nabava.net

Po čemu se razlikuju grupe autosjedalica i kako izabrati pravu

Da bi vaše dijete za vrijeme vožnje u autu bilo maksimalno sigurno, potrebno ga je staviti u autosjedalicu. Autosjedalice se razlikuju u više elemenata, ali najvažnija je grupa kojoj autosjedalica pripada.

Autosjedalice

Postoje 3 grupe autosjedalica:

  • 0 i 0+
  • I
  • II i III

Grupa 0 i 0+

Autosjedalice u ovoj grupi namijenjene su novorođenčadi i vrlo maloj djeci. 0 označuje autosjedalicu za djecu do 10 kg težine, a 0+ do 13 kg.

Ove autosjedalice specifične su po tome što se montiraju suprotno od smjera vožnje. Razlog tome je što jako mala djeca još nisu dovoljno snažna da drže svoju glavu uspravno, pa je poluležeći položaj najsigurniji.

Kada djetetova glava bude u ravnini s vrhom autosjedalice ili kada polako krene izlaziti preko vrha, vrijeme je za nabavu veće autosjedalice. Dakle, pozornost obratite isključivo na položaj glave. Ako nogama prelazi prednje sjedalo, to ne znači da je sjedalica premala.

Grupa I

Autosjedalice ovoj grupi namijenjene su za djecu između 9 i 18 kg težine. Osim što su veće od autosjedalica grupe 0, također se postavljaju u smjeru vožnje.

Najbitnija stavka kod autosjedalice grupe I jest da ima mogućnost vezanja sigurnosnih pojaseva u 5 točaka kako bi sigurnost vašeg djeteta bila potpuna. Vezanje autopojasom ovdje još uvijek nikako ne smije dolaziti u obzir.

Grupa II i III

Sjedalice grupe II i III poznate su još kao booster sjedalice, a namijenjene su djeci između 18 i 36 kg. I one se također postavljaju u smjeru vožnje, ali se za vezanje koristi autopojas. Autosjedalice u grupi II imaju naslon, dok u grupu III spada samo jastuk kojim se dijete povisuje kako bi ga se moglo vezati autopojasom.

Vrijeme za prelazak u grupu II dolazi kada ramena djeteta prelaze ravninu utora na autosjedalici. Dijete obavezno vežite pojasevima u 3 točke vezanja (zdjelica i ključna kost), a nikako pojasom samo preko zdjelice. U grupu III prelazi kada je dovoljno visoko (oko 150 cm), odnosno kada se može vezati autopojasom bez dodatne pomoći sjedalice.

Kombinacije grupa

Često ćete naići na kombinacije grupa autosjedalica, poput 0/I ili II/III. One omogućuju više fleksibilnosti kako vaše dijete raste te umjesto kupovine 3 različitih autosjedalica, trebat ćete samo 2. Ovakve su sjedalice inicijalno skuplje, no dugoročno gledajući s njima ćete uštedjeti.