Ostali članci

Kako se pobrinuti za automobil nakon zime: praktični savjeti za proljetno održavanje

Početak proljetne sezone i skori prestanak obveze vožnje na zimskim gumama odlična su prilika da pripremiš svoje vozilo za toplo vrijeme i sigurno dočekaš sezonu godišnjih odmora. U nastavku ti donosimo nekoliko praktičnih savjeta kako pripremiti auto za proljeće - evo o čemu se radi.

auto proljeće servis

1. Napravi kontrolu guma i kotača

15. travnja s vozila skidamo zimske gume i mijenjamo ih ljetnima. Planiraš li koristiti prošlogodišnje ljetne gume, provjeri u kakvom su stanju - koliko je oštećen gazni sloj te pušta li zbog oštećenja ili uboda. U tom slučaju naruči nove gume kako bi ih na vrijeme mogao zamijeniti, a preporučujemo ti da pogledaš koje je modele ADAC test ljetnih guma 2023. izdvojio kao najbolje.

Iako zimske gume možeš voziti cijele godine, ne bismo ti to preporučili. One su mekše i fleksibilnije od ljetnih guma zbog čega se na vrućoj cesti puno brže troše. Također troše više goriva jer pružaju veći otpor te produžuju put kočenja i zaustavni put. Cjelogodišnje su gume puno bolji kompromis, pogotovo za vozače koji rade male kilometraže.

Prilikom promjene guma obrati pozornost i na to kako izgledaju zimske gume koje skidaš s vozila te mogu li izdržati još jednu sezonu ili na jesen moraš kupiti nove.

Kod sezonske promjene guma obavezno napravi balansiranje i geometriju kotača kako bi oni optimalno prianjali uz kolnik.

2. Napravi redovni servis

Nakon niskih zimskih temperatura pametno je napraviti servis vozila kako bi na vrijeme uočio i sanirao potencijalne probleme.

Između ostalog, važno je provjeriti stanje akumulatora te po potrebi zamijeniti ulje i ostale tekućine. Također je potrebno provjeriti u kakvom je stanju karoserija kako bi se na vrijeme uočio nastanak korozije, a provjeravaju se i svjećice ili grijači, kočnice i ovjes...

Iskoristi ovu priliku i za promjenu filtera na klima uređaju te dezinfekciju ventilacijskih kanala pošto će ti s toplijem vremenom klima postati svakodnevna potreba, kao i filtera zraka i kabine.

Ovakav servis obično se radi nakon pređenih 10 - 15 tisuća kilometara. Nakon 90 tisuća kilometara vrijeme ja veliki, detaljniji servis.

3. Promijeni metlice brisača

U zimskim mjesecima zbog povećane količine padalina brisači su često u upotrebi, a to znači kako se do dolaska toplijeg vremena istroše pa je sada savršen trenutak za montiranje novih. U pravilu ih mijenjamo svaku 1-2 godine, no nije naodmet pogledati kako se drže čak i kada nisu toliko stari.

Isplati se uložiti u kvalitetnije brisače jer, osim što će duže trajati, također će učinkovitije uklanjati kišu i padaline s vjetrobranskog stakla i omogućiti ti bolju vidljivost tijekom vožnje.

Ne zaboravi očistiti ih svaki put kada pereš vozilo, a također nadopuni spremnik s tekućinom za pranje stakla.

4. Temeljito operi vozilo

Redovito pranje vozila, pogotovo u zimskim mjesecima, važno je kako bi se zaustavilo korozivno djelovanje soli. Zato ga na kraju zimske sezone još jednom temeljito operi, pogotovo podvozje vozila te poklopac motora.

Preporučujemo i poliranje vozila kako bi zaštitio lak te uklonile površne ogrebotine.

Za kraj

Redovitim održavanjem vozila svake sezone ne samo da produžuješ njegov životni vijek, već povećavaš sigurnost vožnje te smanjuješ potrebu za skupim popravcima kasnije. Zato uloži malo truda u održavanje i tvoj novčanik će ti biti zahvalan,