nabava.net

3 osnovne stvari za znati prije kupovine napajanja za PC

Kod sastavljanja PC-ja, većina najveću pozornost posvećuje RAM-u, procesoru i hard disku. Ako napajanje stavljaš na posljednje mjesto važnih komponenti, vrijeme je da promijeniš mišljenje.

Napajanje za PC

Izvor: Chris Scheufele/Flickr

Kupovina PC napajanja možda je jedan od lakših koraka kod sastavljanja svojeg računala, ali nemoj biti jedan od onih koji podcjenjuju njegovu važnost.

Ako si početnik u svijetu PC komponenti, evo 3 osnovne stvari koje trebaš znati o napajanju za PC.

1. Koliko struje trebaš?

Prva, a ponekad i jedina, karakteristika napajanja koja se gleda kod kupovine jest potrošnja u vatima. Međutim, stvari nisu tako jednostavne.

Potrebno je razlikovati dvije stvari, tzv. continuous wattage i peak wattage.

Continuous wattage odnosi se na struju kojom napajanje pokreće računalo, dok peak wattage pokazuje maksimalnu struju koju napajanje može postići.

Problem s ovim brojevima je što ih proizvođači vole uljepšati i prikazati većima nego što zaista jesu. Često se dogodi da napajanje koje se reklamira kao ono od 450 W, u realnim uvjetima doseže continuous wattage od 300 W. 

Taj ćeš problem riješiti kupovinom napajanja provjerenih proizvođača kao što su Corsair, Seasonic ili Thermaltake, ali i čitanjem recenzija i iskustva korisnika prije nego se upustiš u kupovinu. 

Dobro, ali kako znati koliko snažno napajanje treba biti?

Internet je super stvar, pogotovo kada kupuješ PC napajanje.

Postoji puno online kalkulatora koji će ti reći kakvo napajanje ti treba s obzirom na to kakve komponente čine tvoje računalo. Power Supply Calculator, Cool Master i Outter Vision PS Calculator samo su neki od brojnih alata koji ti mogu olakšati kupovinu napajanja za PC.  

Napajanje za PC

Izvor: Bill Bradford/Flickr

2. Izbjegavaj jeftina napajanja

Napajanje je srce računala, i zbog toga zaslužuje puno veću pozornost nego što dobiva.

Iako bi od svih PC komponenti na napajanju trebalo najmanje štedjeti, većina radi upravo suprotno. Ulaže se u skupe i kvalitetne grafičke kartice, procesore i hard diskove, da bi se kupilo jeftino napajanje nepoznatog proizvođača.

Nekvalitetno napajanje ne samo da onemogućava PC-ju da optimizirano radi, nego može oštetiti i druge komponente.

Ako napajanje obećaje visoki napon po niskoj cijeni, bježi koliko te noge nose.

3. Optimiziraj učinkovitost

Jesi li ikad na napajanju vidio oznaku 80 Plus?

Radi se o certifikatu učinkovitosti, odnosno koliko dobro napajanje raspolaže strujom.

Što je napajanje učinkovitije, to ima kvalitetnije dijelove, gubi manje struje, stvara manje topline i tiše je.

Preporučujemo ona napajanja koja dolaze s 80 Plus certifikatom. Postoji nekoliko verzija - obični, bronze, silver, gold i platinum. Što je oznaka veća, to je napajanje učinkovitije - ali i skuplje.

Velikoj većini korisnika 80 Plus je i više nego dovoljno. Za bolji certifikat se odluči ako imaš posebno gladnu zvijer od računala, ili ako uspiješ uloviti takvo napajanje na dobrom popustu.

 

Ako te zanimaju PC komponente, provjeri naše ostale savjete: