nabava.net

Prednosti i nedostaci robota usisavača

Sigurno si kao klinac maštao o budućnosti u kojoj svakodnevica uključuje robote (po mogućnosti u malo vedrijem tonu nego onom u Terminatoru). Pa, ta je budućnost napokon došla... recimo.

Robot usisavač

Izvor: Peter Kaminski/Flickr

Što je robot usisavač?

Kao i većini ljudi, obavljanje kućanskih poslova dovodi ti mrak na oči. Možda bi te razveselila pomisao da imaš malog robota koji će čistiti umjesto tebe.

Robot usisavač za sada može uljepšati pod tvojeg doma , ali i to je početak. Riječ je o automatskom usisavaču opremljenom senzorima, a kojeg možeš programirati da ti usisava dom. Uređaj je zamišljen tako da vrijeme koje bi inače proveo usisavajući kuću, sada možeš provesti u nekog drugoj aktivnosti.

Prednosti robota usisavača

Najveća prednost ovakvog uređaja je ušteda vremena.

Robota programiraš i pustiš da radi dok se ti baviš nečim bitnijim. Uređaj čak može čistiti dok si na poslu, tako da te dočeka uredan dom kada se vratiš.

Prednost robota usisavača je i to što može doprijeti do skučenih mjesta gdje klasični usisavač ne može. Na primjer, umjesto da pomičeš trosjed, robot usisavač zavuće se ispod njega i pokupi prašinu.

Roboti su tiši od klasičnih usisavača. Tradicionalni usisavači proizvode oko 90 decibela glasnoće, dok roboti usisavači u prosjeku stvaraju oko 60 decibela. Osim toga, zahtijevaju i manje brige. Zaboravi na mijenjanje vrećica kao kod nekih tradicionalnih usisavača. 

Nedostaci robota usisavača

Robotu usisavaču baterija traje iznimno kratko - u prosjeku samo oko 2 sata.

U pravilu su 2 sata dovoljna za usisavanje prostora, no to ovisi o veličini tvojeg doma. Zbog nepravilnog hoda i micanja po podu, robot usisavač treba više vremena da usisa nego klasični usisavač. A ako se još radi i o velikoj prostoriji, tada 2 sata nisu nužno dovoljna da robot usisavač obavi posao. 

Osim toga, potrebno je nekoliko sati da se baterija uređaja napuni, pa bi pauze između čišćenja jedne prostorije mogle potrajati.

Robot usisavač lako može zapeti za namještaj ili se u njemu mogu zaglaviti tkanine (npr. zavjesa) ili druge manje stvari koje se mogu naći na podu.

Prije nego uključiš robota usisavača, pokupi s poda sve manje predmete koji bi mu mogli smetati.

Roboti usisavači ne mogu čistiti mjesta kao što su stepenice pa ćeš za njih svejedno morati izvaditi dobar stari tradicionalni usisavač.

Iako su simpatični, roboti usisavači koštaju i po nekoliko tisuća kuna i mogu biti u istom cjenovnom rangu kao i napredne verzije tradicionalnih usisavača.

Ako imaš kućne ljubimce, korištenje robota usisavača može biti mali problem. Neke će životinje lako uplašiti, dok bi ga druge mogle ometati u radu.

Robot usisavač i kućni ljubimci

Izvor: Andy Miccone/Flickr

Zaključna razmatranja

Robot usisavač više djeluje kao zabavna igračka nego koristan kućanski aparat. Ako ne voliš usisavati, može djelovati jako primamljivo.

Jedno je sigurno - za sada roboti usisavači ne mogu zamijeniti tradicionalne usisavače.

Robotu usisavaču potrebno je više vremena da obavi posao, dugo ususava veći prostor, manji predmeti ga mogu ometati u radu i ne može usisavati površine poput stepenica. 

Kupi robota ako:

  • živiš u malom stanu
  • voliš male gadgete koji ti olakšavaju svakodnevicu  
  • nije ti problem izdvojiti nekoliko tisuća kuna

Za veće prostore i temeljito čišćenje tradicionalni usisavači još su uvijek kućanski aparat broj jedan.