Ostali članci

Zašto kupovati preko interneta i na što pritom paziti

Online kupovina svake godine sve više raste. Istražili smo neke od razloga koji kupovinu preko interneta čine privlačnom.

Online kupovina

Zašto kupovati preko interneta?

1. Online je izbor drastično veći

U trgovini si ograničeni isključivo na one proizvode koji se tamo nalaze. Online kupovina je malo drugačija.

Osim što web shopovi imaju veću ponudu od fizičkih trgovina jer ne trebaju brinuti o tome kamo smjestiti sve te proizvode, u većini slučajeva odmah možeš dobiti informaciju jesu li ti proizvodi dostupni, kada će ti stići na kućnu adresu ili kada i u kojoj trgovini ih možeš pokupiti nakon narudžbe. 

U slučaju da jedan web shop nema ono što tražiš, u samo nekoliko klikova možeš posjetiti drugi.

Niti jedna hrvatska online trgovina nema ono što ti treba? U internet svijetu geografske granice ne postoje i vrlo lako možeš naručiti proizvod iz Njemačke, Kine ili Australije. No, u tom slučaju pazi na poreze i carinu.

2. Jednostavno je usporediti cijene proizvoda iz različitih trgovina

U vrijeme prije interneta trebao si voziti od trgovine do trgovine da bi usporedili cijene proizvoda i pronašao gdje ga se najviše isplati kupiti. A rijetko kome se dalo trošiti toliko vremena i novaca za uštedu od nekoliko stotina kuna na novom televizoru.

Danas su stvari malo drugačije. Servisi za uspoređivanje cijena kao što je Nabava.net omogućuju da na jednom mjestu usporediš cijene različitih trgovina. Ne radi se samo o tome gdje je proizvod najjeftiniji - već i o troškovima dostave i raspoloživosti proizvoda.

Zašto posjećivati svaku online trgovinu posebno kada imaš sve na jednom mjestu. Štediš i vrijeme i novac.

3. Manje gužve, manje stresa

Kada kupuješ online, ne trebaš pola sata stajati u redu na blagajni jer novoj blagajnici treba dugo da skenira artikle. Ne trebaš hodati između redova u potrazi za mlincem za kavu za kojeg u katalogu trgovine stoji da je snižen, a ti ga nigdje ne možeš pronaći. I nigdje nema zaposlenika da pitaš za pomoć. 

Pronađeš ono što želiš, provjeriš raspoloživost, naručiš dostavu ili pokupiš u najbližoj trgovini. Nema gužve, nema stresa. Kupovati možeš ušuškan u krevetu ili na poslu za vrijeme pauze. 

U slučaju nejasnoća, svaka trgovina ima službu za korisnike. Javip im se ili e-poštom ili na njihovoj Facebook stranici - ako se radi o ozbiljnoj trgovini, nećeš morati dugo čekati na odgovor.

4. Recenzije

Većina online trgovina ima mogućnost ocjenjivanja proizvoda i pisanja recenzija. Na to vrijedi obratiti pozornost.

Čak i ako trgovina čiji te proizvod zanima nema recenzije, šanse su da je već netko na internetu pisao o prednostima i nedostacima proizvoda koji želiš kupiti. Zbog toga Nabava.net piše savjete i vodiče za kupovinu

Izdvoji malo vremena da pročitaš recenzije proizvoda koji kupuješ, pogotovo kada se radi o skupocjenim artiklima poput računala ili televizora. Čak i ako odlučiš proizvod kupiti u fizičkoj trgovini, online recenzijama često možeš vjerovati više nego prodavaču u trgovini koji teško može biti stručnjak za pegle, hladnjake i mobitele u isto vrijeme.  

online shopping

U kupovinu pažljivo!

Bez obzira na prednosti online kupovine, uvijek treba paziti što, kako i od kuda se kupuje.

  • Koliki je konačan trošak proizvoda? Provjeri troškove dostave.
  • Je li online trgovina vjerodostojna? Potraži na Googleu iskustva drugih kupaca.
  • Ostavljaj samo one podatke koje moraš. Nema smisla da te trgovina traži OIB ili datum rođenja. Nemoj osobne podatke poput adrese ili broja telefona ostavljati u komentarima na stranici!
  • Ako se pojave problemi s dostavom proizvoda, informiraj se o svojim pravima.
  • Web shopovima se uvijek može potkrasti greška. Ako za tablet koji inače košta 10 tisuća kuna stoji da mu je cijena 299 kn, očito je došlo do greške u sustavu. Ako ti nešto djeluje sumnjivo, kontaktiraj trgovinu.
  • Pravilo koje je vrijedilo prije interneta danas vrije više nego ikad - čitaj sitna slova