nabava.net

Koji aparat za kavu kupiti - vodič za kupovinu

Bez šalice kave ne možete započeti dan? U stanju ste ugristi nekoga ako vas prije posla ne dočeka vaša šalica omiljenog crnog napitka? Jeste li razmišljali o kupnji aparata za kavu?

Zrna kave

Ako ste istinski zaljubljenik u kavu i jedino što znate je da bez nje ne možete, ovaj najbolji vodič za kupnju aparata za kavu pomoći će vam da uživate u okusima za koje niste niti znali da postoje.

Vrsta aparata za kavu

Već i ovaj prvi izbor predstavlja problem. Mi ćemo zato obraditi tri najpopularnije vrste aparata za kavu

  • Aparat za filter kavu
  • Aparat za kavu na kapsule
  • Espresso aparat za kavu

Kako bi vam olakšali čitanje i omogućili da se informirate samo o aparatu koji vas zaista i zanima, u dvije kratke rečenice donosimo najvažnije stvari o svakome od njih.

Aparati za filter kavu su najjeftiniji, omogućuju najveću količinu kave, ali okus je daleko od idealnog. Aparati na kapsule su dobar izbor za one koji popiju šalicu kave dnevno, a žele se igrati s raznim okusima i ne planiraju davati veliki novac za aparat. Espresso aparati su najskuplji, ali daju najbolji okus kave. Omogućuju vam da sami proizvedete kavu baš onakvu kakvu želite.

Aparat za filter kavu

Iako je zlatno doba filter aparata prošlo, mi smo ih svejedno uključili u naš vodič i to zbog nekoliko jednostavnih prednosti koje nose u odnosu na ostale aparate.

  • Cijena
  • Veća količina kave

Aparate za filter kavu naći ćete već od 200-injak kuna, a odjednom možete poslužiti 10 do 12 šalica kave. Zovete li društvo k sebi te mu umjesto piva točite kavu, možda je baš ovo pravi izbor za vas.

Filter aparat za kavu

Ono što nije dobro (osobito ako ste istinski zaljubljenik u kavu) je njena kvaliteta. U nekim trenucima čak bi rekli da je to više zamućena voda s okusom kave, nego prava kava. 

Filter kava je 'američki' stil kave, nešto slabija i namijenjena onima koji uživaju u većim količinama crnog napitka. Ako ste jedna od takvih osoba, možda filter aparati za kavu i nisu toliko loš odabir. 

Aparati za kavu na kapsule

Druga kategorija su aparati za kavu na kapsule. Kod nas je vjerojatno najpopularniji Dolce Gusto. Cijenom se kreću oko 400-500 kuna, a za 16 kapsula ćete morati izdvojiti još 40-ak kuna. 

Dolce Gusto aparat za kavu

Prednost ovakvih aparata je mogućnost kombiniranja okusa. Kapsule dolaze u mnogim verzijama, pa tako možete uživati u crnoj kavi, cappuccinu, ali i mnogim drugim okusima. Isprobajte okus u kojem želite uživati baš taj dan. Ako vam ne odgovara, jednostavno se odlučite za neku drugu kapsulu.

Međutim, ono uz što ste usko vezani je proizvođač. Naime, tvorci aparata u gotovo 100% slučajeva aparate rade na način da odgovaraju samo i jedino njihovim kapsulama. Tako da ako se odlučite za Dolce Gusto, vezani ste uz Dolce Gusto kapsule. Mnogo je okusa, ali je samo jedan proizvođač.

Aparat za kavu na kapsule preporuča se ljudima koji ne uživaju u pretjeranom konzumiranju kave. Jedna šalica dnevno prije posla, kada želite da vaša kava bude brzo gotova i to je to. Ako popijete i nekoliko šalica dnevno ili u jutarnjoj kavi uživate sa svojom obitelji, aparati na kapsule možda i nisu najbolji izbor.

Princip rada aparata za kavu na kapsule je izuzetno jednostavan. U spremnik za vodu natočite vode, kapsulu postavite u njeno ležište i stisnite ON. Za nekoliko sekundi vaša će šalica kave biti spremna za ispijanje. 

Razni okusi Dolce Gusto kapsula

Prilikom čišćenja, rastavljive dijelove operete pod mlazom vode, a iskorištenu kapsulu bacite u smeće. Sva filozofija zaista je svedena na ovih par jednostavnih koraka.

Espresso aparati za kavu

Pravi espresso vaš je prvi izbor? Onda je vaša jedina opcija espresso aparat za kavu. Naravno ne onaj kao u kafiću jer sumnjamo da imate toliko novca i toliko prostora u svome stanu, ali manji espresso aparati izrazito su popularni. 

Od proizvođača ćemo posebno istaknuti dva velikana. 

Uz njih, široku ponudu aparata nude i Krups, Philips, Bosch, ali i mnogi drugi. 

Ovi aparati cijenom su dosta skuplji od gore spomenutih na kapsule, ali nude puno autentičniji okus kave. Iako će cijena varirati od nekoliko stotina pa do nekoliko tisuća kuna, zadržite se u rangu oko 1500 kuna. Za taj novac možete pronaći sasvim dobar i funkcionalan espresso aparat za kavu.

Espresso aparati za kavu omogućuju vam da se igrate konobara, ovisno o automatiziranosti aparata, moći ćete maksimalno utjecati na kavu koju pijete. Više posla, više truda, ali i veće zadovoljstvo na kraju. Mi ćemo vam predložiti da kupite aparat sa što manje automatskih funkcija. Želite li se već igrati s kavom i aparatom, te tražiti najbolje za sebe, onda će vas automatiziranost u tome samo sprječavati. 

Ako ste vizualni tip, vjerujemo kako će vam sljedeći video o tome kako napraviti dobar espresso sigurno dobro doći.

Neke od dodatnih opcija koje možete ali i ne morate imati su temperatura, količina kava, količina vode, memorija vaše idealne šalice kave. Razmišljate li o dizajnu i materijalu izrade, dobro je znati da metalni aparati garantiraju dugotrajnost i izdržljivost, dok su oni plastični dio low-end ponude.  

Mi ćemo samo sugerirati da vaš espresso aparat ima i steam wand za priređivanje 'mljekastih' kava. Ako ste pogledali prethodni video, u njemu ste naučili i kako napraviti idealno mlijeko za kavu. 

Jednom mjesečno morat ćete rastaviti i počistiti svoj aparat kako zbog previše kamenca ne bi počeo proizvoditi kavu lošije kvalitete. Posao od desetak minuta mjesečno, značit će dulji životni vijek i kvalitetniji okus kave. 

Šalica dobre kave

Dodatni savjeti

  • Želite li još bolji i jači okus kave, kupite kavu u zrnu i mlinac za kavu
  • Mlinac za kavu s burr sistemom za mljevenje najbolji je izbor
  • Manje pržena zrna su svjetlija, dok su najprženija tamnija
  • Eksperimentirajte s kavom dok ne pronađete onu koja je najbolja za vas

Nadamo se kako smo vam ovim tekstom pomogli u izboru vašeg aparata za kavu. Imate li i sami neki savjet ili preporuku slobodno ih podijelite s nama iz jednog jednostavnog razloga.

Život je prekratak da bi pili lošu kavu