Ostali članci

Kako očistiti bazen tijekom ljetnih mjeseci

Dolazak ljeta znači i dolazak sezone kupanja. Bazeni se vade iz garaža i postavljaju na dvorišta. A da bi ovaj način rashlađivanja bio ugodan i prihvatljiv, vodu i bazen treba očistiti s vremena na vrijeme.

Čišćenje bazena tijekom ljeta

Prvo čišćenje

Nakon zimske stanke, potrebno je odraditi temeljito čišćenje čak i ako je bazen bio čuvan u dobrim uvjetima. Prvo što želiš napraviti je pregledati bazen od mogućih oštećenja nastalih prilikom skladištenja. Pronađeš li kakav problem, brzo rješenje mogla bi biti vodootporna zakrpa.

Utvrdiš li ipak da je sve ok, možeš krenuti s detaljnim čišćenjem. Ako si tijekom zime odradio dobar posao sa skladištenjem, sigurno ćeš imati puno manje posla s prvotnim čišćenjem. Ali u ovim trenucima, trebaš stvarno napraviti 'generalku'. Bazen dobro operi iznutra i izvana kako bi se riješio svih nakupina prašine, paučine i ostalih ostataka zime i stajanja u garaži.

Nakon prvog detaljnog čišćenja, okrećemo se onom važnijem, a to je redovitom održavanju bazena tijekom sezone kupanja.

Čišćenje i održavanje bazena možemo rastaviti na dva bitna faktora:

  • Čišćenje vode
  • Čišćenje bazena

Čišćenje vode

Sigurni smo kako uopće nije potrebno isticati koliko je važno da voda u bazenu bude čista i zdravstveno ispravna. Najjednostavnija stvar kod čišćenja vode je održavanje njene površine. Uz pomoć mrežice za hvatanje prljavštine pokupit ćeš ono što se vidljivo nalazi na površini bazena.

Čišćenje površine bazena

To su u pravilu lišće, insekti i ostala prljavština koju vjetar nanese u bazen, najčešće tijekom noći. Iako mnogo toga ovisi o veličini bazena, taj ti posao ne bi trebao uzeti više od par minuta.

Nakon što smo obavili ovaj lakši dio posla, vrijeme je za kemijsko tretiranje vode. Tu ipak moraš pokazati više umijeća i izvaditi svoje poznavanje kemijskih pokusa još iz osnovne škole. 

Puno će toga ovisiti i o izvoru s kojeg ćeš napuniti svoj bazen. Znamo da financijska situacija kod nas nije bajna i da zato uvijek tražimo što jeftinije rješenje. Zato se često bazeni pune vodom iz rijeka ili jezera, ali ta voda nije kemijski tretirana i nije baš zdravstveno prihvatljiva.

Nasuprot nje je voda iz vodovoda koja je odmah u startu kemijski obrađena i napuniš li svoj bazen takvom vodom, možeš odmah i uskočiti u njega. A možeš odmah i početi štedjeti za novi račun za vodu.

Ako si se ipak odlučio za ovaj jeftiniji način, vrijeme je da provjeriš što sve trebaš napraviti. Takva voda u startu treba šok-kloriranje kako bi se dovela u stanje ispravnosti i prilagodila njena pH vrijednost. 

Kasnije tretiranje vode odvija se raznim kemijskim sredstvima, najčešće klorom. Najjednostavniji način za čišćenje je kupnja klor tableta. Te tablete potom staviš u raspršivač klor tablete i voila. Raspršivač pluta po bazenu i odrađuje sav posao.

Raspršivač klor tableta

Uz klor, postoji velika vjerojatnost da ćeš morati koristiti i algicide jer su alge najčešći uzrok onečišćenja vode i bazena. One će se u pravilu pojaviti nakon kiše ili nestankom dovoljne količine algicida u vodi. Zato na tržištu možeš pronaći i tablete koje su miks klora i algicida, postaviti ih u raspršivač i bit ćeš miran neko vrijeme.

Kod čistoće vode veliku će ulogu odigrati i filter bazena. Njega s vremena na vrijeme moraš provjeriti, očistiti ili po potrebi zamjeniti. Ne postoji pravilo koliko često to treba raditi jer ipak sve ovisi o načinu i količini korištenja bazena. Druga opcija je i korištenje pumpe s filterom koja će vodu održavati čistom i bistrom.

Kontrola vode

Redovita kontrola kvalitete vode ključ je njene zdravstvene ispravnosti. pH vrijednost vode trebala bi biti između 7,0 i 7,6 kako bi se ona smatrala 'ispravnom'.

Kontrolu ćeš najlakše obaviti pomoću test trakica koje će ti pokazati pH vrijednost vode, vrijednosti slobodnog klora i alkalnosti bazenske vode. Sve ono najvažnije da bi voda u bazenu bila ispravna.

Razmišljaj unaprijed

Puno ćeš manje posla imati počneš li razmišljati unaprijed. Onečišćavanje vode ne možeš spriječiti do kraja, ali možeš utjecati na količinu štetnih tvari koje će se u njoj pojaviti.

Za početak, svaku večer obavezno pokrij bazen ceradom kako bi spriječio lišće i ostalu prljavštinu da doleti u bazen. Već s time napravit ćeš veliki dio posla i sljedeće jutro od sreće ćeš zahvaliti sam sebi.

Čišćenje bazena

Osim vode, moraš se pobrinuti i za čistoću samog bazena. Bazen se u pravilu čisti posebnim usisivačem koji s dna bazena pokupi svu prljavštinu. Iznimka je tek prvo čišćenje koje će zahtijevati detaljnije ribanje, osobito nakon dužeg ne korištenja.

I usisivača za bazen ima različitih vrsta pa će izbor ponajviše ovisiti o veličini samog bazena (kao i o kvaliteti istog). Nekima će biti dovoljan ručni usisivač za 100-injak kuna, dok će neki htjeti robotski za kojeg će morati izdvojiti i 10.000 kuna. Kao i uvijek, odluka je samo na tebi.

Usisivač za čišćenje bazena

Za koji god da se odlučiš, dobro prouči upute za korištenje i kreni u čišćenje. Potpuno čist bazen bit će prava zabava za tebe i tvoju obitelj.

Kratki savjeti za kraj

Kako bi u miru uživao u svim blagodatima koje ti bazen pruža, dajemo ti još nekoliko brzih savjeta:

  • Ispod bazena stavi podlogu kako bi zaštitio dno bazena od oštećenja
  • Uvijek budi na oprezu, osobito ako djeca koriste bazen. Nemoj ih ostavljati bez nadzora
  • Vratolomije sačuvaj za more ili neke dublje vodene nakupine. Cilj je da se rashladiš, ne polomiš
  • Redovito kontroliraj vodu. Bakterije najviše vole upravo takva mjesta
  • A odradiš li sve to, imamo još samo jedan savjet. Opusti se i uživaj
Povezani proizvodi