Ostali članci

5 stvari za znati kada kupuješ odjeću online

Kupovina na internetu nikada nije bila jednostavnija i povoljnija, a kupujemo sve - pametne telefone, televizore, opremu za kućne ljubimce, igračke, sportsku opremu... ali i odjeću i obuću. Ovo zadnje može biti izazov jer teško je unaprijed znati hoće li ti naručene tenisice ili haljina pristajati. Zato u nastavku saznaj kako si možeš olakšati kupovinu odjeće online.

kupovina odjeće na internetu

Izvor: Freepik

1. Dobro se upoznaj sa svojim mjerama

Kada kupuješ odjeću preko interneta, teško je unaprijed znati kako će ti pristajati. Zbog toga trebaš dobro poznavati svoje mjere jer su u online šopingu najvažniji centimetri.

Idealno je da te izmjeri profesionalni krojač jer će u tom slučaju mjere biti najtočnije. Najteže ćeš se izmjeriti sam pa, ne želiš li ići krojaču, zamoli blisku osobu da ti pomogne pri mjerenju.

Osim svojeg tijela, izmjeri i odjeću koju najviše voliš nositi, a koja ti pristaje kao salivena. Te ćeš brojke najlakše moći usporediti s tablicama veličina u online trgovini odjećom u kojoj naručuješ.

2. Upoznaj se s različitim vrstama tkanina

I ovdje se osloni na svoju omiljenu odjeću. Pogledaj etikete najdražih hlača, majice ili haljine te provjeri njihov sastav.

Tako, kada kreneš u online kupovinu odjeće i u opisu artikla vidiš ime materijala od kojeg je izrađen, steći ćeš bolji dojam kako taj komad odjeće izgleda u stvarnosti - jer ipak je jedna stvar vidjeti nešto na zaslonu računala, a nešto sasvim drugo osjetiti to na vlastitoj koži.

odjeća

Izvor: Freepik

3. Pročitaj recenzije trgovine i odjevnih predmeta

Recenzije i komentari kupaca reći će ti sve o veličinama odjeće te iskustvima koja imaju s online trgovinama u kojima su ih kupili. Znat ćeš trebaš li naručiti za broj veću ili manju odjeću, možeš li očekivati kašnjenje pošiljke, kako izgleda povrat robe...

Ovo je svakako lakše kada se radi o velikom, internacionalnom web shopu - ali što kada je u pitanju mali domaći web shop? Provjeri ima li profile na društvenim mrežama kao što su Facebook i Instagram te ima li tamo komentara kupaca.

4. Naruči isti odjevni komad u više veličina

Nisi li siguran koja veličina ti najbolje odgovara - naruči obje! Kada stignu na tvoju adresu, isprobaj ih, zadrži odjeću koja ti pristaje, a drugi komad vrati. Tako ćeš biti siguran kako će ti barem jedan komad odjeće odgovarati.

Naravno, prvo provjeri politiku povrata u trgovini u kojoj planiraš obaviti kupovinu. Po zakonu svaka trgovina treba dati rok od najmanje 14 dana tijekom kojeg je moguć povrat robe. Većina trgovina specijaliziranih za prodaju odjeće i obuće nudi besplatan povrat robe, ali to ne vrijedi nužno za sve - zato se prije kupovine obavezno informiraj.

5. Nemoj se ustručavati posjetiti krojača

Komad odjeće koji si naručio odlično izgleda, ali ti je u nekim dijelovima preširok? Radi li se o jeftinom komadu, jedino ti se isplati vratiti ga. Međutim, kupiš li nešto kvalitetnije, pametno je odnijeti ga krojaču koji će ga prilagoditi tvojem tijelu.

Ovo ne košta mnogo, a garantirat će da ti majica, hlače ili košulja koji si naručio stoje kao saliveni.