Ostali članci

Trebaš li kupiti robotski usisavač? Otkrivamo prednosti i nedostatke.

Kako provesti što manje vremena pospremajući, a istovremeno imati čisti dom? Robotski usisavači praktično su i jednostavno rješenje koje će ti olakšati svakodnevicu i omogućiti da manje vremena provodiš u čišćenju, a više baveći se aktivnostima koje te vesele.

robot usisavač

Izvor: Freepik

U nastavku saznaj koje su sve prednosti robotskog usisavača, ali i u kojim su situacijama ležeći ili štapni usisavač još uvijek bolji izbor.

Prednosti robotskog usisavača

Robotski usisavači imaju nekoliko ključnih prednosti u odnosu na tradicionalne usisavače - evo na koje će ti sve načine ovaj praktični uređaj olakšati svakodnevicu.

1. Štedi tvoje vrijeme i energiju

Robotski usisavač ti omogućuje da dragocjeno slobodno vrijeme koje bi inače potrošio na usisavanje kuće ili stana provedeš u aktivnostima koje te vesele ili opuštaju.

Robotski usisavač možeš programirati putem aplikacije na pametnom telefonu kako bi očistio određenu prostoriju ili cijeli tvoj dom čak kada si na poslu ili dok spavaš. U aplikaciji je dostupna virtualna mapa kako bi pratio njegov napredak ili ručno upravljao uređajem.

Moderni robot usisavači pri radu proizvode jako malo buke pa se bez problema možeš opuštati čak i dok ovaj pametni uređaj čisti oko tebe.

2. Pomaže u borbi s alergenima

Robotski usisavač pomaže u svakodnevnom održavanju kuće ili stana tako što uklanja prašinu, dlake kućnih ljubimaca i alergene s podova kako se talože. Svakodnevno usisavanje kako bi uklonio alergene naporan je posao koji oduzima previše vremena, a robotski usisavač obavit će ga bez tebe i pritom ti omogućiti da lakše dišeš.

3. Čisti teško dostupna mjesta

Prostor ispod trosjeda, fotelje, kreveta, komode i ostalih teško dostupnih mjesta koje ne možeš doseći klasičnim usisavačem mačji su kašalj za robotski usisavač. To ove pametne uređaje čini posebno korisnima za osobe s teškoćama u kretanju te kada ne možeš ili ne želiš micati težak namještaj.

4. Neki modeli kombiniraju usisavanje s pranjem podova

Usisavanje je tek dio posla - želiš li uistinu čiste podove, tada ih nakon usisavanja trebaš oprati. Srećom, i ovaj posao možeš izdvojiti robotskom usisavaču koji ima mop.

Ovi modeli robotskih usisavača imaju ugrađen spremnik za vodu i nastavke u obliku mopa koje se vrte i vibriraju kako bi uređaj očistio najsitniju prašinu, nečistoće i mrlje koje ne može ukloniti isključivo usisavanjem.

Pritom nemoj brinuti da će robotski usisavač s mopom smočiti površine koje ne bi trebao. Primjerice, robotski usisavač 360 S10 prepoznaje kada je u blizini tepiha te ga automatski zaobilazi kada je uključen mod pranja podova, a također prilagođava količinu vode koju ispušta ovisno o tome na kojoj vrsti poda se nalazi (pločice, parket...).

Nedostaci robotskog usisavača

robotski usisavač

Izvor: Freepik

Usprkos tome što su izuzetno praktični, robotski usisavači imaju nekoliko ograničenja u usporedbi s tradicionalnim usisavačima. Upoznaj se s ovim ograničenjima kako bi uspješno pronašao model robotskog usisavača koji odgovara tvojim potrebama.

1. Nije jednako učinkoviti kao tradicionalni usisavač

Robotski usisavači u pravilu imaju manju snagu usisavanja u usporedbi s tradicionalnim usisavačima. To znači kako su manje učinkoviti u uklanjanja dubinskih nečistoća, pogotovo na tepisima, te većih nakupina dlaka kućnih ljubimaca. Isto vrijedi i za robotski usisavač s opcijom pranja podova - tvrdokorne mrlje i dalje ćeš morati ukloniti sam.

Robotski usisavači također teže uklanjaju prašinu i nečistoće iz kutova prostorija te uz namještaj, a ujedno imaju manji kapacitet spremnika za prašinu. Za čišćenje velikih površina najbolje je da nabaviš robotski usisavač s automatskim pražnjenjem kako ga ne bi morao ručno isprazniti za vrijeme čišćenja.

Robotskom usisavaču također treba duže da očisti prostoriju. Primjerice, ako ti s tradicionalnim usisavačem treba 30 minuta da očistiš kuću ili stan, robotski usisavač na isti će posao potrošiti oko 90 minuta. Zato odaberi robotski usisavač s velikim kapacitetom baterije za što dužu autonomiju rada.

2. Često se zaglavi

Robotski usisavač lako se može zapetljati u kablove, zavjese, tepihe ili druge slične prepreke koje mu se nađu na putu. Iako neki modeli robotskih usisavača imaju senzore koji detektiraju potencijalne prepreke i zaustave uređaj prije nego zapne, toplo preporučujemo da prije svakog čišćenja s poda ukloniš sve što bi mu moglo ometati rad.

Osim toga, u aplikaciji uređaja označi tzv. "no go" zone, tj. područja u koja robotski usisavač neće ulazi, npr. ispod radnog stola gdje su žice ili pored zavjesa, i tako spriječiš potencijalni problem.

3. Nije pogodan za sve površine

Imaš li u svojem domu stepenice ili povišene pragove između prostorija, tada robotski usisavač moraš ručno prebaciti iz jedne prostorije u drugu. Za čišćenje stepenica tradicionalni usisavači još su uvijek bolji izbor.

Robotski usisavači također se ne snalaze dobro na tepisima dubokog gaza. Osim što im nedostaje dovoljno usisne snage za dubinsko čišćenje debelog tepiha, kotačići i četke usisavača mogu zapeti u niti tepiha.

Misao za kraj

Robotski usisavači polako, ali sigurno postaju neizostavan dio naših života i jedan od osnovnih načina za održavanje naših domova čistima i urednima. Možda još uvijek ne mogu u potpunosti zamijeniti tradicionalne usisavače, ali vrijeme koje nam štede uistinu je neprocjenjivo.

Zato isprobaj prednosti robotskog usisavača već danas i, umjesto u čišćenju, provedi slobodno vrijeme u aktivnostima koje te vesele i opuštaju.

Posjetitelje koji su gledali ovaj proizvod također su zanimali i proizvodi