Ostali članci

Kako se pripremiti za vožnju po visokim temperaturama

Krećeš na put, a temperature vani podsjećaju na pakao? Pripremi i sebe i svoj auto kako bi tvoj put prošao bezbrižno.

Vožnja po visokim temperaturama

Pobrini se za auto

Zbog visokih temperatura potrebno je posebno paziti na rashladni sustav - hladnjak, rashladnu tekućinu, ventilatore i ostale dijelove za hlađenje motora. 

Provjeri u kojem je stanju ulje i po potrebi ga promijeni, a također se pobrini da je akumulator napunjen. 

Jedna od najvažnijih stvari je ispravan pritisak u gumama. Obavezno se drži preporuka proizvođača. Naime, preslabo napuhane gume povećavaju trenje, a to pak povećava toplinu. S druge strane, prevelik pritisak također ne valja jer će se guma na vrućoj površini još više raširiti i onda imaš recept za katastrofu. 

Ne idi na put bez rezervne gume.

Ako tvoje vozilo ima klimu, budi siguran da je napunjena, ali i da dovodi zraka rade ispravno, kao i kompresor. Natoči tekućinu za pranje vjetrobranskog stakla.

Neke od ovih stvari napravit ćeš sam, dok druge trebaju složiti stručne ruke automehaničara. Uvijek se isplati unaprijed dati mehaničaru da popravi što ne valja, nego da ti usred puta negdje u Lici auto stane i ni makac. Pa vučna, pa popravak... nakupi se pozamašna svota. Uništeni odmor da ne spominjemo.

Valja napomenuti da auto ne treba natrpati s više stvari nego što može podnijeti. Postoji granica koliko težine određeni auto može podnijeti prije nego se to negativno odrazi ne samo na potrošnju goriva, već i na rad motora.

I nipošto nemoj ići na put s praznim rezervoarom - napuni ga na prvoj benzinskoj postaji. 

Pobrini se za putnike

Sretan auto treba i sretne putnike.

sretni putnici

Na duži put uvijek valja ići spreman, a to znači ponijeti sa sobom dovoljno tekućine i nešto (nekvarljive) hrane. Nikad se ne zna što se može dogoditi.

Odjeni se u udobnu i laganu odjeću svijetlih boja, a za svaki slučaj ponesi i nešto dugih rukava.

Prije puta obavezno napuni mobitel, a ako ćeš ga koristiti kao GPS, nabavi punjač za u auto. Ako koristiš prepaid karticu, prije polaska kupi novi bon, a također sa sobom ponesi i dovoljno gotovine

Što kada se motor pregrije

U slučaju da zapneš u gužvi u kojoj se jako sporo vozi u koloni ili stoji na mjestu s upaljenim motorom, primijetit ćeš da se kazaljka koja pokazuje temperaturu vozila polako penje. Kada se približi crvenom dijelu, vrijeme je da zaustaviš auto i pričekaš 30-ak minuta da se motor ohladi, po mogućnosti s podignutom haubom.

Nipošto nemoj po vrućem motoru izlijevati hladnu vodu jer ga to može oštetiti. Također pričekaj s provjerom stanja vode da se ne bi opekao.

Da biste spriječio da ti se auto pregrije jer si zapeo u gužvi, prije puta provjeri stanje na cestama i odaberi one s manje prometa, čak i ako to znači da moraš sići s autoceste. Također probaj krenuti na put što ranije ujutro ili predvečer dok su temperature zraka niže i dok je manje auti na cesti.

U slučaju da dođe do pregrijavanja, to znači da već postoji problem u rashladnom sustavu i vrijeme je za posjet mehaničaru. 

Povezani proizvodi