Ostali članci

5 savjeta za kupovinu tableta u 2019

Tražiš tablet na kojem ćeš obavljati i poslovne zadatke? Ili tablet na kojem ćeš surfati i gledati omiljene filmove i serije? Ili ga možda samo misliš svom djetetu kupiti da gleda crtiće i igra pokoju igricu, a tebi da 5 minuta mira (ne, nismo to rekli)? U 2019. godini izbor tableta je stvarno velik, a kroz nekoliko savjeta lako ćeš doći do svog favorita.

Tableti u 2019. godini

1. Treba li ti tablet? I za što ti treba?

Prvi i najvažniji savjet glasi: odgovori na ova pitanja. Kao i kod većine uređaja, a pogotovo gadgeta koji nam nisu neophodni za život, uvijek se treba pitati treba li nam uopće taj uređaj, u ovom slučaju, treba li mi uopće tablet. A ako ga stvarno želiš, hoćeš li tablet koristiti samo kao dodatan uređaj za zabavu? Ili ćeš ga koristiti za posao i kao zamjenu za laptop?

Ako će ti tablet kao i većini biti samo još jedan dodatan uređaj, svoju će ti najveću kvalitetu i prednost pokazati u prenosivosti. Oko toga i ti trebaš kreirati svoj fokus. Tablet će ti stvarno biti od koristi ako:

  • Puno putuješ
  • Voliš u krevetu pogledati film ili seriju
  • Imaš djecu

Naravno da postoji još puno razloga zbog kojih bi mogao kupiti novi tablet, ali iskreno, ovi nam se čine nekako najučestalijima. Puno putovanja automatski znači i puno vremena koje želimo izgubiti u busu, vlaku ili avionu. Kako na putovanjima uvijek želimo sačuvati bateriju na mobitelu, korištenje tableta za ubijanje vremena tijekom puta je super opcija. A opet, tablet je dovoljno malen i lagan da ga skoro nećeš niti osjetiti među svojim stvarima.

Iako je trend da i mobiteli postaju sve veći, nekako i dalje serije i filmove volimo pogledati na još većim ekranima. Ako nemaš televizor pokraj kreveta, a laptop je stvarno nepraktičan za takve egzibicije, tablet je odličan izbor za gledanje serija i filmova u krevetu pred spavanje. 

Tablet u krevetu

Tablet za djecu imat će također nekoliko korisnih svrha, od dobivanja 5 minuta mira pa do čuvanja tvog smartphonea. Sigurno već znaš kako djeca obožavaju prtljati po pametnim telefonima, ali to često završi razbijenim staklom ili čudnim pozivima šefu. Kako bi to spriječio, manji (i jeftiniji) tablet mogao bi poslužiti svrsi.

2. Veličina ekrana igra važnu ulogu

Kako smo već rekli, tablet je prije svega multimedijski uređaj za zabavne sadržaje poput surfanja ili gledanja filmova i serija. Zato važnu ulogu u svemu igra veličina ekrana u kombinaciji s rezolucijom. 

Mi bi svakako tražili tablet s dijagonalom od cca 10 inča. Osim što su najstandardniji, 10-inčni tableti najbolje kombiniraju omjer dovoljno velikog ekrana za uživanje u multimediji, a opet dovoljno malenog da prenosivost ne pati.

S obzirom na trend da pametni telefoni postaju sve veći, pa čak i preko 6-inča, tablet od 8-inča i neće donijeti neku pretjeranu razliku. Manje tablete preporučili bi tek onima koji tablet misle gurnuti u ruke djece ili ga nositi svuda sa sobom. U tom će slučaju manja dijagonala ekrana čak biti i poželjna, a i cijena će biti manja.

Sve više od 10-inča je super, ali u tom slučaju gubiš na fleksibilnosti. A ako je to no.1 prednost tableta, razmisli koliko ti se zapravo isplati. Uz mali dodatak već možeš dobiti i fini ultrabook od 13 inča.

Za 10-inčne tablete rezolucija bi morala biti minimalno 1280 x 800, ali idealno bi bilo da pronađeš model s rezolucijom 1920 x 1200.

3. Memorije što više to bolje

Količina memorije će poprilično ovisiti o budžetu kojim raspolažeš. Svakako je savjet što više to bolje. Glazba, filmovi, serije, igrice, sav taj sadržaj postaje sve veći i zauzima puno prostora. Minimalno na što bi trebao pristati je 16 GB, ali pod uvjetom da se onda memorija može proširiti microSD karticom.

Poslovni bi korisnici svakako trebali razmisliti o barem 32, ako ne i 64 GB unutarnje memorije i mogućnosti držanja i pristupanja svojim podacima iz clouda čemu bi trebala pridonijeti i kompatibilnost s ostalim uređajima.  

4. Operativni sustav je i važniji nego što misliš

Izbor operativnog sustava vjerojatno će biti i prva stvar s kojom ćeš se susresti (nakon definiranja budžeta). Na raspolaganju su ti:

  • Apple iOS
  • Android
  • Windows

Apple ima vjerojatno najpopularniji tablet, svoj iPad u nekoliko inačica. iPad je vjerojatno najbolji tablet na tržištu, ali je isto tako i najskuplji. Ako ti je budžet neograničen i tražiš najbolje od najboljeg, svakako izaberi iPad. iPad je super i ako već posjeduješ neki od Apple uređaja (iPhone ili MacBook) jer će ti sinkronizacija svih tih uređaja biti skroz jednostavna. A dodatan plus iPad ima i zbog velike količine aplikacija u svom App storeu.

Apple iPad

Android tableti su s druge strane najrasprostranjeniji, a oni osnovni modeli su i najjeftiniji. Androidi su super ako već posjeduješ Android telefon jer će način funkcioniranja biti isti. Takav je tablet super i za djecu koja u pravilu odmah shvate svu jednostavnost Androida. 

Windows tableti su najsličniji laptopima što je i sasvim logično jer koriste isti operativni sustav, iako ih na tržištu ima sve manje. Microsoft svejedno puno ulaže u promociju svojih Surface modela, ali treba reći kako su to stvarno napredni uređaji i sigurno nisu odabir za one koji traže neki dodatan uređaj za ubiti vrijeme.

5. A prije svega, definiraj budžet

Kao i kod svake kupovine, prije nego što kreneš s bilo čime, moraš definirati budžet kojim raspolažeš. On će u ovom slučaju biti možda još i važniji jer ako namjeravaš izdvojiti 500 kuna, onda i nećeš imati pretjeranu moć biranja. Sigurno te čeka Android, ne baš vrhunskih karakteristika, ali opet dovoljno da ga koristiš za zabavu.

S iznosima oko 1000 kuna već polako možeš početi birati i gledati što se nudi na tržištu. I dalje ćeš biti izvan dometa iPada ili Surfacea, ali kvalitetan Android tablet Samsunga ili Huaweija će biti u tom rangu.

Budžet od 2000 kuna i više dovodi te do toga da si možeš priuštiti gotovo svaki tablet. U ovoj ćeš kategoriji pronaći tablete koji nisu samo dopunski uređaji, već ti mogu poslužiti i kao primarna zamjena za prijenosno računalo.

Kupuješ li tablet u 2019. godini prvo što moraš je definirati budžet kojeg imaš. Kada to napraviš, razmisli za što ćeš koristiti tablet. Slijedi ti izbor operativnog sustava i tada će ti se izbor već nametati sam od sebe. Veličinu ekranu izaberi na temelju načina korištenja tableta, a potom idi na najviše memorije što si možeš priuštiti.