Ostali članci

Kako očistiti svaku vrstu nereda? Složi prvu pomoć za čišćenje doma pomoću ovih proizvoda.

Iako nas reklame popularnih brendova sredstava za čišćenje uvjeravaju kako trebamo na desetke bočica različitih sredstava želimo li dom koji lijepo izgleda - to, naravno, nije istina.

Zato nastavi čitati jer u nastavku objašnjavamo kako složiti prvu pomoć za čišćenje doma, odnosno svojevrstan "cleaning kit" od osnovnih sredstava i opreme za čišćenje s kojima ćeš uspješno ukloniti svaki nered.

sredstva za čišćenje

Izvor: Freepik

Osnovna sredstva za čišćenje

Sa ovih šest bočica moći ćeš očistiti svoj dom od podruma do tavana.

1. Univerzalno sredstvo za čišćenje

Ovim sredstvom za čišćenje zamijeni više različitih sredstava i tako uštedi na prostoru, ali i novac te - živce. S njime ćeš postići odlične rezultate na različitim površinama u kuhinji, kupaonici i drugim dijelovima domaćinstva, a opredijeli se za koncentrat kako bi jačinu čišćenja mogao prilagoditi tvrdokornosti mrlje koju uklanjaš.

2. Sredstvo za čišćenje stakla

Iako je ocat odlična prirodna alternativa sredstvima za čišćenje stakla, mnogi su osjetljivi na njegov snažan miris - no nemoj brinuti pripadaš li i ti toj skupini. Sredstva za čišćenje stakla učinkovita su prvenstveno zbog alkohola koji se u njima nalazi, a koji sprječava stvaranje tragova tijekom čišćenja.

Sredstva za čišćenje stakla vrlo su svestrana pa ih možeš koristiti i na pločicama, namještaju sa staklom, keramičkim pločama za kuhanje, staklu na štednjaku...

sredstvo za čišćenje prozora

Izvor: Freepik

3. Dezinficijens

Iako ga posljednjih godina najviše povezujemo s koronavirusom, dezinficijens bi trebao biti sastavni dio prve pomoći za čišćenje u svakom domaćinstvu. Površine u kupaonici i kuhinji, ali i u ostatku doma poput kvaka na vratima i prekidača za svjetlo, mjesto su gdje se skupljaju razne klice. Zato svaku površinu, nakon što je očistiš univerzalnim sredstvom za čišćenje, dobro dezinficiraj.

4. Sredstvo za čišćenje i poliranje namještaja

Drveni namještaj previše je osjetljiv za univerzalno sredstvo za čišćenje, stoga se opredijeli za kvalitetno specijalizirano sredstvo koje će namještaju dati sjaj i pravilno ga njegovati kako bi te godinama služio i lijepo izgledao.

Ovo sredstvo za čišćenje možeš koristiti i na drvenim vratima i prozorskim okvirima - njih ne čistimo često koliko bismo trebali pa zato ne zaboravi povremeno im pružiti pažnju.

5. Sredstvo za uklanjanje kamenca

Zašto provesti sate ribajući tvrdoglavi kamenac kada sredstvo za čišćenje to može napraviti umjesto tebe. Moderna sredstva za uklanjanje kamenca izuzetno su učinkovita i zato su obavezan član svakog ormarića s potrepštinama za čišćenje.

6. Sredstvo za pranje posuđa

Sigurno si već upoznat s time što kvalitetno sredstvo za pranje posuđa čini tvrdokornim masnim mrljama na loncima i tavama - sada je vrijeme da tu moć čišćenja iskoristiš i u kupaonici. Nakon što se istuširaš, stavi par kapi deterdženda za čišćenje posuđa na spužvicu, prebriši njome pločice i tuš, isperi s vodom i imat ćeš vidljivo manje problema s nakupinama kamenca.

sredstvo za pranje posuđa

Izvor: Freepik

7. Izbjeljivač

Njegova abrazivna priroda ne čini ga prikladnim za svakodnevno čišćenje, ali gotovo je neizbježan pri dubinskom čišćenju dijelova domaćinstva poput kupaonice, a naročito zahodske školjke.

Osnovna oprema za čišćenje

I nama je Viledina lepeza krpa, spužvica, metli i ostalog pribora za čišćenje doma naprosto neodoljiva - no, ne treba ti baš svaki komad opreme. Evo što izabrati za čišćenje doma.

1. Krpa za brisanje

Preporučujemo da uvijek na raspolaganju imaš nekoliko klasičnih krpa za čišćenje koje ćeš kombinirati s višenamjenskim sredstvom za čišćenje ili dezinfekciju površina kao što su podovi, pločice, tuš i kada i sl. Ne zaboravi redovito ih ubaciti u perilicu rublja - u suprotnom ćeš s prljavom krpom raditi više štete nego koristi.

2. Krpa od mikrovlakana

Mikrovlakna su učinkovita u sakupljanju prašine i ostale sitne prljavštine. Imaju vlakna finija od pamuka pa omogućuju temeljitije čišćenje sitnih utora na površinama, a također za sobom ne ostavljaju mucice.

rukavice

Izvor: Freepik

3. Zaštitne rukavice

Bez obzira na to ako nisi osjetljiv na sredstva za čišćenje, a čak i onda kada koristiš prirodna sredstva, zaštitne rukavice uvijek su dobra ideja. One rade barijeru između tebe i sredstva za čišćenje, ali i prljavštine, štetočina i klica s površine koju čistiš. Kada pereš podove ili zahodsku školjku, obavezno zaštiti svoje ruke.

4. Spužvice

Osim za pranje suđa, potrebne su i za čišćenje ostalih prostorije u domu, primjerice kupaonice. Uvijek koristi zasebnu spužvicu za svaku površinu kako bi spriječio širenje klica iz jednog kraja doma u drugi.

Za kraj

Ranije smo spomenuli ocat kao jednu od prirodnih alternativa kupljenim sredstvima za čišćenje. Iako prirodne metode čišćenja ne odgovaraju svima, nije naodmet u kući uvijek imati dostupne ocat, sodu bikarbonu i limun kao dodatnu pomoć u pretvaranju doma u čistu i mirisnu oazu.