Ostali članci

Kako brinuti o kožnim, metalnim i silikonskim satovima

Bilo da nosiš pametni sat, fitness narukvicu ili dobri stari klasični sat, sigurno nailaziš na isti problem - kako ih čistiti? Svaki materijal zahtjeva drugačiji način brige, stoga provjeri u nastavku koja je idealna njega za sat koji nosiš.

Izvor: Freepik

Prije savjeta o čišćenju, napomenut ćemo da, neovisno o materijalu, sat treba držati dalje od vlage, jakog znojenja, parfema, kreme za ruke i drugih kemikalija koje ga mogu oštetiti. I u ovom slučaju vrijedi ona stara koja kaže da je prevencija najbolji lijek.

Plastični/silikonski remen

Ovakve materijale najbolje je čistiti svaki dan ispiranjem u vodi. Kao što svako jutro umiješ lice, istovremeno očisti i remen od sata.

Nije preporučljivo koristiti deterdžente i sapune jer mogu oštetiti remen, a ako imaš mrlju koju nije moguće ukloniti običnom vodom, opredijeli se za blagi sapun poput onog za čišćenje lica. 

Metalni remen

Metal je jedan od popularnijih materijala kod izrade satova, pogotovo kada je riječ o satovima visoke kvalitete. 

Baš poput svih ostalih materijala satova, i metalne treba redovito čistiti. Najbolji način jest da remen svakodnevno prebrišeš krpom nježnog materijala. Veća onečišćenja možeš isprati blagim sapunom i toplom vodom, a remen potom pažljivo prebriši. Ovakvo veće čišćenje možeš obavljati jednom mjesečno.

metalni sat

Izvor: Freepik 

Kožni remen

Koža je osjetljiva pa zato o njoj moraš voditi puno veću brigu nego o ostalim materijalima. Kožni remen svakodnevno prebriši suhom krpom, a veće nečistoće očisti vlažnom krpom. Ostavi remen da se prirodno osuši na zraku te svakako izbjegavaj izlaganje direktnom suncu i visokim temperaturama.

Postoje posebna sredstva namijenjena održavanju kožnih predmeta poput obuće, odjeće, torbi i sl. Nekoliko kapi ovog sredstva redovitim korištenjem osigurat će da kožni remen na tvojem satu ostane lijep i snažan što je duže moguće.

Sada kada znaš kako očistiti sat, vrijeme je da tvoju ruku počne krasiti kvalitetan ručni sat. Pronađi ga u web shopu Heta 1892.