nabava.net

Kako izabrati sunčane naočale koje savršeno pristaju tvojem licu

Osim što štite tvoje oči od zločestih UVA zraka, sunčane naočale su točka na i stilu kojim se izražavaš. Osim super izgleda i adekvatne zaštite, ne zaboravi na odabir pravog okvira za tvoje lice.

Oblik lica

Nisi siguran kakvog je točno oblika tvoje lice? Napravi ovo - uzmi vodeni marker, šminku ili nešto drugo što ostavlja tragove na ogledalu i lako se da očistiti. Stani ispred ogledala i iscrtaj lagane linije oko odraza tvojeg lica. Oblik koji si dobio je kako tvoje lice izgleda!

Ovalno lice

Kod ovalnog lica njegova je dužina veća od širine, najšira točka je kod jagodica, a čelo je malo šire od čeljusti.

Ako imaš ovalno lice, pravi si srećković. Naime, ovalnim licima pristaje većina sunčanih naočala. Teško da ćeš pogriješiti dokle god sunčane naočale nisu glomazne ili jako sitne.

U idealnoj situaciji, okvir naočala bit će jednake širine kao tvoje lice, ili mrvicu širi, a također neće prelaziti iznad tvojih obrva.

Lice u obliku srca

Šire je nego duže, s time da je brada najuži dio lica, a čelo najšire. Lice u obliku srca ustvari izgleda kao obrnuti trokut, naglo se sužavajući od vrha do dna.

Ovo je lice rođeno za avijatorice. Okrugle sunčane naočale, naočale manjih okvira ili čak i bez okvira te okviri svijetlih i neutralnih boja su najbolji izbor.

Probaj izbjegavati velike i teške okvire, pogotovo one s oštrim i pravokutnim rubovima. "Mačkaste" sunčane naočale također nisu najsretniji izbor, kao ni naočale kričavih boja.

Okruglo lice

Širina i dužina okruglog lica skoro su identične. Brada je mala oštrih kuteva, a početak kose na čelu zaobljen. 

Šiljaste, pravokutne, kockaste i mačkaste sunčane naočale, avijatorke i wayfarice su top izbor za okruglo lice. Pripazi jedino da kod pravokutnih i kockastih okvira rubovi budu zaobljeni, a ne oštri. Osim toga, izbjegavaj okrugle naočale i one čiji okviri prekrivaju tvoje obrve.

Četvrtasto lice

Dužina i širina četvrtastog lica skoro su identični, čeljust i čelo su četvrtasti i otprilike jednake širine. Početak kose na čelu je relativno ravan.

Ovo je lice kojemu pristaju velike sunčane naočale, kao i one okvira u boji te ovalnih, okruglih i okvira u obliku suza. Sunčane naočale bez okvira također su odličan izbor, ako i avijatorke i mačkaste naočale.

Ono što trebaš izbjegavati su četvrtaste naočale oštrih rubova, mali uski okviri te sunčane naočale koje su šire od tvojeg lica.