Ostali članci

Kako skuhati ukusnu kavu iz aparata na kapsule: 5 korisnih savjeta

Šalica vruće i aromatične kave savršen je početak dana. Ne možeš li zamisliti jutro bez omiljenog crnog napitka, donosimo ti nekoliko savjeta kako bi tvoje jutarnje ispijanje kave bilo još više čarobno - evo kako svaka šalica kave iz kapsule može biti neodoljivo ukusna.

kava u kapsulama

1. Obrati pozornost na kvalitetu vode

Voda bitno utječe na okus kave. Pripremaš li kavu s tvrdom vodom koja sadrži puno minerala, okus kave bit će previše gorak i metalan.

Kako bi poboljšao okus kave, koristi filtriranu ili flaširanu vodu. Filtriranjem vode uklonit ćeš višak minerala i eventualnih nečistoća koje negativno utječu na okus kave i tako osigurati da svaka šalica tvojeg omiljenog napitka ima bogat okus.

Osim što filtrirana voda šalici kave daje bolji okus, također je nježnija prema aparatu za kavu jer se na njemu pritom neće nakupljati kamenac kao kada koristiš tvrdu vodu. Tako ćeš si olakšati čišćenje aparata za kavu i produžiti njegov životni vijek.

2. Eksperimentiraj s okusima kave

Najveća greška koju možeš napraviti je svaki dan piti istu kavu bez da si isprobao više različitih aroma. Kapsule za kavu dolaze u širokom spektru jačina i okusa te postoji kava za svaki ukus - budi odvažan i isprobaj više aroma

Ipak, upamti iduće - Arabica i robusta su dvije najpopularnije vrste kave koje se koriste u pripremi kave, a arabica obično ima finiji i blaži okus od robuste. Stoga, kapsule koje sadrže veći postotak arabice obično imaju bolji okus od onih s većim postotkom robuste.

3. Za jaču aromu upotrijebi dvije kapsule

Jedna od čestih grešaka kod pripreme kave iz aparata jest da ljudi koji žele jaku kavu koriste jednu kapsulu i više vode. Međutim, višak vode tada iz kapsule izvuče gorčinu što negativno utječe na okus gotovog napitka.

Voda koja izlazi iz aparata za kavu mora biti tamna - kada postane svijetla, tada poprima gorak okus jer je kapsula već ostala bez najboljih aroma.

Zato se nemoj ustručavati iskoristiti dvije kapsule kave za maksimalno dobar okus.

4. Zapjeni mlijeko

Uživaš li u kavi s mlijekom, nabavi pjenilicu za mlijeko za savršeno kremastu šalicu kave. Zapjenjeno mlijeko poboljšava okus i teksturu kave, također efektno izgleda, a s njime možeš raditi različite vrste kava poput cappuccina i macchiata.

Za top okus koristi mlijeko s većim postotkom mliječne masti.

5. Redovito čisti aparat za kavu

Redovito korištenje aparata za kavu s vremenom dovodi do nakupljanja ostataka kave što bitno utječe na okus kave. Koristiš li tvrdu vodu za spravljanje kave, s vremenom će se na aparatu taložiti kamenac iz vode - to također negativno utječe na okus kave te ujedno smanjuje životni vijek aparata.

Aparat za kavu također trebaš redoviti održavati i zato kako bi spriječio razvoj bakterija i drugih mikroorganizama koji mogu predstavljati rizik za zdravlje.

I to je to - slijedi ove jednostavne savjete i uživaj u svakoj šalici kave koju pripremiš!