Ostali članci

Znaš li ispravno brinuti o dioptrijskim naočalama? Saznaj kako očistiti naočale.

Dioptrijske naočale su velika investicija. U kvalitetne okvire potrebno je puno uložiti, u kvalitetna stakla visoke dioptrije još više, a sigurno si utrošio i puno vremena u odabir okvira koji će se savršeno slagati s konturama tvojeg lica.

Nakon toliko uloženog vremena, truda i novaca ne zaboravi pravilno brinuti o svojim naočalama jer zanemarivanje i nepravilno čišćenje mogu oštetiti leće i okvire naočala. Zato slijedi iduće smjernice i saznaj kako pravilno čistiti, spremati i nositi dioptrijske naočale.

naočale

Izvor: Freepik

Kako čistiti naočale

Nosiš li naočale većinu dana, na njima će ostati otisci prstiju, masnoće s kože, prašine i drugih prljavština, a to sve utječe na tvoj vid.

Koristiš li kemikalije za čišćenje leća na naočalama, obavezno koristi tekućine koje su namijenjene isključivo čišćenju naočala. Druga sredstva sadrže sastojke koji mogu oštetiti premaz na lećama.

Korištenje tekućine ili spreja za čišćenje naočala je uvijek dobra ideja jer je na suhim lećama veća vjerojatnost da će ih, kada ih brišeš, oštetiti čestice koje se skupljaju na njima.

Naočale uvijek briši posebnom krpicom namijenjenom za čišćenje naočala. Izbjegavaj maramice, papirnate ručnike i slične materijale jer imaju teksturiranu površinu i mogu izgrebati leće.

Dok ih čistiš, naočale drži čvrsto na dijelu koji prelazi hrbat nosa. Tako ćeš spriječiti da se okvir savije ili pukne dok ga držiš.

Što raditi s naočalama kada ih ne koristiš

Način na koji čuvaš naočale kada ih ne nosiš također utječe na životni vijek naočala.

Zato naočale uvijek drži u tvrdoj futroli odgovarajuće veličine jer će ona pružiti optimalnu zaštitu od udaraca. Probaj imati dodatnu kutiju u rezervi u slučaju da se futroli koju inače koristiš nešto dogodi.

Naočale u futrolu uvijek spremi s lećama okrenutim prema gore jer je tada manja vjerojatnost da će se izgrebati.

Izbjegavaj držati naočale na izravnom suncu i blizu drugih izvora topline jer toplina može iskriviti okvir, a također izbjegavaj držati naočale blizu umivaonika kako ih ne bi poprskao sredstvima koje bi ih mogle oštetiti.

Što kada su naočale na licu

Čišćenje i pravilno spremanje naočala uistinu je važno, ali zapitaj se kako se odnosiš prema naočalama dok ih nosiš.

Izbjegavaj stavljati naočale na glavu kada ih želiš nakratko maknuti s očiju. Vrh glave je širi od lica te ćeš ih stavljajući naočale na glavu brzo raširiti.

Također izbjegavaj pomicati naočale više na nos pritiskom dijela koji se nalazi na hrptu nosa, pogotovo kada nosiš žičane naočale jer time možeš iskriviti taj dio okvira.

I na kraju, naočale s glave skidaj koristeći obje ruke - također kako bi izbjegao širenje i iskrivljavanje okvira.

Za kraj

Drži se ovih smjernica i tvoje sunčane i dioptrijske naočale ostat će očuvane i ugodne za nositi dok ti ne zatreba novi par.