Ostali članci

Vodič za kupovinu kacige za motor

Kaciga je najvažniji komad motociklističke opreme i zato ne možemo dovoljno naglasiti koliko je važno da izabereš model koji će ti najbolje odgovarati. Osim ispravne veličine o kojoj ovisi koliko dobro će te kaciga služiti u slučaju prometne nezgodne, važan izbor su i vrsta kacige te materijal izrade. Sve, čak i najsitnije detalje, donosimo u nastavku.

moto kaciga

Izvor: Freepik 

Vrste kaciga za motor

Ovisno o stilu vožnje, vrsti motora i tvojim preferencijama, tako će se razlikovati moto kaciga koju ćeš izabrati. Općenito gledajući, kacige za motor dijelimo u 5 kategorija.

1. Potpuno zatvorena (integralna) kaciga

Tzv. full face kacige za motore, kao što njihovo ime sugerira, pokrivaju većinu lica ili cijelo lice. Najpopularniji su izbor među motoristima jer pružaju najbolju zaštitu, a također štite od vremenskih uvjeta, pružaju bolju aerodinamičnost i smanjuju količinu buke tijekom vožnje.

2. Poluotvorena ili jet kaciga

jet kaciga

Kod ovih kaciga prednji dio lica je otvoren. Popularan su izbor među vozačima cruisera, skutera i onima kojima su zatvorene kacige klaustrofobične. Vrlo su prozračne, a dolaze i s manjom cijenom od zatvorenih kaciga. No, zbog otvorenog dijela, prednji dio lica i brada su nezaštićeni.

3. Otvorena kaciga

otvorena kaciga

Otvorena kaciga za motor može biti sa ili bez vizira, a namijenjena je za vozila manje kubikaže, poput skutera i mopeda koji uglavnom voze po gradu. Od svih kaciga, otvorene kacige pružaju najmanju zaštitu. Vizir je korisna zaštita od vjetra i insekata, ali neće zaštititi lice u slučaju nesreće.

4. Modularna kaciga

flip up kaciga

Tzv. flip-up kacige nalik su jet kacigama, ali imaju pomični štitnik za bradu i vizir. Njihova prednost leži u tome što pruža više fleksibilnosti pa ne trebaš skidati cijelu kacigu ako želiš da ti netko vidi lice, kada zatrebaš malo zraka ili želiš nešto gricnuti ili popiti.

Ako je modularna kaciga označena slovom P, znači da motor možeš voziti samo sa spuštenom zaštitom. U slučaju da je označena sa P/J, znači da je testirana i kao potpuno zatvorena i poluotvorena kaciga te je možeš nositi kako hoćeš.

5. Motocross kaciga

motocross kaciga

Ako voziš motor van asfalta, ovo je kaciga za tebe. Osmišljena je za vožnju po teškom terenu te sadrži zaštitu od sunca, dodatnu zaštitu za bradu i bolju ventilaciju. Često dolaze bez ikakvog vizira.

Odabir prave veličine je najvažniji

Najvažniji korak u odabiru kacige za motor je pronalazak ispravne veličine.

Uloga kacige je da upija udarce i tako štiti vozača od ozbiljnih ozljeda. Da bi kaciga mogla raditi svoj posao, ona mora dobro prianjati uz glavu. U suprotnom će tvoja glava udariti u samu kacigu čime riskiraš veću ozljedu. S druge strane, ako je kaciga preuska, bit će previše neudobna. Kako onda pronaći adekvatnu veličinu?

Kakvog je oblika tvoja glava?

Većina ljudi spada u jedno od ovih tri kategorija kada je u pitanju oblik glave:

  • dugi ovalni
  • srednji ovalni
  • okrugli

Izvor: NTHSA

Zamoli nekoga da slika tvoju glavu iz ptičje perspektive. Ako imaš dugu ili bujnu kosu, dobro je zagladi kako oblik tvoje glave dobro došao do izražaja. Tako ćeš saznati imaš li okruglu ili duguljastu glavu, ili si negdje u sredini.

Koja je tvoja veličina?

Kada saznaš oblik svoje glave, vrijeme je za utvrđivanje njezine veličine. I ovdje će ti dobro doći pomoć dodatnih ruku koje bi mekanim mjerilom (npr. krojačkim metrom) trebale izmjeriti opseg tvoje glave. Mjerilo bi trebalo prolaziti iznad tvojih obrva i uši sve do stražnjeg dijela glave. Broj koji dobiješ reći će ti veličinu kacige za motor koju tražiš.

Upamti da se veličine razlikuju od jednog brenda kacige do drugog - kacigu od jednog proizvođača možda ćeš trebati u S veličini, a od drugog u M. Stoga se naoružaj strpljenjem i vremenom kada kreneš u isprobavanje.

Kako znati je li kaciga ispravne veličine

Kaciga ne smije stajati labavo, ali također ne bi smio osjećati pritisak niti na jednom dijelu glave. Stavljanje kacige na glavu uvijek je malo neudobno - to je normalno (ovdje prvenstveno mislimo na zatvorene kacige). U obzir se uzima kako se osjećaš kada kaciga stoji na glavi.

