Ostali članci

Koje kućište računala kupiti - vodič za kupovinu

Slažeš li sam svoju konfiguraciju, morat ćeš dobro razmisliti koje kućište kupiti. Mnogi na ovu komponentu računala obraćaju najmanje pozornosti, ali dobro kućište bit će preduvjet sigurnog rada svih ostalih dijelova računala. 

Vodič za kupovinu kućišta

Veličina je bitna

U stan veličine 20 kvadrata jako teško možeš staviti tri sobe, kuhinju i kupaonicu. Ista je stvar i s kućištem računala. Ne možeš u njega staviti puno hardvera ako unutra nema mjesta. 

Zato je veličina kućišta jedan od primarnih kriterija izbora. Ono jednostavno mora biti dovoljno veliko da u njega stane sav hardver, usb ulazi i sve ostalo što si ti zamisliš. 

Prema veličini možemo razlikovati nekoliko kućišta od čega su tri najpopularnija: 

  • Full tower
  • Mid-tower
  • SFF ili Mini tower

Full tower kućišta

Full tower kućišta namijenjena su najvećim entuzijastima koji od svog računala prave svemirske brodove. Nekoliko grafičkih kartica, vodeno hlađenje, extended matične ploče. Sve će to stati u full tower kućište. 

Za takvo će ti kućište trebati i dosta prostora jer su većinom iznadprosječnih dimenzija i težine. S visinom većom od 50cm, full tower kućišta zaista zauzimaju popriličnu količinu prostora. 

Full tower kućište

Mid-tower kućišta

Mid-tower kućišta su najčešća kućišta na tržištu i bit će odličan izbor za većinu korisnika. Manja su od full towera, ali svejedno ćeš u njih moći staviti hladnjake za procesor, par grafičkih kartica i mnogo memorije. 

Mid-tower kućišta podržavaju ATX matične ploče koje su najuobičajenije na tržištu i u pravilu trebaju biti i tvoj izbor osim ako nisi veliki entuzijast ili ti računalo treba za LAN maratone. 

Mini tower kućišta

Kako i samo ime sugerira, mini tower kućišta su najmanja od svih. Namijenjena su mini-ITX matičnim pločama, a u pravilu su dovoljna za neku osnovnu konfiguraciju

Lako su prenosiva, pa ako ti je to bitno, mini tower moglo bi biti pravo kućište za tebe. Ali u tom slučaju zaboravi na velike ventilatore, vodeno hlađenje, pa čak u nekim slučajevima i na grafičke kartice u punoj veličini. 

HINT: Kupuješ li mini tower kućište, provjeri koju veličinu grafičkih kartica podržava. Neki su toliko maleni da ne podržavaju grafičke u punoj veličini.

Podržane funkcije

Nakon izbora veličine, najvažnije je da izabereš kućište koje je kompatibilno s hardverima koje planiraš u njega ugraditi. Već smo rekli da će mnogo toga ovisiti o veličini kućišta, ali postoji još nekoliko važnih značajki kućišta

Utori za diskove

Jedna od važnijih stvari je da kućište ima dovoljno utora za diskove kako bi ih mogli spojiti i uživati u većoj memoriji. To znači da moraš unaprijed isplanirati koliko će ti 3,5" i 2,5" utora trebati. 

Drugo pitanje je treba li ti optički uređaj? Ako i dalje zavrtiš cd s vremena na vrijeme, želiš imati 5,25" utor s prednje strane svoga kućišta.

Optički uređaj kućište

Tool free design

Najveća muka je kada u svojoj kući kreneš nešto slagati pa shvatiš da nemaš potreban alat. U prošlosti je manji šarafciger bio sastavni dio obvezne opreme sastavljača računala. Proizvođači su shvatili da to predstavlja problem mnogim korisnicima i došli na ideju tool free designa

U prijevodu, ova funkcija omogućuje sastavljanje kućišta i ostalih dijelova bez potrebe za upotrebom odvijača. U pravilu se tu radi o diskovima koji se spajaju na kućište. 

Cable management

U moru predivnih hrvatskih riječi, odlučili smo zadržati izraz cable management. Radi se zapravo o 'skrivanju' kabela unutar kućišta koji u konačnici dovode do bolje cirkulacije zraka i manjeg zagrijavanja

Sigurno si barem jednom vidio da unutrašnjost kućišta izgleda kao isprepleteni niz žica, kablova, elemenata koji smetaju jedan drugom. Ako si ipak fan reda, cable management je prava stvar za tebe. 

Prednja strana

Gotovo svako kućište već s prednje strane ima niz utora i konektora. Na tebi je samo da odlučiš što ti je potrebno i što želiš imati. Tu bi se svakako trebao naći barem jedan USB 3.0 utor, a vjerojatno je da će i biti poneki USB 2.0, audio ulaz i slično. 

Konektori na prednjoj strani kućišta

Vodeno hlađenje 

Vodeno hlađenje još je jedna od novijih popularnih opcija. U mini tower kućištima možeš zaboraviti na njih, s mid-tower također ne možeš biti siguran dok ti jedino full tower kućišta sigurno omogućuju korištenje vodenog hlađenja. 

RGB osvjetljenje

Još jedna od modernih kul opcija koje ti u pravilu ne trebaju. Ali ako želiš da tvoje računalo izgleda odlično, ima jako osvjetljenje i 'bliješti' u mraku, RGB osvjetljenje je prava stvar za tebe. U pravilu ovaj estetski detalj ili voliš ili mrziš, odluka je na tebi.

Kućište s RGB osvjetljenjem

Filteri prašine

Prašina i prljavština glavni su razlozi zašto se tvoje računalo prekomjerno zagrijava ili zvuči kao traktor. Zato su filteri prašine kućištu gotovo obavezna oprema. Na taj će način prašina teško doći do ventilatora pa će i ostale komponente ostati na manjoj temperaturi. 

Proizvođači

Kao i kod većine komponenata za računalo, tako i kod kućišta možeš pronaći široki raspon proizvođača. Među njima svakako treba izdvojiti Corsair, Cooler Master, Fractal Design, Thermaltake i Zalman. Svi bi oni trebali biti garancija kvalitete i dobro proizvedenog kućišta. 

Prije nego kreneš u kupovinu novog kućišta, probaj definirati za što ćeš koristiti svoje računalo. Ako nisi veliki entuzijast i ekspert (ako jesi, vjerojatno niti ne čitaš vodiče za kupovinu), dovoljno je da izabereš mid-tower kućište nekog od provjerenih proizvođača. 

Nakon toga na tebi je da odlučiš koje ti sve dodatne funkcije trebaju, a njihov izbor ponajviše će utjecati i na cijenu samog kućišta. Ako ne želiš posebne 'fensi' dodatke, možeš pronaći kućište po stvarno pristupačnim cijenama. 

Povezani proizvodi