Ostali članci

Stolni tenis kao način života: 7 razloga zašto bi trebao igrati stolni tenis

Stolni tenis je nevjerojatno brza igra koja unaprjeđuje mentalne i fizičke sposobnosti igrača i pruža brojne dobrobiti. Mogućnost ozljeda je svedena na minimum, tako da stolni tenis mogu igrati igrači svih uzrasta, od najmlađe dobi pa sve do duboke starosti. Osim što ima dokazano dobre učinke na zdravlje, stolni tenis ujedno je jako zabavan sport koji potiče na druženje i može se igrati tijekom cijele godine.

U nastavku donosimo 7 razloga zašto bi trebao igrati stolni tenis - nastavi čitati i saznaj o čemu se radi.

stolni tenis

Izvor: Freepik

1. Početak je jako jednostavan

Sve što ti treba kako bi igrao stolni tenis jesu reket za stolni tenis i - dobra volja. Ne treba ti puno sportskog iskustva, a već nakon nekoliko treninga moći ćeš igrati jednostavne poene – naprijed-natrag.

2. Stolni tenis je izuzetno brza igra koja razvija reflekse

Igrači stolnog tenisa mogu jako brzo napredovati u igri i doći do razine na kojoj će razmjenjivati prve brze udarce lopticom. Tijekom tako brze igre i razmjene udaraca aktivira se velik broj mišića i s vremenom se sve više razvija koordinacija pokreta i općenita motorika.

Kod profesionalnih igrača stolnog tenisa loptica dostiže brzinu do čak 180 km/h.

loptica za stolni tenis

Zaista je nevjerojatno kako igrači kod takvih brzina stignu postaviti ruku u pravi položaj, ali i to je vještina koja se razvija tijekom igranja.  

Jasno je da je ritam udaraca u stolnom tenisu znatno brži nego kod drugih sportova što zahtijeva veliku usredotočenost na igru i koncentraciju.

3. Rotacija ili "spin" lopte je uistinu nevjerojatan

Stolni tenis je jedinstven po tome što može stvoriti nevjerojatne rotacije loptice, kao niti jedan drugi sport. Razlog tome su gumena površina reketa koja ima izuzetnu „hvatljivost“ i razmjerno mala masa loptice za stolni tenis.

Ta osobina omogućuje loptici da stvara nevjerojatne rotacije, tj. da leti u lukovima ili se odbija sa stola u potpuno neočekivanom smjeru.

Time je igra stolnog tenisa jedinstvena po svojoj dinamici i često je jako teško predvidjeti let loptice, osim ako si iskusan igrač.

4. Pruža odličan trening za cijelo tijelo, pa čak i za - mozak

Tijekom igranja stolnog tenisa krvotok se preusmjerava u mozak. To jako stimulira rad moždanih stanica i poboljšava pamćenje. Studije su otkrile kao predfrontalni i medijalni temporalni korteks - dijelovi mozga koji kontroliraju razmišljanje i pamćenje - imaju veći volumen kod ljudi koji igraju stolni tenis ili se općenito bave nekom tjelovježbom, nego kod onih koji to ne čine.

5. Stolni tenis oslobađa od stresa

Loptica za stolni tenis postiže velike brzine. Zbog toga igrači tijekom igranja stolnog tenisa moraju biti 100% koncentrirani na protivnika i razmišljati o tome kako najbolje odigrati sljedeći poen, gdje postaviti reket, kako tijelo postaviti u što bolji položaj, kako udariti lopticu, kuda uputiti sljedeći udarac... To ne ostavlja vremena za druge misli pa svi problemi nestaju početkom meča.

Zbog toga je stolni tenis sjajan način za oslobađanje od nagomilanog stresa i svakodnevnih obaveza.

oprema za stolni tenis

6. Zabava i druženje bez obzira na broj igrača

Potrebna su najmanje dva igrača za igranje stolnog tenisa!

Dakle nikad nisi sam. No, kada je u pitanju opuštena partija stolnog tenisa i druženje s prijateljima, tada broj igrača može biti i znatno veći.

Možete igrati u parovima ili turnire jedan set svatko protiv svakoga, na ispadanje, bolji ide dalje ili slično. Mogućnosti su bezbrojne.

Velika je vjerojatnost da ćeš tako upoznati nove ljude, a možda stekneš i prijatelje za cijeli život. Ovaj plemeniti sport od svakog igrača zahtijeva visoku razinu mentalne snage i društvenih vještina.  Zbog toga stolni tenis nije samo sport, već škola za cijeli život.

7. Možeš igrati na otvorenom i u zatvorenom

stolni tenis u dvorani

Stolni tenis se može igrati u zatvorenom i otvorenom prostoru, a za početak ti treba samo osnovna oprema za stolni tenis.

Prije svega tu je reket za stolni tenis. Za početak će ti biti dovoljan osnovni reket koji ne mora biti jako skup, dok će iskusniji igrači koji su savladali osnovne tehnike igranja stolnog tenisa koristiti naprednije i skuplje rekete.

Idući je stol za stolni tenis, i to indoor za igranje u dvorani te outdoor za igranje na otvorenom. Osnovna razlika je u tome što su Outdoor stolovi izrađeni od materijala koji su otporni na vodu i vlagu tako da mogu stajati na otvorenom tijekom cijele godine.

Svu opremu za igranje stolnog tenisa: stol za stolni tenis | reket za stolni tenis | stolnoteniske loptice | mrežica za stolni tenis i sl. pronađi u web trgovini flink.hr.