Ako te kaciga užasno žulja, možda nisi dobro izmjerio svoj oblik i veličinu. Ako kaciga čvrsto prianja uz tvoje obraze, na dobrom si putu. Ako pak kliže kada mičeš glavu, isprobaj veličinu manje. A ako ti se čini da je kaciga samo mrvicu pretijesna, uzmi u obzir da se unutarnja obloga utisne za 15%-20% tijekom prvih 15-20 sati korištenja.

Kacigu bi trebao nositi barem pola sata da vidiš odgovara li ti doista. Žuljanje se najčešće javlja na čelu, iznad sljepoočnica te na ušima. Ako ne možeš izdržati 30 minuta bez da ne skineš kacigu i smanjiš bol, očito to nije model za tebe. Ako ti nakon skidanja ostane crvena linija na čelu, trebati kaciga koja je više izdužena. Ako su ti sljepoočnice previše stisnute, opredijeli se za kacigu koja je više okrugla.

Što ako nosiš naočale?

Mnoštvo modela uzima u obzir vozače koji nose dioptrijske naočale. Odabir veličine i način isprobavanja kacige ostaje isto nosiš li pomagalo za korekciju vida ili ne. U slučaju da ti model kacige savršeno odgovara, ali ti smetaju naočale, nipošto se nemoj opredijeliti za veći broj. Umjesto toga isprobaj drugačiji model.

Koje odlike ima dobra kaciga za motor

moto kaciga

Izvor: Freepik 

Materijal

Vanjski dio kacige u pravilu je izrađen od kompozita, stakloplastike ili karbonskih vlakna. Što je kaciga skuplja, to je kvaliteta izrade i korištenog materijala značajno veća.

Unutarnji dio sastoji se od obloge od ekspandiranog poliestera koja apsorbira šok od eventualnog udarca te obloge za udobnost i dobro prianjanje uz glavu. Neke kacige dolaze s dodatnim umecima kako bi si mogao personalizirati oblik kacige i prilagoditi ga tvojim potrebama tako da ti pristaje kao salivena. Obloga bi trebala čvrsto prianjati uz tvoju glavu, ali bi istovremeno trebala biti ugodna za kožu.

Radni vijek kacige obično je pet godina - nakon toga treba je zamijeniti da polistiren ili vanjska školjka ne degradiraju do točke od koje bi mogli postati nesigurni u nesreći.

Kaciga bi trebala imati ECE odobrenje (Economic Comission for Europe) da se radi o testiranom modelu koji udovoljava svim regulacijama i propisima. Dodatni stupanj zaštite garantira certifikat SNELL, neprofitna organizacija koja provodi izuzetno rigorozne testove. Dakle, ovdje se radi o tzv. homologiranim kacigama kojima uvijek trebaš dati prednost nad neprovjerenim i jeftinim kopijama. U slučaju da na kacigi pronađeš i oznaku DOT, to znači da je legalno smiješ koristiti i u SAD-u.

Težina kacige

Idealno bi kaciga trebala težiti do 1.5 kg. Taj će broj, naravno, ovisiti o vrsti kacige i korištenim materijalima. Bitno je da se ne osjećaš kao da na glavi nosiš uteg te da zadržiš mobilnost glave bez neugodnih pritisaka.

Kako spriječiti magljenje

Vizir koji se magli može biti izuzetno opasan. Srećom, postoji rješenje u obliku tzv. Pinlock vizira. Radi se o plastičnoj ploči sa silikonskim dodacima pomoću kojih se pričvršćuje na čepove koji su postavljeni na viziru. Time dobivaš dvostruko staklo koje, ako je pravilno postavljeno, sprječava ili drastično smanjuje magljenje vizira.

Neki viziri su već sami pinlock, a u drugim slučajevima dobije poseban pinlock vizir uz postojeću kacigu. O pinlocku treba pažljivo brinuti, jer neadekvatnom brigom sloj protiv magljenja brzo će se uništiti.

Ovaj dodatak rijetko ćeš pronaći na jeftinim kacigama.

Dobra ventilacija je imperativ

Ventilacija pomaže da ti glava ne zakuha tijekom ljetnih vrućina. Većina kaciga imaju jedan ili više otvora na vrhu te isto toliko na dnu stražnjeg dijela, a često ćeš otvor za zrak pronaći i na dijelu koji prekriva bradu da bi se spriječilo magljenje vizira.

Neki modeli imaju puno otvora za ventilaciju i vrlo loše rezultate; drugi imaju svega nekoliko otvora koji omogućuju vrhunsku cirkulaciju zraka. Ovdje ti nema druge nego pronaći konkretna iskustva motociklista - pročitaj recenzije kaciga koje ti se svidi i tako provjeri radi li ventilacija adekvatno.

Cijena

Na cijenu motorističke kacige utjecat će više faktora poput korištenih materijala, tehnologije, certifikata, brenda koji je proizvodi itd.

Razumijemo da vjerojatno imaš određeni budžet koji bi htio potrošiti na moto kacigu, ali upamti da je kaciga zadnja stvar na kojoj bi trebao štedjeti. U rangu od oko 2.000 kuna nalaze se kvalitetne i pouzdane kacige, a jeftine no-name kacige izbjegavaj u širokom luku.

Povezani proizvodi