Ostali članci

Kupuješ novi RAM ili nadograđuješ stari? Sastavili smo vodič za kupovinu RAM-a.

Nemoguće je izvojiti jednu komponentu računala kao najbitniju. Čim jedna nedostaje, nema tog čuda koje će računalo pokrenuti. Međutim, kvaliteta i vrsta svake od komponenti bitno utječu na njegov rad. Tako je i s RAM-om.

RAM

RAM kao privremena memorija tvojeg računala pohranjuje podatke koje ono u tom trenutku koristi. Ugasi računalo i s njim će nestatati svi podaci iz RAM-a. 

Zašto je RAM važan? Koliko RAM treba biti velik? Kako znati koji je RAM najbolji za tvoje računalo? DDR3 ili DDR4? 8GB ili 16GB? Skupili smo sve što znamo o RAM-u na jedno mjesto.

Koje vrste RAM-a postoje?

U posljednjih 15-ak godina tehnologija je značajno napredovala, tako da nam je danas dostupna 4. generacija DDR RAM-a.

Vrste RAM memorije

Izvor: PCWorld

Ako se pitaš što se dogodilo s DDR i DDR2, odgovor je vrlo jednostavan - zamijenile su ih prethodno spomenute verzije. Na njih se još uvijek može naići u starijim računalima, pa čak su dostupne i za kupiti. Ali najnovija računala dolaze s DDR4 RAM-om. Danas uglavnom možeš birati između DDR3 i DDR4 vrste radne memorije.

Nije moguće istovremeno koristiti različite vrste RAM-a.

Ako želiš na matičnu spojiti dva RAM-a, oba moraju biti ili DDR3 ili DDR4. Svaka novija verzija RAM-a radi na manjem naponu i pri većim brzinama. Zato nisu kompatibilni.

Također, provjeri je li matična ploča na tvojem kompjuteru kompatibilna s vrstom memorije koji želiš kupiti.

DDR4 nećeš moći spojiti na stariju matičnu jer joj je potreban noviji chipset. Na stranicama proizvođača provjeri kakvu memoriju podržava tvoj model matične.

Ako te zbunjuje dio s chipsetom, provjeri naš vodič za kupovinu matične ploče.  

DDR3 ili DDR4?

Budući da je DDR3 još uvijek uvelike u upotrebi, nema ništa loše u tome da nastaviš koristiti DDR3 RAM ili da čak kupiš novi sustav koji podržava takav RAM.

Ali ako već kupuješ/sastavljaš novo desktop računalo, naša preporuka je da se odlučiš za DDR4.

Razlog nisu toliko bolje performanse, koliko praktičnost. S vremenom će većina komponenti prelaziti na kompatibilnost s DDR4. Dugoročno gledajući bit će ti jednostavnije mijenjati i nadograđivati računalo i RAM po najčešće korištenom standardu.

S druge strane, DDR4 će još neko vrijeme biti na tržištu, a to znači da će s vremenom njegove cijene sve više padati. Dakle, ne moraš žuriti.

Različite vrste RAM-a ponekad dolaze i s oznakom PS, npr. PS3-10333. 

To se također odnosi na generaciju RAM-a, pa PS3 stoji za DDR3, a PS4 za DDR4. A broj nakon njega ukazuje na maksimalnu brzinu prijenosa podataka u megabajtima po sekundi (MP/s).

Koliko RAM-a moje računalo treba?

DDR4 RAM

Jedna od najvećih zabludi je da RAM mora imati veći kapacitet nego što je tvojem računalu potrebno. Od toga korist imaju jedino prodavači.

Veličina radne memorije odlučuje koliko podataka se na nju može upisati, odnosno koliko brzo računalo može pristupiti podacima koji mu u tom trenutku trebaju.

Dokle god ima dovoljno RAM-a, sustav će normalno funkcionirati. A to znači da više RAM-a nego što je potrebno tvojem računalu neće značiti ama baš ništa. 

Iznimka su napredni programi poput onih za editiranje slika ili videa, no o tome više nešto kasnije.

Dok tvoje računalo radi, svaki proces zauzima dio RAM-a. Dakle, svaki tab otvoren u browseru i svaki pokrenuti program. Dokle god svi ti procesi ne traže više prostora nego što radna memorija ima, bit ćeš ok.

Ako računalo ima previše podataka za spremiti, a premalo radne memorije, drastično će se usporiti. Ponekad do te mjere da ga je potrebno ponovo pokrenuti kako bi se RAM ispraznio.

Poanta je ova: nemoj uzimati više RAM-a nego što je tvojem računalu potrebno. Od viška nećeš imati nikakve koristi, a samo ćeš bezveze platiti više.

Kako ćeš znati koliko RAM-a trebaš?

U prosjeku je 4GB ili 8GB većini korisnika i više nego dovoljno. RAM od 16GB za nekoga kome ne treba više od 4GB je kao da kupiš Ferrarija, a koristiš ga za sporu gradsku vožnju od stana do posla.

4GB RAM-a pronaći ćeš na entry-level računalima za nezahtjevne korisnike, ali ako ipak želiš od svojeg računala malo više, a pogotovo ako ćeš ga koristiti da posao, trebat će ti 8GB RAM-a.

