Ostali članci

Ugradbeni ili samostojeći kuhinjski aparati - koji je izbor bolji za tvoju kuhinju?

Odabir kuhinjskih aparata među ključnim je koracima u opremanju kuhinje. Ovisno o tvojim potrebama, dizajnu kuhinje i slobodnom prostoru, izbor će se svesti na ugradbene ili samostojeće aparate. Koje odabrati objašnjavamo u nastavku.

Ugradbena kuhinja

Izvor: Freepik

Prednosti i nedostaci ugradbenih kuhinjskih aparata

Ugradbeni kuhinjski aparati namijenjeni su ugradnji u kuhinjske elemente kako biste postigli uredan i skladan izgleda kuhinje. Bilo da su u pitanju ugradbeni hladnjaci, perilice posuđa, pećnice, mirkrovalne ili drugi uređaji, njihova najveća prednost leži u tome što se savršeno prilagođavaju dimenzijama kuhinje pa ti omogućuju da maksimalno iskoristiš prostor.

Iako ugradbene aparate možeš kupiti za već osmišljenu kuhinju, o njima se u pravilu razmišlja i odabire prije osmišljavanja samog tlocrta kuhinje kako bi izgradnja elemenata i ugradnja uređaja prošla što glađe.

To je pogotovo važno u malim kuhinjama. Ugradbeni aparati s kuhinjom po mjeri vizualno povećavaju kuhinju. Svaki centimetar maksimalno je iskorišten, a prostor pritom u potpunosti funkcionalan.

Ugradbene aparate ujedno ćeš lakše čistiti - pošto su ugrađeni u kuhinjske elemente, iza njih se neće nakupljati prašina i prljavština. Također pružaju fleksibilnost pri dizajnu kuhinje - primjerice, kod samostojećih uređaja štednjak i pećnica obično se kupuju zajedno, dok u ugradbenim kuhinjama nije rijetkost npr. instalirati ploču za kuhanje na drugom kraju kuhinje daleko od ugradbene pećnice.

Moramo spomenuti i sigurnost koja prati ugradbene aparate. Naime, stabilniji su i manje podložni prevrtanju.

Iako ugradbeni kuhinjski aparati imaju mnoge prednosti, postoje i neki nedostaci koje trebaš uzeti u obzir prije nego se odlučiš na kupovinu.

U pravilu ih prati malo viša cijena od samostojećih uređaja, a također zahtijevaju stručnu montažu koju je pametno prepustiti za to obučenim majstorima.

Ako ćeš u budućnosti htjeti redizajnirati kuhinju i promijeniti raspored, ugradbeni kuhinjski aparati otežat će taj proces jer ih se ne može jednostavno premjestiti ili promijeniti. Eventualni popravak ili zamjena dijelova također mogu biti malo kompliciraniji.

Samostojeći kuhinjski aparati  - još uvijek odličan izbor

mikrovalna pećnica

Izvor: Freepik

Samostojeći kuhinjski aparati stoje samostalno neovisno o kuhinjskim elementima te su odličan odabir za obitelji kojima je fleksibilnost važnija od uštede prostora.

Jednostavni su za postavljanje i nisu potrebne nikakve posebne instalacije ili gradnja kuhinjskih elemenata. Možeš ih postaviti gdje god želiš u kuhinji, u skladu sa svojim preferencijama i potrebama. To također znači da ih lako možeš zamijeniti novim u slučaju kvara ili nadogradnje.

Iako samostojeći kuhinjski aparati nude fleksibilnost u postavljanju i izboru, također imaju neke nedostatke kojih trebaš biti svjestan.

U pravilu su veći od ugradbenih uređaja pa će zauzeti malo više prostora. Također ćeš se morati malo više potruditi oko čišćenja takvih uređaja, prvenstveno s okolnih vanjskih strana.

I na kraju, iako izgled nije sve, samostojeći aparati ipak vidljivo narušavaju estetiku kuhinje u usporedbi s ugradbenim uređajima.

Koji je bolji izbor?

Kada je riječ o odabiru između ugradbenih i samostojećih kuhinjskih aparata, važno je uzeti u obzir brojne faktore, uključujući stil i funkcionalnost kuhinje, osobne preference te budžet.

Ugradbeni aparati pružaju besprijekoran i minimalistički izgled kuhinje, dok samostojeći aparati nude više fleksibilnosti u smislu prostora i mogućnosti za održavanje i popravak. Kuhinjski aparati važan su element u svakoj kuhinji i bitno će utjecati na tvoju svakodnevnu rutinu. Stoga, prije nego što doneseš konačnu odluku, pažljivo razmotri svoje potrebe i želje.