Ostali članci

5 zabavnih društvenih igara, a da nisu Monopoly, Čovječe ne ljuti se i sl.

Vjerovao ili ne, vrijednost industrije društvenih igara vrti se u milijardama dolara. To sigurno ne bi bilo moguće kada bi ljudi stalno igrali Čovječe ne ljuti se, Monopoly, Cludo i ostale dobro poznate naslove. Iako se radi o nama vrlo dragim klasicima, na tržište redovito dolazi pregršt novih uzbudljivih naslova. Ako se nisi zabavljao društvenim igrama još od osnovnoškolskih dana (ne računajući pijane pokušaje u Pictionaryju), izađi iz svoje zone komfora i isprobaj novi zabavni način provođenja večeri.

društvene igre

Izvor: Freepik 

1. Catan

catan

Ako tek počinješ istraživati svijet društvenih igara, Catan je idealan izbor jer već 25 godina žari i pali na obiteljskim i prijateljskim druženjima. Namijenjena starijima od 10 godina, Catan je jedna od društvenih igara u kojima sreća igra jako malu ulogu. Umjesto toga, važnije su vještine taktiziranja i pregovaranja s igračima.

Poanta igre je postati dominantna sila na otoku Catan gradeći naselja, gradove i ceste. Igrači proizvode i skupljaju resurse, a pobjednik je onaj koji prvi skupi 10 bodova i izgradi najveću civilizaciju.

Igra je srednje zahtjevna, partije su relativno kratke i prosječno traju između 1 i 2 sata, a mogu igrati 3-4 igrača. Postoji puno različitih izdanja i ekspanzija kojima je moguće igru proširiti za još dodatna dva igrača. Također ima manju cijenu od mnoštva ostalih društvenih igara, zbog čega se odlično uklapa u manje budžete.

2. Ticket to ride

ticket to ride

Još jedan klasik koji je u zadnjih 15 godina prodan u više od 3 milijuna kopija te je jednako zabavan za djecu i odrasle. Još je manje zahtjevan od Catana pa je mogu igrati svi iznad 8 godina starosti, jedna partija traje svega 30 do 60 minuta, a namijenjen je grupi od 2 do 5 igrača (idealno 4).

Ticket to ride je toliko jednostavan da ćeš naučiti pravila za manje od 15 minuta. Igra se na raskošno ilustriranoj mapi tako da sakupljaš vagone različitih vrsta vlakova i polako gradiš željezničke rute po zemlji. Što su rute duže te što više udaljenih gradova uspiješ povezati, to ostvaruješ više bodova, a da bi stvari bile zanimljivije, možeš blokirati željezničke rute drugih igrača. Pobjednik je onaj igrač koji izgradi najdužu kontinuiranu rutu.

I ovdje postoji pregršt izdanja pa vlakove možeš graditi po cijelom svijetu od SAD-a, sjeverne Europe i Njemačke, Divljeg zapada, legendarne Azije itd.

3. Fallout

fallout

Ponekad je teško skupiti ekipu za partiju, a tebi se baš igra. I što sad?

Tu u priču upada društvena igra koju možeš igrati sam. Riječ je o srednje zahtjevnom boardgameu za 1-4 igrača starijih od 14 godina čije partije prosječno traju između 2 i 3 sata. Inspiriran popularnom videoigrom istog imena, boardgame od igrača traži da istražuju skrivenu kartu, bore se protiv neprijatelja, steknu vještine preživljavanja dok ispunjavaju zadatke i pokušavaju izbjeći neprijateljske frakcije.

Ovoj igri često ćeš se vraćati jer postoji pregršt scenarija i misija koje možeš izabrati, pa ćeš svaki put igrati potpuno drugačiju igru. Iako je možeš igrati u društvu, ljepote ove igre ipak najbolje dolaze do izražaja kada je igraš sam. A gle, ponekad je dobro vrijeme provesti u inteligentnom društvu ;)

4. Mysterium

mysterium

Ova igra obećava kratke, ali vrlo zanimljive partije, a idealna je za veće obitelji i okupljanja. Riječ je o jednostavnoj timskoj detektivskoj dedukcijskoj igri prekrasno ilustriranih karata namijenjenoj grupama od 2-7 igrača starijih od 10 godina, u kojoj partija traje oko 45 minuta.

U ukletoj kući jedan igrač ima ulogu duha, a ostali su mediji koji na Noć vještica imaju 7 sati da komuniciraju s duhom i pomognu mu da se sjeti tko je njegov ubojica.

Igra je vrlo zanimljiva i dinamična, traži puno razmišljanja i komuniciranja među igračima te se može igrati puno puta bez da igra postane dosadna.

5. Mansions of Madness

Mansions of Madness

Od društvenih igara na ovoj listi, Mansions of Madness je najzahtjevnija, iako i dalje spada u srednje zahtjevne igre. Namijenjena je grupama od 2 do 5 igrača starijih od 13 godina, a partije traju između 2 i 3 sata.

Ova svojevrsna kombinacija misterija i horora puna je stravičnih čudovišta koja vrebaju u napuštenim zgradama u blizini Arkhama u saveznoj državi Massachusetts te spremaju zavjere i krvoločne pohode. Ti i tvoji prijatelji preuzet ćete ulogu hrabrih istraživača koji se hvataju ukoštac sa čudovištima i pokušavaju otkriti njihove tajne.

Ako se odlučiš za drugu ediciju igre, u igru ćeš moći uključiti mobilnu aplikaciju koja će upravljati pričom kako bi svi sudionici zaista mogli zajedno igrati bez da jedan igrač predstavlja tzv. Keepera, svojevrsnog moderatora igre.

Povezani proizvodi
Dobble društvena igra
2 ponude
Stavi u listu želja
Putni magnetski šah
1 ponuda
Stavi u listu želja
Hasbro Monopoly
28 ponuda
Stavi u listu želja
Društvena igra CATAN (HR)
2 ponude
Stavi u listu želja