Ostali članci

Vodič za kupovinu kofera - kakva prtljaga ti treba za sve prilike

Ne treba ti fakultetska diploma da bi odabrao dobar kofer ili putnu torbu. Postoji nekoliko razlika između kofera kojeg ćeš zamijeniti nakon dva godišnja odmora i onog kojeg ćeš nositi godinama, ali ostale se karakteristike uglavnom svode na osobne preference. Da ne duljimo, u nastavku te čekaju informacije koje trebaš znati prije kupovine kofera. 

Materijal

Koferi se rade od mekog ili čvrstog materijala, a svaki ima svoje prednosti i nedostatke.

Čvrsti koferi

Čvrsti koferi najčešće su od ABS plastike i polikarbonata. ABS plastika je lakša, ali polikarbonat je otporniji. Ako često putuješ i želiš kvalitetniji kofer, opredijeli se za polikarbonat. Ako pak putuješ avionom i svaka kila ti je važna, kofer od ABS plastike dobar je odabir.

Postoje i koferi od aluminija. Oni su najčvršći i najotporniji, ali i poprilično teški. Teško da će ti se takvo nešto isplatiti nositi kao ručnu prtljagu u avion. Teži tome da tvoji koferi bez kotača teže između 1 i 2 kg, a koferi s kotačima do 4 kg. 

Čvrsti koferi su idealni za prenošenje lomljivih stvari, a i općenito su sigurniji jer ih se ne može prerezati ili oštetiti na slične načine. Međutim, imaju manje pretinaca i džepova izvana i iznutra, zbog čega mogu predstavljati izazov slabije organiziranim putnicima. 

Koferi od mekog materijala

Koferi od mekog materijala su lakši i fleksibilniji kada je riječ o pakiranju viška stvari. U takve ćeš kofere puno lakše utrpati dodatni par cipela ili jaknu, za razliku od čvrstih kofera koji nemaju tu fleksibilnost. Meke kofere također je lakše spremiti kada ih ne koristiš jer zauzimaju manje mjesta. Međutim, nisu izdržljivi kao koferi od čvrstih materijala, pogotovo ako je riječ o jeftinim koferima slabe kvalitete.

Koferi za u avion

Ručna prtljaga (carry-on)

Ručna prtljaga odnosi se na kofer koji nosiš sa sobom u kabinu. Nemoguće je točno precizirati maksimalnu veličinu ovakvog kofera jer svaka aviokompanija ima drugačije propise - npr. u Croatia Airlines i RyanAiru to je 55 x 40 x 20cm, British Airways dopušta ručni kofer veličine 56 x 45 x 25cm, a Eurowings 55 x 40 x 23cm.

Veličina kofera računa se od kotačića do ručke (kada je spremljena, naravno). 

Ako često mijenjaš avioprijevoznike, najpametnije je da kupiš ručnu prtljagu koja dimenzijama odgovara najstrožim pravilima aviokompanija. Vjerojatno si primijetio da ljudi svašta nose u avion i teško da će te gnjaviti za jedan centimetar viška, ali najbolje je igrati sigurno.

Osim veličine, ručna prtljaga ograničena je i težinom. I ovo se pravilo razlikuje ovisno o aviokompaniji.

Osobna ručna prtljaga

Riječ je o malom komadu prtljage poput ručne torbe, torbe s laptopom ili manjeg ruksaka koji stavljaš u prostor ispod sjedala ispred tebe. Dokle god je riječ o malom komadu, može biti bilo koja vrsta torbe.

Međutim, možeš kupiti torbu namijenjenu upravo za korištenje kao osobnu ručnu prtljagu. Praktične su jer dolaze s pretincima i džepovima koji će ti pomoći da se lakše organiziraš i u svakom trenu znaš gdje se nalaze tvoji osobni dokumenti.

Predana prtljaga

U predanu prtljagu spadaju svi koferi i torbe dimenzija većih od ručne prtljage jer ih je potrebno predati pri registraciji za let. Većina kofera u ovoj skupini su između 60-75 cm visine. Ograničenja postoje i kod težine kofera, a ona se, naravno, razlikuju ovisno o aviokompaniji. 

Koferi za ostali prijevoz

Ovdje imaš više slobode nego u avionu. Ako putuješ automobilom, jedino ograničenje je veličina tvojeg prtljažnika. Putovanja autobusom su najpraktičnija, a najvažnija stvar o kojoj trebaš voditi računa jest da stvari koje će ti trebati tijekom puta obavezno staviš u prtljagu koja s tobom ide u kabinu. Rijetki su vozači koji će usred putovanja otvarati prostor s prtljagom i tamo tražiti tvoj kofer.

Kotačići

Imaš 3 opcije:

  • bez kotačića
  • s 2 kotačića
  • s 4 kotačića

Koferi i putne torbe bez kotačića, pogotovo većih dimenzija, mogu biti vrlo teške nakon što ih napuniš stvarima koje nosiš na put. Osim ako ti nije ni najmanji problem tegliti ogromne torbe, putuješ autom ili nekim drugim prijevoznim sredstvom zbog kojeg nećeš ustvari trebati nositi te torbe uokolo, nema razloga da ne izabereš torbu bez kotačića. Obično su atraktivnijeg izgleda od klasičnih kofera, a torbe bez kotačića manjih dimenzija ujedno su praktičnije.

Kada je riječ o koferima s kotačićima, izbor pada na kofere s dva ili četiri kotačića.

Koferi s dva kotačića mogu ići samo naprijed ili nazad, slično kao na rolama. Takvi su kotačići bolje ugrađeni u kofer, zbog čega su manje šanse da ćeš ih oštetiti. Vožnja s ovakvim koferima po neravnom terenu također je jednostavnija i ugodnija nego kada kofer ima četiri kotačića. Međutim, s ovakvim koferima je nezgodno manevrirati u gužvi jer je potreban prostor između kofera i tvojih nogu da se ne bi spotaknuo o kofer dok ga vučeš. Osim toga, mogući su bolovi u ruci ako ćeš duže vrijeme vući težak kofer za sobom.

Koferi s četiri kotačića mogu se okretati u svim smjerovima, zbog čega je njima vrlo jednostavno upravljati, pogotovo u gužvi i u malim prostorima, a također ćeš izbjeći bolove u ruci. Međutim, ovakvi se kotačići puno lakše oštete, pogotovo vožnjom po neravninama.

Kvaliteta

Često cjelokupnu kvalitetu kofera možeš iščitati iz kvalitete zatvarača. Između plastičnog i metalnog zatvarača uvijek izaberi metalni jer će plastični lakše puknuti. Kupi kofer s duplim zatvaračem kojima se kofer može zatvoriti s obje strane. U slučaju da jedan pukne, drugi će i dalje obavljati svoj posao. 

Izbjegavaj kofere čiji kotačići izgledaju krhko i slabo pričvršćeno, kao i one čija teleskopska ručka izgleda nestabilno i klepeće dok je izvlačiš. 

 

Na kraju, ne zaboravi usporediti cijene trgovina i pronaći kofer ili putnu torbu baš za tvoj budžet!

Povezani proizvodi