Ostali članci

Koje škare za živicu kupiti - električne, benzinske, ručne

Škare ili trimeri za živicu postali su osnovni alat gotovo svake obitelji. Uređenje okućnice i živice može biti mukotrpan posao, pogotovo ako nemate dobre škare. Zato smo vam priredili ovaj vodič za kupovinu kako bi izabrali najbolje škare ili trimer za živicu.

Ručne škare za uređenje živice

Škare ili trimer?

Prva stvar koju morate odlučiti je hoćete li koristiti škare ili trimer za živicu. Najveća razlika je u izvoru snage. Kod trimera to je neka vrsta motora, bilo da se radi o elektromotoru, benzinskom motoru ili pak akumulatoru (bateriji). S druge strane, škare za živicu koriste vašu snagu, odnosno snagu vaših ruku.

Dakle, odlučite li se za ručne škare za živicu, pripremite se na fizički rad. Ali gledajte to i s vedrije strane, bit će to dobar besplatan trening, ne treba vam teretana. Međutim, kako cijena trimera zaista nije velika, u svakom slučaju vam preporučamo da se odlučite za kupovinu trimera i olakšate si uređivanje živice.

Vrste trimera za živicu

Ako smo vas uspjeli nagovoriti na trimere, prije svega morate izabrati dobru vrstu trimera kako bi što jednostavnije i efikasnije uređivali svoju živicu. Ako se ne želite znojiti s ručnim škarama i dodatno se nabildati, preostaju vam motorni ili akumulatorski trimeri. U tom ćete slučaju moći birati između:

  • Električnog trimera
  • Benzinskog trimera
  • Akumulatorskog (baterijskog) trimera

Električni trimer za živicu

Električni trimeri, kako im i samo ime govori, koriste struju kao izvor rada. Znači sve što vam treba je utičnica i voila. Trimer je spreman za korištenje. 

Električni trimeri najčešći su izbor prosječnih korisnika, a odlikuju ih mala težina i niska razina buke koju stvaraju. Upravo su to glavni razlozi zašto ih vole korisnici, ali i njihovi susjedi. 

Električni trimer za živicu karakteristike

Što se snage i učinkovitosti tiče, ova vrsta trimera još uvijek ponešto zaostaje za benzinskim trimerima, ali ta se razlika smanjuje. Uređujete li manju živicu u svome vrtu, snaga električnog trimera čak bi vas mogla i iznenaditi. 

Najveća mana električnih trimera je ovisnost o priključku na struju. Kako negdje morate uključiti kabel, znači da se morate nalaziti u blizini izvora struje. U manjim vrtovima to i neće biti problem, ali imate li veće otvorene prostore bez strujnog priključka, morat ćete razmisliti o drugoj vrsti trimera za živicu. 

Prednosti Mane
Mala težina Ovisnost o strujnom
priključku
Tihi rad Opasnost od strujnog 
udara
Ne zagađuje okoliš  
Cijena  

Električni trimer izaberite ako samo povremeno morate održavati živicu koja se nalazi u blizini kuće ili priključka za struju. Ljudi s manjim vrtovima i manjim okućnicama bit će najsretniji s izborom električnog trimera.

Svakako pripazite na sigurnost prilikom korištenja električnih trimera. Kako ne bi slučajno oštricom prerezali kabel i doživjeli strujni udar, kabel uvijek prebacite preko ramena i pazite da ne dođe u blizinu oštrice trimera. 

Benzinski trimer za živicu

Ponovno ne treba biti mnogo pametan da shvatite što pokreće benzinski trimer. Naravno, to je benzin, a kao i kod većine alata, upravo su to najjači modeli. 

Benzinski trimer za živicu je najmoćniji, ima najviše snage, ali je i težak, proizvodi veliku buku i najčešće ga možete vidjeti u komercijalnoj upotrebi primjerice kod gradskih radnika i slično.

Prednosti Mane
Velika snaga Težina
Brzina Buka
Korištenje na svim 
lokacijama
Zagađenje okoliša
  Cijena
  Održavanje

Kako nemaju strujni kabel, a nisu ograničeni niti baterijom, benzinske trimere možete koristiti bilo kada i bilo gdje, bitno je jedino da imate benzina. Zbog toga, ali i zbog brzine kojom obavljaju zadatke, ovi su trimeri pogodni za velike površine.

Motorni trimer za živicu

Međutim, benzinski trimeri proizvode i više vibracija čime brže umaraju vaše ruke i zapravo morate imati dosta snage kako bi lako upravljali ovom vrstom trimera. A osim vibracija, i više zagađuju okoliš zbog benzina koji koriste. 

Benzinske trimere izaberite ako imate živicu velike površine koju treba često uređivati. U tom ćete slučaju cijeniti efikasnost, brzinu i snagu koju vam pruža benzinski trimer.

