Ostali članci

Od 1.7. plaća se PDV na sve pošiljke koje dolaze izvan EU

Online kupovina iz trećih zemalja kao što su Kina, SAD i Velika Britanija, od srpnja 2021. postaje malo kompliciranija.

Paket

Izvor: Freepik 

1.7. na snagu stupaju izmjene Zakona o PDV-u prema kojemu će se morati plaćati porez na sve pakete iz trećih zemalja. Time se mijenja dosadašnji zakon prema kojemu se porez nije plaćao na male pošiljke vrijednosti do 22 eura, odnosno 160 kuna.

Kako će to funkcionirati?

Za porezne obveznike isporučitelje uvest će se IOSS. Riječ je o neobaveznom Posebnom postupku oporezivanja za prodaju na daljinu dobara uvezenih iz trećih područja ili trećih zemalja koji obuhvaća pošiljke do 150 eura (1.135 kn) vrijednosti.

Kada krajnji kupac naruči paket vrijednosti do 150 eura od isporučitelja iz treće zemlje koji primjenjuje IOSS, PDV će automatski biti uračunat u cijenu koju isporučitelj naplaćuje kupcu. Ako isporučitelj ne primjenjuje IOSS, HP ili kurirske službe primijenit će Posebni postupak za prijavu u plaćanje PDV-a na uvoz. Tada će kupac platiti PDV pri preuzimanju paketa u Hrvatskoj.

Što to konkretno znači?

Kada kupuješ u web shopu iz treće zemlje, trebaš pripaziti je li PDV već uračunat u cijenu ili ćeš ga trebati platiti naknadno kada ti paket stigne u Hrvatsku.

Kod isporučitelja koji primjenjuju IOSS, PDV je uračunat u cijenu, sve plaćaš odjednom u web shopu i nemaš dodatnih troškova.

Kod isporučitelja koji ne primjenjuju IOSS, PDV nije uračunat u cijenu te ćeš 25% od te cijene morati platiti u poštanskom uredu ili kurirskoj službi koja ti dostavi paket u Hrvatsku.

Što se tiče troškova carinjenja, njih i dalje nema na pakete vrijednosti do 22 eura / 160 kuna.

Kvari li novi zakon tvoje navike kupovine? Hoćeš li nastaviti kupovati iz Kine i sličnih zemalja?