Ostali članci

5 ključnih savjeta za korištenje klima uređaja

Vrućine postaju neizdržive bez klima uređaja. Međutim, znamo li pravilno koristiti klimu? 5 savjeta zbog kojih ćeš se osjećati bolje, ali i koji će čuvati tvoje zdravlje dok ti olakšavaju bitku s toplinom. 

Savjeti za korištenje klime

1. Razlika maksimalno 10 stupnjeva

Prvo pravilo je ujedno i najveća greška koju ljudi rade dok uživaju u blagodatima klima uređaja. Iako vani prži kao da je sudnji dan, a ti razmišljaš kako da skineš kožu sa sebe da se rashladiš, klimu ne smiješ raspaliti na 15°C.

Zlatno pravilo kaže kako razlika između vanjske temperature i rashlađenog prostora ne bi smjela biti veća od maksimalno 10, a idealno 7°C. Na taj način tijelo neće doživjeti temperaturni šok kada izađe iz klimatizirane prostorije. 

Najbolji primjer toga možeš pronaći u trgovačkim centrima koji raspale klimu do te mjere da u trgovini moraš pronaći zimsku jaknu da se zagriješ.

Ako si u svome domu i hladiš se klimom, ne znači da ti mora biti hladno. Ljeto je, i predviđeno je da hodaš u kratkim majicama, hlačama i slično, a ne da klima radi na 18°, a ti oblačiš duge majice. Spustiš li temperaturu za 7-8 stupnjeva u odnosu na vanjsku bit će ti ugodno, lakše ćeš preživjeti, a opet tijelu dozvoliti da prolazi kroz jedan normalan proces. 

2. Pripremi se na izlazak iz klimatiziranog prostora

Nastavno na priču o idealnoj temperaturi klimatiziranog prostora ide naš savjet broj 2. Čak i ako slušate savjet o što manjoj temperaturnoj razlici, ona će ipak biti vidljiva kada izađete iz prostorije. 

Zato bi najbolje bilo neko vrijeme prije napuštanja kuće (primjerice pola sata) provesti u postupno toplijoj prostoriji. Pola sata prije nego izlazite, ugasite klimu i dopustite svome tijelu da se polako privikne na vremenske uvjete koji su vani. To osobito vrijedi u trenucima kada su vani izrazito visoke temperature (35+) i kada nam tijelo zaista može loše reagirati na nagli prelazak iz ugodnog na veliku vrućinu i sparinu. 

3. Klima ne smije puhati direktno u tebe

Kada razmišljaš o kupnji i postavljanju klima uređaja, uvijek je dobra opcija klima staviti u centralno mjesto kuće kako bi efikasno mogla rashladiti i više prostorija. Međutim, važno je pronaći mjesto na kojem klima neće direktno u tebe puhati hladan zrak

Klima ne smije puhati direktno u tebe

Na taj način može doći bolova u vratu, upala uha i slično. Situacija je približna onoj priči s propuhom. A dobro znaš što ti sve propuh može napraviti. 

Podesi puhanje klime prema području na kojem ne boraviš (sjediš ili ležiš) kako bi ugodno rashladila sobu. Pripazi i da nikakav komad namještaja ne blokira smjer puhanja klime. U većini slučajeva to bude ormar u koji direktno puše klima, a on 'stopira' prolazak hladnog zraka. 

4. Zatvori prozore

Razmišljali smo da ovaj savjet stavimo kao broj 1, ali ipak se nalazi na našem četvrtom mjestu. Kada upališ klima uređaj, jednostavno moraš zatvoriti vrata i prozore. Dva su osnovna razloga za to:

  • Teže hlađenje prostorije
  • Veća potrošnja energije

Znamo da to znaš, ali svejedno još ćemo jednom napomenuti. Kada upališ klima uređaj, zatvori sve prozore i ostala mjesta kroz koja topli zrak ulazi u tvoj dom. U suprotnom ćeš puno više vremena, snage i novca potrošiti na rashlađivanje i postizanje željene temperature. Automatski time utječeš i na okoliš, a u svijetu u kojem je zagađenje okoliša došlo do svog vrhunca, barem ti možeš biti odgovoran stanovnik ovog našeg planeta. 

Uz zatvaranje prozora, dobra je stvar provesti i ostale načine za rashlađivanje prostorija poput spuštanja roleta, zamračivanja prostorija i slično. Na taj način spriječit ćeš dodatno zagrijavanje prostorije i pospješiti efikasnost klima uređaja. 

5. Klima ne treba raditi cijeli dan

Za kraj smo ostavili prilično logičan savjet. Klima uređaj u punoj snazi ne treba raditi cijeli dan i noć. Znamo da nije najugodnija stvar doći s posla u stan koji se ugrijao na 50 stupnjeva. Međutim, i tu imate nekoliko mogućnosti. 

Prije svega, pri napuštanju stana, dobro zamrači i zatvori sve prozore i vrata. To je ono što možeš napraviti preventivno. Jasno, do 4, 5 ili 6 popodne, stan će se ugrijati, ali brže ćeš ga rashladiti. 

Druga opcija je da klimu pomoću timera postaviš na 'sleep'. Ona će na taj način održavati određenu temperaturu dok tebe nema u stanu. Korištenjem timera smanjuješ potrošnju energije koja se dogodi kada klima od nule kreće u rashlađivanje prostorije. 

Kako se rashladiti tijekom ljeta

Praćenjem ovih savjeta lakše ćeš podnijeti nesnosne vrućine, ali i tvoje će tijelo lakše podnositi prelaske iz rashlađenih prostora na vanjske vrućine. Klima uređaji bogom su dani u ljetnim mjesecima, ali s njihovim korištenjem treba biti oprezan kako bi iskoristio sve blagodati.

Povezani proizvodi