Ostali članci

Kupovina rabljenog automobila - 5 stvari na koje trebate obratiti pozornost

Kupovina rabljenog automobila mnogima je primamljiva, prvenstveno zbog velike uštede koje polovno vozilo donosi kupcu. Vrijednost novog auta u prve tri godine može pasti i do 50% pa se auto star samo tri godine može kupiti po u pola manjoj cijeni nego što je izvorno koštao. 

kupovina rabljenog automobila

Međutim, unatoč brojnim prednostima, kupnja polovnog vozila sa sobom donosi i određeni rizik. Za sve koji uskoro namjeravaju kupiti rabljeni automobil pripremili smo kratak vodič sa savjetima na što pripaziti prilikom kupnje rabljenog vozila.

Pripazite na papire

Jedna od osnovnih stvari na koju trebate pripaziti kod kupnje rabljenog vozila jest tko je njegov vlasnik. Idealna situacija bi bila da vozilo kupite direktno od vlasnika auta.

Također pogledajte je li sve uredu s knjižicom vozila, odgovara li godina proizvodnje podacima i obavezno provjerite slaže li se VIN broj, tj. broj šasije vozila s navedenim brojem u knjižici.

Ako ste u mogućnosti, a posebice ako je vozilo mijenjalo vlasnike, provjerite ispravnost dokumenata kod nadležnog javnog bilježnika.

Neka vas lijep izgled ne zavarava

U potpunosti zanemarite čistoću auta kada dolazite pogledati polovno vozilo. Ako se kupac slabije razumije u aute, "kramu" je jednostavno zamaskirati dobrim pranjem i poliranjem. Ovo se posebno odnosi na motor - svježe opran i ulašten motor kod iskusnih ljubitelja automobila često će izazvati sumnju, jer time prodavač možda pokušava prikriti ispuštanje ulja. 

Izbjegavajte razbijene aute

Ukoliko je automobil tijekom godina vožnje doživio veći sudar i pretrpio značajnija oštećenja, bez obzira na kvalitetan popravak, auto će biti nesigurniji za vožnju.

Iz tog razloga prodavači ponekad prešute da je vozilo bilo u sudaru. Unatoč tome, postoje manji znakovi koji ukazuju na stvarno stanje stvari. 

Ako je auto bojan ili lakiran, to može značiti da je auto ili sudjelovao u sudaru ili da ima problema s korozijom. Također provjerite stakla na autu i njihovog proizvođača i godine. Mijenjana su ona stakla koja se ne poklapaju s ostalima. 

Ako ste u mogućnosti, sa sobom u kupovinu rabljenog automobila povedite stručnu osobu. Također je moguće odvesti auto na pregled kod mehaničara. Ukoliko se prodavač s time ne slaže, to uzmite kao signal da taj auto možda nije za vas.

Pripazite na kilometražu

Najčešća prevara koja se događa kod kupnje rabljenih automobila je skidanje kilometraže na vozilu. 

Zašto dolazi do toga? Glavni razlog zašto prodavači skidaju kilometražu na vozilu koje prodaju jest ta da će za automobil koji je prošao manje kilometara moći postići veću cijenu.

Međutim, bitno je napomenuti da velik broj kilometara ne znači nužno i loše stanje vozila, pogotovo ako je ono redovito servisirano. 

Kod kupnje vozila od prodavača zatražite servisnu knjižicu jer u njoj piše na koliko kilometara se radio servis. Kilometražu je također moguće provjeriti i na stanici za tehnički pregled vozila. 

Da nešto nije u redu s kilometražom možete zamijetiti i sami: ako je kilometraža mala, a postoje vidljiva oštećenja i istrošenost na upravljaču, mjenjaču i sjedalu vozila, to ukazuje na činjenicu da je automobil prešao puno više kilometara.

Svakako isprobajte auto prije kupnje

Ako vam se čini da je na autu i u papirima sve onako kako bi trebalo biti, svejedno odvedite auto na probnu vožnju.

Tako ne samo da možete vidjeti "leži" li vam automobil, nego možete i isprobati rade li papučice gasa, kočnice i spojke pravilno i drži li volan smjer. Za probnu vožnju obavezno uzmite više vremena i probajte voziti auto na različitim cestama i pri različitim brzinama jer se neke od nepravilnosti na automobilu mogu zamijetiti tek pri većim brzinama.

Povezani proizvodi