nabava.net

5 savjeta u pripremi travnjaka za hladne dane

Sve hladnije vrijeme je pred vratima i mnogi u ovim trenucima zaboravljaju na svoje travnjake. Međutim, želite li se u proljeće dičiti zelenilom ispred svoje kuće, morat ćete već sada poduzeti nekoliko jednostavnih koraka. 

Kako održavati travnjak u zimskim danima

1. Nastavite s košnjom

Hladniji dani ne znače da iste sekunde kosilica odlazi u garažu na zimski san. Naravno košnja je potrebna sve rjeđe i rjeđe, ali trebali bi nastaviti s njom sve do prvog ozbiljnijeg smrzavanja tla. 

Tu ponovno dolazimo do dvije ključne stvari: 

  • Premalo pokošena trava
  • Prejako pokošena trava

Posljednje dvije košnje trebale bi ići na najmanju visinu oštrice kosilice. Ali kako znamo da nikada nije dobro odrezati više od 1/3 trave, ako bi najmanja visina značila veći rez, potrebno je postepeno doći do željene visine. 

Dakle, bolje je kositi češće pa postepeno doći do najmanje visine nego skratiti 2/3 sadašnje visine trave kako bi došli do toga.

2. Uklonite lišće s travnjaka

Jedna od velikih grešaka koja se događa u jesen i zimu je ostavljanje lišća na travnjaku. Iako vam sigurno najomiljenija stvar na svijetu nije micanje lišća s travnjaka, jednom ili dvaput tjedno natjerajte se obaviti taj posao. 

Razloga je nekoliko, ali glavni je zdravlje trave. Ostavite li lišće kao gornji pokrov, ispod njega trava neće imati zraka i neće moći 'disati'. Vlaga će se zadržavati jer neće biti dotoka sunčevih zraka i topline i u konačnici će travnjak početi truliti. 

Ako vam se baš i ne grablja, razmislite o kupovini usisavača ili puhača lišća i na taj način brzo i jednostavno sačuvajte svoj travnjak. 

Puhač lišća

3. Posadite travu ako za to ima potrebe

Dok još uvijek temperature nisu zaglibile u minus, možete popuniti rupe u svojim travnjacima. Iako su rupe kod nas ponekad dobre (osobito u pamćenju), dio travnjaka bez trave i ne izgleda tako dobro. 

Zato kupite sjeme nove trave i posadite na mjestima gdje imate rupe. Na proljeće bi se vaše dvorište trebalo zazeleniti u punom sjaju. 

4. Prozračite tlo

Svake dvije godine bilo bi dobro prozračiti tlo. U principu sve što trebate napraviti je vilama (ili nekim sličnim alatom) 'probušiti' vaš travnjak. Na svakih desetak centimetara napravite rupe i to je to.

Na ovaj način kisik, voda i ostale hranjive tvari lakše dolaze i do korijena vašeg travnjaka što ga u konačnici čini zdravijim i zelenijim

5. Obogatite travu hranjivim tvarima

Iako mnogi ne koriste dodatke za rast i kvalitetu trave poput umjetnih gnojiva, jednom godišnje možete si to priuštiti ako želite imati savršeni travnjak. Upravo je jesen najbolje doba godine za to jer trava raste sporije, ali se korijen svejedno brzo i dobro razvija. 

Umjetna gnojiva pružit će dovoljno hranjivih tvari kojima će travnjak biti obogaćen i tijekom hladnog vremena pripremajući ga za dolazak proljeća. 

Travnjak s umjetnim gnojivom

I to je to. Vaš će travnjak mirno odspavati zimski san i u proljeće biti oaza mira i ljepote. 

Možda će te zanimati i: