slabije raditi. Postoji velik izbor tiših modela koji će čistiti jednako učinkovito, a ponekad čak i bolje, od glasnijih. 

Ležeći usisavači tiši su od uspravnih. 

Radni domet

Radni domet odnosi se na prostor koji možeš očistiti usisavačem bez da ga moraš uključiti u drugu utičnicu.

Izračunat ćeš ga tako da kablu za struju na usisavaču dodaš još 3 metra. Najčešći radni domet iznosi 9 metara.

Koju marku usisavača odabrati?

Najpopularnije marke usisavača su Bosch, Electrolux i Philips. 

Cijene se kreću već od 350 za najjednostavnije modele ležećih usisavača sve do oko 2500 kuna, pa čak i više za robote usisavače.

Prosječno kućanstvo pronaći će kvalitetan ležeći usisavač s vrećicom u rangu između 400 i 600 kuna, dok je za usisavače bez vrećice u prosjeku potrebno izdvojiti nekoliko stotina kuna više.

Zapamti

  • ležeći usisavači su najpraktičniji za različite površine
  • alergičari trebaju usisavače s vrećicom ili s vodenim filterom
  • usisna snaga usisavača je važnija od snage motora
  • obrati pozornost na energetsku učinkovitost usisavača
Povezani proizvodi