Ostali članci

Kupovina preko interneta iz inozemstva - carina, porezi i ostalo što trebate znati

Kupovina preko interneta često je jeftinija opcija nego odlazak u trgovinu, pogotovo kada se proizvodi naručuju izvan granica Hrvatske. Saznaj sve o potencijalnim troškovima kupovine preko interneta iz inozemstva.

Internet kupovina iz inozemstva

Kupovina od članica Europske unije

Roba naručena iz Europske unije putuje jednako kao roba unutar RH. 

Na proizvode naručene iz zemalja EU ne plaća se carina niti dodatni PDV, zbog čega je ova opcija kupovine preko interneta najjednostavnija i najjeftinija. 

Koliko ćeš platiti poštarinu, ovisi o web shopu od kojeg kupuješ. Web shopovi u pravilu jasno imaju navedene troškove poštarine ovisno o zemlji u koju se roba šalje. Nakon što proizvod i eventualnu poštarinu platiš web shopu, ne bi trebao imati dodatnih troškova. 

Kupovina od zemalja izvan EU

U slučaju da naručuješ proizvode iz tzv. "trećih zemalja", odnosno država koje nisu članice Europske unije, poput SAD-a, Kine, ali i Ujedinjenog Kraljevstva, primjenjuju se drugačija pravila.

Od 1.7.2021. na sve pošiljke iz trećih zemalja naplaćuje se PDV.

U nekim slučajevima PDV je uračunat u cijenu koju plaćaš trgovcu. To znači da je trgovac u IOSS sustavu. U slučajevima kada trgovac nije u IOSS sustavu, 25% PDV-a platit ćeš kurirskoj službi koja ti dostavi paket u Hrvatsku (npr. u poštanskom uredu). Na webu s kojeg naručuješ proizvod u pravilu bi trebalo pisati ako je u cijenu proizvoda već uračunat porez ili ćeš ga morati platiti naknadno.

Na pošiljke čija je vrijednost do 150 eura (1.135 kn) ne računajući poštarinu ne plaća se carina.

Za proizvode čija vrijednost prelazi 150 eura plaća se i carina i PDV. Carinska davanja nisu uključena u cijenu proizvoda te ih treba razlikovati od troškova prijevoza, odnosno poštarine.

Na primjer, ako naručuješ laptop iz SAD-a od 6.000 kuna, na tu cijenu moraš dodati troškove dostave koje određuje prodavač, porez na laptop te carinu.

Osim toga, za svaku pošiljku iz trećih zemalja koja je vrijedna manje od 150 eura Hrvatska Pošta naplaćuje 18,5 kn fiksne naknade za obradu pošiljke.

Amazon

Carinjenje pošiljki obavlja se u Područnom carinskom uredu u Zagrebu. 

Hrvatska pošta je ovlašteni carinski deklarant ili špediter koji podnosi robu na carinski pregled. U slučaju da koristiš neku drugu kurirsku službu, npr, Overseas Express ili DHL, tada će oni imati ulogu špeditera. Špediter se brine da se pošiljke ocarine.

U slučaju da iz dokumentacije nije moguće utvrditi vrijednost robe, morat ćeš dostaviti račun ili svu drugu potrebnu dokumentaciju u kojoj je jasno vidljivo koliko si robu platio. O tome će te tvoj špediter obavijestiti, a vjerojatno ćeš morati platiti i naknadu.

Ako želiš, možeš i sam podnijeti carinsku deklaraciju ako je podnosiš u svoje ime za robu koja se koristi u osobne svrhe. Međutim, to nije preporučljivo ako s time nemaš iskustva.

Prilikom svrstavanja pošiljke u carinske tarife, obračuna carinske vrijednosti, iznosa carine PDV-a, trošarina itd. lako možeš pogriješiti, a svaka eventualna greška koja se utvrdi novčano je kažnjiva. Stoga je povoljnije i sigurnije dopustiti posredniku da obavi posao špeditera.

Također postoji i tzv. ležarina za pošiljku. U slučaju da proizvod koji si naručili teži preko 0,5 kg, a zadržan je na carini duže od 3 dana, morat ćeš platiti za svaki dodatni dan koliko treba da se pošiljka obradi.

U slučaju da nisi zadovoljan i želiš vratiti proizvod, unutar 12 mjeseci možeš zatražiti povrat svih carinskih davanja - pod uvjetom da proizvod nije korišten te da on napušta područje Europske unije.

Detaljne informacije o carinjenju pronaći ćeš na stranicama Carinske uprave.

Hrvatska pošta

Savjet za kraj

Prije kupovine preko interneta obavezno se prvo informiraj koliko će iznositi krajnji trošak.

Ako nis siguran koliko će te roba izaći kada se obračuna carina i PDV, najpametnije je kontaktirati kurirsku službu kojom ćeš proizvod primati, bilo da se radilo o Hrvatskoj pošti ili nekoj drugoj službi.

Iako ti se na prvu može činiti da je naručivanje proizvoda iz inozemstva puno jeftinije, kada se pripišu svi dodatni troškovi, to ne mora nužno biti tako.

Svi uvezeni proizvodi koje kupuješ u Hrvatskoj prošli su kroz identičan proces te je u njihovu cijenu uračunata carina i svi ostali troškovi. Zbog toga cijene i jesu takve kakve jesu.