Ostali članci

Produži svježinu namirnica u svojem hladnjaku na par jednostavnih načina

Možda nisi do sada razmišljao o tome kako pospremati hranu u hladnjaku, ali svaka skupina namirnica trebala bi imati svoje mjesto kako bi što duže ostale svježe i ukusne. Različiti odjeljci u hladnjaku imaju posebnu namjenu, ali i različitu temperaturu. Evo što trebaš znati.

hrana u hladnjaku

Najviše police

Na najvišoj polici u hladnjaku temperatura je uvijek najkonzistentnija. Zato je ovo mjesto odlično za čuvanje stvari koje ne treba kuhati, poput umaka, mesnih prerađevina (suhomesnati proizvodi, salame, paštete itd.), napitaka, tortilja i slično. Najviša polica također je dobar izbor za čuvanje bobičastog voća (borovnice, kupine, maline itd.).

Sredina hladnjaka

Na srednjim i nižim policama temperatura je najniža, što ih čini idealnim mjestom za čuvanje mlijeka i mliječnih proizvoda, jaja, mesa, ribe i ostalih lako kvarljivih namirnica. 

Važno je upamtiti da namirnice ne bi smjele biti natrpane jedna na drugu. Da bi se zrak mogao normalno kretati i tako održavati konzistentnu temperaturu, među namirnicama mora biti slobodnog prostora.

Ladice na dnu hladnjaka

Na kraju dolazimo do ladica koje su namijenjene čuvanju voća i povrća tako što održavaju idealnu količinu vlage. Nipošto nemoj izmiješati voće i povrće, nego ih drži odvojeno. U slučaju da imaš jednu veliku ladicu umjesto dvije manje, razdvoji ih barijerom ili ih stavi u zasebne kutije. Radi se o tome da puno voća (npr. jabuke, kruške i dinje) proizvode spoj koji im pomaže pri dozrijevanju, ali taj će spoj utjecati na ubrzano (i prerano) dozrijevanje određenog povrća.

Vrata hladnjaka

Preostala su još samo vrata. Ona su najtopliji dio hladnjaka i na njima bi se trebale držati namirnice koje su najmanje otporne na kvarenje. Začini, ulja i sokovi odličan su primjer, a ono što ne bi trebalo ići na vrata su jaja i mliječni proizvodi.

Još par korisnih informacija

U nekim kućanstvima postoji navika držanja kruha ili boca vina na vrhu hladnjaka. Da bi hladnjak stvarao i održavao svoju unutrašnjost hladnom, na to troši mnogo energije i zato se jako zagrijava. To će zagrijavanje isušiti kruh i druge namirnice koje ćeš čuvati na vrhu hladnjaka, a može se čak razviti i plijesan.

Pri idućoj kupovini hladnjaka, izaberi onog koji ima najviše mjesta za namirnice koje najčešće koristiš, odnosno koji dolazi s više podesivih polica kako bi ih mogao učinkovito razmjestiti na način koji najviše odgovara tebi i tvojim namirnicama.

Obavezno vodi računa o veličini hladnjaka i nemoj kupovati veći nego što ti treba jer će bespotrebno trošiti više struje. No, isto tako, ne kupuj premali hladnjak jer, kao što smo ranije spomenuli, kod natrpanih hladnjaka zrak ne cirkulira kako spada te je temperatura nekonzistentna. Na umu imaj iduće:

broj osoba u kućanstvu kapacitet
1-2 150 l
do 4 150-200 l
> 5 > 250 l

I na kraju se postavlja pitanje - koji hladnjak kupiti? Predlažemo da baciš oko na veliku ponudu hladnjaka u Alles web shopu. Ova slavonska trgovina ima već skoro 30 godina iskustva, a u njihovoj bogatoj ponudi na web shopu čeka te fenomenalan izbor ne samo hladnjaka, nego i kompletne bijele tehnike, i šire. U slučaju da tvoja narudžba iznosi preko 1.000 kn, dostava je u potpunosti besplatna.