Ostali članci

Plinska, električna, indukcijska - koju ploču za kuhanje kupiti

Kaže se da je kuhinja srce doma, stoga je važno znati kako je kvalitetno opremiti. Najviše vremena provest ćeš kuhajući i zato ti treba kvalitetna ploča za kuhanje. Provjerili smo koje vrste ploča za kuhanje postoje, koja je najbolja te kako odabrati ploču za kuhanje.

Indukcijska ploča za kuhanje

Prema načinu zagrijavanja razlikujemo dvije osnovne vrste ploča za kuhanje:

  • plinske
  • električne

Električne ploče za kuhanje još se mogu podijeliti na klasične i indukcijske.

Plinske ploče za kuhanje

Najveća prednost plinske ploče za kuhanje je ekonomičnost. Ovakve ploče troše zemni plin koji je jeftiniji od struje i zato je plinska ploča za kuhanje idealna za kućanstva koja imaju pristup gradskom plinu

Budući da plinska ploča ne ovisi o električnoj energiji, na njoj možeš kuhati bilo kada, sve dok imaš pristup plinu. Također, kod plinskih ploča za kuhanje imaš veliku kontrolu nad toplinom. Odmah možeš smanjiti ili povećati toplinu i tako jednostavno kontrolirati proces pripreme hrane. 

Nedostatak plinske ploče za kuhanje je to što se toplina ne raspoređuje ravnomjerno. Zbog toga hrani treba duže da se skuha, a također lakše zagori. Problem može predstavljati i otvorena vatra na ploči. Ako ne paziš gdje odlažeš stvari, vatra lako može prijeći na njih i zapaliti ih. Plinske ploče za kuhanje mogu predstavljati opasnost ako u kućanstvu imaš djecu ili starije osobe. 

Plinske ploče malo je teže čistiti, a također ih je potrebno redovito servisirati kako uslijed neodržavanja ne bi došlo do curenja plina. Radi lakšeg čišćenja, uzmi staklenu plinsku ploču ili od drugog materijala koji se lakše čisti. 

Električne ploče za kuhanje

Pod električne ploče za kuhanje nekad su se podrazumijevale isključivo klasične emajlirane ploče. Njima treba više vremena od plina da zagriju hranu, a također troše puno električne energije. S napretkom tehnologije pojavile su se nove vrste električnih ploča za kuhanje, od kojih se najviše ističe indukcijska ploča - više o njoj malo kasnije.

Zašto kupiti električnu ploču za kuhanje? Najveća prednost je to što je jednostavna za korištenje.

Temperaturu kuhanja moguće je vrlo precizno odrediti. Na primjer, suvremene električne ploče za kuhanje dolaze s puno dodatnih mogućnosti, poput powerboosta koji super brzo zagrijava tekućine i hranu, timera koji automatski gasi ploču nakon vremena koje mu zadaš, zaštite od pregrijavanja koja omogućuje automatsko smanjivanje temperature ili čak i gašenje kako bi se spriječilo da hrana zagori, i još mnogo drugih.

Suvremene el. ploče za kuhanje vrlo su jednostavne za čišćenje, koje je gotovo u tren oka. 

Međutim, električne ploče za kuhanje koriste električnu energiju. Zbog toga su poprilično skupe za korištenje. Točnije, u kućanstvima koja koriste električne ploče za kuhanje, 1/8 od sve potrošene energije odnosi se upravo na električnu ploču.

Suvremene električne ploče za kuhanje imaju nešto manju potrošnju struje od klasičnih el. ploča, ali svejedno ćeš dobivati veći račun nego s plinskom pločom. 

Također, na suvremenim električnim pločama za kuhanje, kao što je indukcijska, mora se koristiti posebno posuđe. A to znači dodatan trošak. 

Indukcijske ploče za kuhanje

indukcijska ploča

Izvor: Freepik 

Indukcijske ploče su popularne jer im treba značajno manje vremena za zagrijavanje od plinskih i klasičnih električnih ploča, od kojih također troše i manje struje

Indukcijska ploča ima staklo-keramičku površinu, a radi tako da zagrijava isključivo ispod posude koristeći magnetno polje koje toplinu usmjerava na dno posude. Zbog toga se sadržaj u posudi jako brzo zagrije. Čim maknemo posudu, ploča prestane grijati. Toplina se raspoređuje ravnomjerno i nema gubljenja energije.  

S obzirom na to da se ostatak ploče ne zagrijava, nema problema ako nešto proliješ jer se hrana neće zalijepiti za površinu. Zato je čišćenje indukcijske ploče za kuhanje brzo i jednostavno. 

Indukcijske ploče najsigurnije su ploče za kuhanje. 

Kakve posude su dobre za indukcijske ploče za kuhanje? One s feromagnetnim dnom. Tu spadaju posude od lijevanog željeza ili čelika s emajlom, a postoje i posebne posude on nehrđajućeg željeza s magnetnim dnom koje ih čini prikladnim za indukcijsko kuhanje. 

Ne moraš brinuti da ćeš pokvariti ploču pogrešnom posudom: ako koristiš ispravne posude, indukcijska ploča će ih zagrijavati. Neprikladno posuđe nije moguće zagrijati.

Veličina ploče za kuhanje

Nakon što odlučiš kakvu ploču za kuhanje želiš, trebaš odrediti njezinu veličinu i broj polja kuhanja.

Veličinu ploče za kuhanje trebaš prilagoditi slobodnom prostoru na kuhinjskoj radnoj ploči. Također, uzmi u obzir koliko članova kućanstva imaš i koliko često i kakve obroke kuhaš.

  • Ploče s 1-2 polja za kuhanje u pravilu su velike između 30 i 36 cm
  • Za 3 ili 4 polja treba ti ploča veličine 60 cm. Ovo je ploča koja odgovara velikoj većini kućanstava.
  • Ploče do 6 polja dolaze u 70, 75, 80 i 90 cm

Također postoje ploče koje kombiniraju različite vrste ploča za kuhanje, pa su moguće kombinacije tri plinska polja s jednim električnim, dva plinska i dva indukcijska polja i sl. 

Koju ploču za kuhanje preporučiti?

Koju kuhinjsku ploču za kuhanje odabrati ovisi o tvojim navikama i buđetom kojim raspolažeš.

Kuhinjske ploče na plin jeftinije su u samom startu, ali i dugoročno gledajući.

Ako te zanimaju električne ploče za kuhanje, tada se opredijeli za indukcijsku jer ona troši manje od klasične, lakše se čisti i čini kuhanje najjednostavnijim. Indukcijske ploče za kuhanje su u startu skuplje, ali se s vremenom razlika nadoknadi u uštedi struje. 

Povezani proizvodi