Akumulatorski trimeri za živicu

Akumulatorski trimeri za živicu vrlo su slični električnima, osim što nemaju kabel, već je izvor rada baterija. Znači, niste ograničeni kabelom, ali ste ograničeni vremenskim trajanjem baterije. 

Također ne stvaraju buku, a ne zagađuju niti okoliš. Zbog baterije su nešto teži od električnih trimera, ali su i dalje lakši od benzinskih. Najveći problem akumulatorskih trimera je upravo trajanje baterije. Ako niste sigurni da ćete u 30 minuta uspjeti srediti svoju živicu, možda bi trebali razmisliti o nekoj drugoj vrsti trimera. 

Što se baterije tiče, za prosječne korisnike bit će dobra baterija između 14 i 18 V, dok oni trimeri s baterijom od 36 V i više, bez problema mogu parirati i benzinskim trimerima. Baterije u pravilu traju 20-ak minuta, pa za sve više od toga, morate nabaviti rezervnu bateriju ili odmoriti na sat vremena dok se baterija ne napuni. 

Prednosti Mane
Niska razina buke Trajanje baterije
Eko-friendly Cijena
Korištenje na svim
lokacijama
Nepouzdanost baterije

Poneki proizvođači na više alata ponude istu bateriju ili isti punjač, pa ako već posjedujete određene akumulatorske uređaje, možda na taj način možete smanjiti trošak ili si osigurati dodatnu bateriju. 

Akumulatorski trimer za živicu bez kabela

Akumulatorske trimere izaberite ako sav posao možete napraviti u manje od pola sata ili već posjedujete zamjensku bateriju, a mjesto rada se nalazi udaljeno od strujnog priključka i time električni trimer ne dolazi u obzir.

Dužina noža

Dužina noža trimera utjecat će na brzinu kojom ćete obraditi živicu, ali i na lakoću upravljanja. Kao i kod izbora trimera, važno je znati koliko je ta vaša živica zapravo velika i koliko tu ima posla.

Male živice možete uređivati čak i s ručnim škarama, ali ako to ne želite, trimeri s nožem do 46cm bit će i više nego dovoljni. Za neku srednju površinu bit će dovoljna dužina noža do 60cm. Velike živice zahtijevaju od vašeg trimera i veliku duljinu nožu od približno 70cm.

Izaberete li trimer s duljinom noža od 70cm, a imate malu živicu, shvatit ćete da će vam to samo otežati posao jer će upravljanje biti prilično zahtjevno. Isto tako trimeri s duljinom noža od 45cm na velikim živicama značit će sporo obavljanje posla. 

Razmak zubaca

Razmak između zubaca zapravo vam govori koliko gustu živicu možete rezati sa svojim trimerom. Rezat ćete onoliku gustoću koliko stane između zubaca. Naravno, puno će toga ovisiti i o snazi vašeg trimera, ali teoretski ne možete odrezati više živice od onoga što stane između zubaca.

Danas su najčešći trimeri s razmakom do 20cm, ali i oni do 16cm obavit će posao kako treba ako niste prezahtjevni. U praksi, razmak zubaca i nije nešto čemu trebate posvetiti previše pažnje. 

Trimeri s teleskopskim štapom

Ako imate izrazito visoku živicu (iznad glave), razmislite o kupovini trimera s podesivim teleskopskim štapom. Rezanje živice s ljestvi, lojtri ili kako god ih već zvali, može biti zaista opasno i nikako se ne preporuča.

Zato su tu trimeri s teleskopskim štapom koji u većini slučajeva imaju mogućnost podešavanja dužine. Obratite pozornost na težinu jer ćete se brže umarati, a i sva težina se nalazi u donjem dijelu trimera pa je nešto teži za rukovanje.

Trimeri za visoke živice

Naravno, problem je i u tome što ne vidite točno što i kako radite pa će vam trebati neko vrijeme da se ispraksirate. Dobra stvar je da često takvi trimeri budu dio nekog multifunkcionalnog alata pa dobijete više njih odjednom.

Zaključak

S obzirom na cijenu, trimeri nam se čine zaista prihvatljivijom od ručnih škara. Ako pak imate malu živicu i planirate uz održavanje odraditi i manji trening, slobodno izaberite ručne škare za živicu.

Električni trimeri odličan su izbor za manje ili manje srednje živice kada se u blizini nalazi priključak za struju. Provjerite koliko je dug kabel, uvijek je bolje imati što duži. I zapamtite, kabel uvijek stavite preko ramena dok radite kako ne bi došao u kontakt s oštricom trimera.

Za veće živice bit će vam potreban benzinski trimer koji je najsnažniji i najbrže obavlja posao, ali i proizvodi najveću buku, zagađuje okoliš i zahtjeva dosta brige oko održavanja. 

Akumulatorski trimeri su super za manje živice koje se ne nalaze u blizini priključka za struju pa električni trimer nije opcija. Vjerujemo kako ćete sada lakše pronaći najbolji trimer za sebe i svoju živicu i uživati u uređenju svoje okućnice.