nabava.net

Evo što trebaš znati kako bi odabrao najbolje sunčane naočale

Osim što pomažu da bolje vidiš i sprječavaju da sunce ošteti tvoje oči, sunčane naočale također su i originalan modni dodatak. Ne znaš kakve sunčane naočale izabrati ovisno o obliku lica, aktivnostima ili boji? Saznaj u nastavku!

Sunčane naočale

Izvor: Freepik

Vrste sunčanih naočala

Klasične sunčane naočale su one koje nosimo svaki dan za vrijeme vožnje, šetnje gradom ili sunčanja na plaži. Nisu zamišljene za zahtjevnije aktivnosti, ali svejedno učinkovito sprječavaju sunce da nas ne ometa dok obavljamo svakodnevne aktivnosti.

Sportske sunčane naočale prvenstveno su namijenjene aktivnostima poput trčanja, planinarenja i vožnje bicikla. Obično su izrađene od laganih, ali izdržljivih materijala te savršeno pristaju licu zahvaljujući specijaliziranom obliku. Na nekim je sportskim sunčanim naočalama moguće mijenjati leće kako bi se naočale mogle koristiti u različitim uvjetima.

I na kraju, skijaške naočale namijenjene su prvenstveno skijašima, ali i svima koji se bave zimskim sportovima. Izrađene su s ciljem da zaštite od intenzivnog svjetla na velikim altitudama, koje se često reflektira od snijega.

Jesu li skuplje sunčane naočale bolje?

Skupo ne znači nužno i bolju kvalitetu. Na skupim sunčanim naočalama ponekad plaćaš samo marku. Međutim, jeftine sunčane naočale "s placa" sigurno neće zaštititi tvoje oči kao što bi trebale.

Sunčane naočale koje nemaju UV zaštitu oštetit će tvoje oči još više nego da ih uopće ne nosiš. Naime, sunčane naočale smanjuju jačinu svjetla, zbog čega se zjenica oka širi. Ako ih nema što zaustaviti, takvo će oko primiti još više UV zraka.

Posebno su opasne dječje naočale bez UV zaštite jer time ugrožavaš vid djeteta i povećavaš šanse za trajnim oštećenjima.

Kakve sunčane naočale trebaju biti?

Kupi one sunčane naočale koje pružaju 99% ili 100% zaštite od UVA i UVB zraka ili imaju oznaku UV400.

UV400 znači da sunčane naočale štite od zraka svjetlosti s valnom duljinom do 400 nanometara. To znači da je zaštita maksimalna jer zaustavljaju sve UVA i UVB zrake. Iako većina sunčanih naočala, uključujući i one jeftinije, pružaju određenu zaštitu od UV zraka, najučinkovitije će biti one kod kojih je ta zaštita apsolutna.

Osim pružanja zaštite od UV zraka, sunčane naočale mogu biti polarizirane. To znači da smanjuju intenzivnu svjetlost koja se odbija od npr. ceste ili vode zahvaljujući posebnom filmu. S druge strane, s takvim je naočalama smanjena vidljivost LCD zaslona.

Polarizirane naočale izvrsne su za izležavanje na plaži i gledanje u more, ali ako istovremeno voliš tipkati po svojem pametnom telefonu, radije se odluči za standardne sunčane naočale. Alternativa su sunčane naočale s efektom zrcala, koje reflektiraju snažne zrake svjetlosti te tako smanjuju količinu zraka koje dolaze u tvoje oči. Najpoznatije takve naočale su tzv. "policajke" ili aviator naočale.

Postoje i fotoosjetljive naočale. Riječ je o naočalama koje se automatski zatamne u prisustvu jake dnevne svjetlosti. Ako inače nosiš naočale za korekciju vida, ne želiš nositi leće, a nepraktično ti je imati posebne dioptrijske sunčane naočale, fotoosjetljive naočale izvrsna su alternativa.

Fotoosjetljive naočale
Fotoosjetljive naočale

Boja naočala nema nikakve veze sa zaštitom od UVA zraka. Sive sunčane naočale neće te zaštititi ništa bolje od ružičastih ako nema adekvatnu UVA i UVB zaštitu.

Tamne boje kao što su siva, smeđa i zelena najbolje su za svakodnevne aktivnosti te za aktivnosti na otvorenom. Cilj tamnijih nijansi sunčanih naočala je da smanje napinjanje oka u srednje do jako osvijetljenim uvjetima. Sive i zelene naočale neće iskriviti doživljaj boja, dok će smeđe naočale ipak malo utjecati na to.

Svijetle boje poput žute, narančaste i ružičaste preporučljive su za srednje do slabo osvijetljenu okolinu. Odlično prikazuju kontrast boja i omogućuju da se okruženje u kojem se nalazite doima svjetlijim.

Na nekim sunčanim naočalama mijenja se intenzitet boje od jakog na vrhu leće prema slabijem na dnu. Takve su sunčane naočale izvrsne za vožnju autom jer jači intenzitet na vrhu leće umanjuju jačinu sunca koje tuče odozgo, a slabija boja pri dnu pruža vidljivost za sigurnu vožnju.

Sunčane naočale za tvoj oblik lica

sunčane naočale na plaži

Izvor: Freepik 

Osobama s ovalnim licem pristaje većina sunčanih naočala. Ako imaš ovalno lice, pripazi da oblik naočala ne bude prevelik ili premali za tvoje lice.

Osobe s licem u obliku srca imaju naglašene jagodice i usku bradu. Takvom licu odlično pristaju retro i mačkaste naočale.

Okruglo lice najšire je kod jagodica, a prema čelu i prema bradi se sužava. Jako velike sunčane naočale takvom će licu izvrsno stajati, kao i četvrtaste te mačkaste naočale.

Četvrtastom licu pristaju avijatorske i okrugle naočale.

 

POGLEDAJ PONUDU SUNČANIH NAOČALA