Ostali članci

Fitness narukvica - koju izabrati

Trčite, spavate, hodate? I želite sve to mjeriti? Apsolutni hit posljednjih godinu dana su fitness narukvice. Vidjet ćete ih na mladima, starima, muškarcima, ženama. Još samo fali da i psi oko svojih nogu omotaju jednu narukvicu. 

Fitness narukvice garmin

Samo trend ili početak aktivnog života, pitanje je sad. Ako još uvijek niste nabavili svoj primjerak, a odlučili ste se da je baš sad pravo vrijeme za to, obratite pozornost na fitness narukvicu koju kupujete. 

Dizajn 

I dok u svim našim vodičima među prvom stavkom naglašavamo: "Ne obazirite se na dizajn.", ovdje ćemo vam odmah reći da svu pozornost usmjerite na dizajn. 

Ali ne na boju, oblik. Nego na udobnost koju vam narukvica pruža. Pripremite se na to da ćete s narukvicom živjeti. Dan i noć. Zato vam nije u cilju nabaviti mrcinu od 2 kile pa za godinu dana hodati kao zvonar crkve Notre-Dame. 

Kupite narukvicu koja je lagana, ne zateže vas i koju nakon par dana nošenja više nećete ni osjetiti. 

Prije kupnje svakako probajte narukvicu. Ako se nakon par sekundi i dalje osjećate dobro s njom, riješili ste pitanje dizajna.

Zaslon ili ne?

Odgovor na ovo pitanje ovisit će o tome što želite od svoje narukvice. Ako želite pratiti napredak u stvarnom vremenu, svakih par minuta bacati pogled na brojke, odaberite narukvicu sa zaslonom.

Ako se odlučite na narukvicu bez zaslona, veća je vjerojatnost da ćete se s njom osjećati ugodnije, ali u tom ste slučaju apsolutno vezani uz vaš smartphone ili web stranicu na kojoj ćete pratiti napredak. 

Svakako uzmite u obzir da ste čak i s narukvicom sa zaslonom u jednoj mjeri ovisni o smartphoneu i prijenosu podataka za kasniju analizu. 

Dva glavna nedostatka narukvica sa zaslonom su:

 • Veća cijena
 • Brža potrošnja baterije

Ukoliko vam to i ne igra neku ulogu, go for it

Samsung Gear Fit narukvica

Ako ne želite izdvojiti više novca za zaslon, ne očajavajte. Narukvica bez zaslona izmjerit će sve vaše aktivnosti jednako kao i ona sa zaslonom.

Koje aktivnosti narukvica prati?

Što vi želite mjeriti? Postavite si to pitanje i suzit ćete izbor narukvica.

Većina današnjih fitness narukvica mjeri:

 • Korake
 • Prijeđenu udaljenost
 • Potrošnju kalorija
 • Aktivnost

U slučaju da vam je to sve što vam je potrebno, onda će svaka i low-budget narukvica dobro odgovarati vašim potrebama. 

Ovisno o modelu i proizvođaču, daljnje funkcije napreduju s rastom cijene. Tako možete imati ugrađeni GPS za veću preciznost, mjeriti spavanje, otkucaje srca i mnoge druge stvari. Zajednička im je jedna stvar. Što više funkcija, veća cijena.

Praćenje sna

Jedna od funkcija koja se nama jako sviđa je praćenje sna. Svi znamo da je dobar san jedan od temelja zdravog života, a puno smo se puta uhvatili da razmišljamo kako mi to spavamo, koliko čvrsto i koliko se vrtimo po krevetu.

Ovisno o kvaliteti narukvice, ona može pratiti samo vrijeme provedeno u snu pa sve do razine praćenja lakog i dubokog sna kao i REM faze.

Narukvica i aplikacija za praćenje sna

Preuzeto: medgadget.com/

Tihi alarm

Budite se ujutro na posao, a vaša partnerica je još u dubokom snu? Na zvukove alarma čupa kosu i pretvara se u terminatora, a vi želite da vas zemlja proguta?

Maštate kako bi lijepo bilo probuditi se u miru i tišini? Zaista zgodna značajka koju vaša fitness narukvica može imati je tihi alarm.

Dok spavate, osjetit ćete laganu vibraciju na vašem zapešću koja će vas probuditi. A svi oko vas nastavit će normalan san. 

Ako se odlučite za narukvicu s funkcijom praćenja sna, svakako se pobrinite da ima i opciju tihog alarma.

Otkucaji srca

Otkucaji srca jasan su pokazatelj kvalitete života, zdravlja, brzine oporavka nakon treninga i svih ostalih važnih kriterija u našim životima. Mjerenje otkucaja u stanju mirovanja kroz duži period može pokazati koliko napredujete po pitanju zdravlja.

Neke narukvice mjere otkucaje u stanju mirovanja (npr. FitBit Surge), dok neke mjere isključivo tijekom treninga. Iako vam se mjerenje otkucaja u stanju mirovanja može činiti super cool, možda ne trebate bacati novac za takve funkcije. Postoji niz smartphone aplikacija koje će jednako uspješno par puta dnevno izmjeriti otkucaje vašeg srca.

Ako primarno hodate i to vam je jedna od glavnih aktivnosti, praćenje otkucaja srca nije vam potrebno. Ono je namijenjeno prvenstveno entuzijastima u vježbanju kao i profesionalcima.

Uzmite u obzir kako fitness narukvice s mjeračem otkucaja srca tijekom najjačih aktivnosti nisu 100% precizne

Ugrađeni GPS

Fitness narukvice s ugrađenim GPS-om dosta su skuplje i trebate dobro razmisliti koliko su vam potrebne.

Navest ćemo nekoliko primjera u kojima narukvica sa GPS-om neće imati nikakve koristi.

 • Trenirate isključivo u teretani
 • Trčite uvijek istim trasama
 • Poznajete mjesta kojima trčite

U svim gore navedenim situacijama jedino što će napraviti GPS je izbiti vam novac iz novčanika.

GPS prilikom trčanja

Uz GPS automatski dolaze veći zaslonbrža potrošnja baterije. 

Kao GPS može poslužiti i vaš smartphone pa ako niti na trening ne idete bez njega, nemojte si stvarati dodatne troškove kupovinom narukvice sa GPS-om. Ako ga nosite samo zbog GPS-a, onda vam takva narukvica može biti izrazito korisna. 

Najvažnije stvari prilikom odabira

Gore navedeni savjeti mogu vam pomoći, a sada ćemo probati najjednostavnije objasniti koje karakteristike izabrati ovisno o sportu kojim se bavite.

Trčanje

 • Vrijeme
 • Prijeđena udaljenost
 • Brzina
 • Opcionalno: GPS

Plivanje

 • Vodootpornost
 • Narukvice koje podržavaju plivanje kao aktivnost (Garmin Vivoactive)

Biciklizam

 • Kompatibilnost za biciklizam (FitBit Surge, Garmin Vivoactive)
 • Vrijeme
 • Prijeđena udaljenost
 • Kompatibilnost s ostalom biciklističkom opremom

Izborom fitness narukvice nekih od poznatih proizvođača poput Garmina, FitBita, Jawbonea sigurno nećete pogriješiti. Razmislite koje ćete aktivnosti najviše pratiti, postavite si cjenovni rang i u konačnici isprobajte narukvicu prije korištenja. Kada odradite sve te zadatke, bit ćete samo na korak od idealnog izbora. 

Povezani proizvodi