Ostali članci

Za bolji san i zdraviji život: prednosti madraca od memorijske pjene

Kvalitetan san je ključan za zdravlje i dobrobit. Zato je odabir pravog madraca bitan za postizanje optimalne razine udobnosti i potpore tijelu tijekom noćnog odmora kako bi se svako jutro probudio naspavan i odmoran. Upravo to obećavaju madraci od memorijske pjene prvenstveno zahvaljujući svojoj sposobnosti prilagodbe obliku tijela koja pruža individualiziranu potporu i poboljšava kvalitetu sna.

madrac od memorijske pjene

Izvor: Freepik

U nastavku istražujemo prednosti madraca od memorijske pjene i zašto je baš on savršen izbor za tvoju spavaću sobu.

1. Memorijska pjena prilagođava se tvojem tijelu

Madraci od memorijske pjene prilagođavaju se konturama tvojeg tijela, a to znači kako svaki dio tvojeg tijela u svakom trenutku dobiva optimalnu količinu potpore. Točnije, memorijska pjena ne stvara pritisak na određenim točkama na tijelu već im se prilagođava.

Primjerice, kada spavaš na madracu od memorijske pjene, smanjen je pritisak na osjetljive dijelove tijela poput zglobova, kukova i ramena. Zato je spavanje na madracu od memorijske pjene idealno za osobe koje pate od artritisa ili bolova u leđima.

Prilagodljivost ove vrste madraca također znači kako možeš spavati u bilo kojoj poziciji - na leđima, na boku ili na trbuhu - bez da ti postane neudobno. Memorijska pjena će se prilagoditi obliku tvojeg tijela kako bi tvoja kralježnica uvijek bila u pravom položaju.

2. Madrac od memorijske pjene smanjuje prenošenje pokreta

Dijeliš li krevet s osobom koja spava nemirnim snom pa te često budi dok se okreće ili trza tijekom spavanja, madrac od memorijske pjene pomoći će ti da se bolje naspavaš.

Naime, memorijska pjena upija pokrete umjesto da ih prenosi kao madrac s oprugama, a to znači kako ćeš manje osjetiti svojeg partnera ili partnericu dok se vrte u snu te se končano bolje naspavati.

3. Memorijska pjena ima hipoalergenska svojstva

Osobama koje muče problemi respirativnog sustava poput alergija ili astme madrac od memorijske pjene olakšat će disanje i omogućiti ugodan san. Naime, memorijska pjena ima hipoalergenska svojstva, odnosno riječ je o umjetnom materijalu niske poroznosti na kojem se grinje i slične kućne štetočine rjeđe zadržavaju pa izazivaju manje problema s disanje.

Neki proizvođači madraca od memorijske pjene također koriste materijale koji su prirodno hipoalergenski, poput bambusa ili organskog pamuka, što dodatno smanjuje rizik od alergijskih reakcija. Kako bi se osigurala hipoalergenska svojstva madraca, preporučuje se često čišćenje madraca i korištenje zaštitne navlake koja sprječava nakupljanje prašine i grinja.

4. Madrac od memorijske pjene je dugotrajan i izdržljiv

Jedna od glavnih karakteristika memorijske pjene jest njezina izdržljivost. Ona proizlazi iz visoke gustoće pjene, ali i sposobnosti prilagođavanja madraca tijelu korisnika.

To smanjuje pritisak na točkama dodira pa je trošenje madraca sporije, tj. madrac od memorijske pjene zadržava svoj oblik kako bi ti svake noći pružao optimalnu potporu bez obzira na to radilo se o prvom ili tisućitom putu kako ležiš na njemu.

Misao za kraj

Budući da trećinu života provedemo spavajući, kvaliteta sna itekako utječe na ukupno zdravlje i dobrobit. Zato nemoj zanemariti brojne prednosti spavanja na madracu od memorijske pjene - priušti sebi i svojoj kralježnici udoban i koristan san kako bi se svakog jutra probudio pun energije.