4GB preporučujemo manje zahtjevnim korisnicima, dok je 8GB dovoljno za veliku većinu, uključujući i gamere.

Ako nemaš namjeru uskoro nadograđivati RAM, a ipak koristiš računalo za procese zahtjevnije od teksta u MS Wordu i YouTube videa, 8GB je zlatna sredina koja će sigurno zadovoljiti sve tvoje potrebe duže vrijeme. 

Popuniti svih 8GB RAM-a poprilično je zahtjevno, čak i ako istovremeno otvoriš nekoliko tabova u Chromeu, igraš zahtjevniju igricu i puštaš glazbu.

Sve iznad 16 GB je apsolutna ludost za prosječne korisnike.

Jedan RAM od 8GB ili 2 RAM-a od 4GB?

Ako raspodijeliš kapacitet na dva manja RAM-a umjesto jednog većeg, možeš očekivati manji skok u performansama.

Radi se o svega 2-3%, ali ako ne postoji veća razlika u cijeni, zašto ne iskoristiti prednosti više utora na matičnoj.

Koja brzina je optimalna?

Brzina i vrijeme odaziva ram-A

Izvor: Crucial

Sjećaš se prethodno spomenutih DDR vrsta radne memorije? To DDR stoji za "double data rate". Brzina RAM-a mjeri se u megatransferima po sekundi (MT/s), a DDR označuje da se dogode dva transfera po clocku.

Što to točno znači?

Na primjer, ako imaš DDR3 od 800 MHz, njegova stvarna oznaka je DDR3-1600 jer se po clocku 800 MHz prenesu dva puta.

  • DDR3 RAM: 800, 1066, 1333, 1600, 1866 i 2133 MT/s.
  • DDR4 RAM: od 2133 do preko 3000 MT/s

Napredak u brzini kod DDR3 jasno se vidi do 1600 MT/s. Sve iznad toga možda će povećati brzinu, ali jedva vidljivo. Ista stvar je i sa DDR4 s 2400 MT/s.

DDR3-1600 ili DDR4-2400 su optimalne brzine, čak i za gaming. Isto kao i kod viška gigabajta, brži RAM neće naštetiti tvom računalu, ali zašto uzimati nešto što ti ne treba. 

Dakle, veća brzina neće nužno značajno poboljšati korištenje računala. Npr. imat ćeš više koristi od 16GB DDR4-1600 RAM-a, nego 8GB DDR4-2400 RAM-a.

To pravilo ne vrijedi za integrirane grafičke kartice. Intel, a pogotovo AMD integrirane grafičke kartice rade značajno bolje s RAM-om više brzine

Mogu li spojiti dva RAM-a različitih brzina?

Na primjer, imaš dva DDR3 RAM-a, jedan od 800 MHz i drugi od 1333. Naravno da ih možeš spojiti. Računalo će funkcionirati kao da nema razlike - osim jedne sitnice. RAM će raditi na nižoj brzini, u ovom slučaju 800 MHz. 

S obzirom na male razlike u cijeni, kad već kupuješ dva RAM-a, neka budu isti.

Vrijeme odaziva

Vrijeme odaziva (latency) nekada je igralo puno veću ulogu nego danas. Ono označava vrijeme koje je potrebno od kad sustav primijeti da  su mu potrebne informacije iz RAM-a do kad mu RAM konačno omogući pristup. 

DDR3 memorije uglavnom su imale odaziv od 13.75 ns (to je tzv. CL11). Većina DDR4 memorije ima vrijeme odaziva od 14.06 ns (tzv. CL15).

Razlika je gotovo nezamjetna, pogotovo zato što DDR4 radi na višim brzinama.

Naša preporuka je da se ne zamaraš vremenom odaziva, osim ako ti je svaka nano sekunda od neizmjerne važnosti. Velikoj većini nije.

RAM za desktop vs. RAM za laptop

RAM za desktop i RAM za laptop

Mogu li RAM za desktop ubaciti u laptop? Nažalost ne.

RAM trentuno dolazi u tri veličine (form factor):

  • DIMM (Dual In Line Memory Module) za desktop računala i servere
  • SO-DIMM (Small Outline DIMM) za laptop i mini PC
  • MICRO-DIMM za notebook računala

Iako sve vrste RAM-a koriste identičnu tehnologiju i rade jednako, razlikuju se u veličini. Niti ćeš veliki RAM za desktop strpati u laptop, niti je micro RAM moguće spojiti na matičnu desktop kompjutera.

Želiš nadograditi RAM na laptopu? Ne tako brzo...

Prije nego se baciš u lov na bolji RAM za svoje prijenosno računalo, prvo provjeri možeš li uopće zamijeniti RAM na laptopu.

S obzirom na to da laptopi postaju sve tanji, proizvođači su počeli integrirati RAM u matičnu ploču laptopa kako bi uštedjeli na prostoru.

Ako imaš takav laptop, znači da si više-manje zapeo s RAM-om kojeg ne možeš nadograditi. 

 

Provjeri i naše ostale vodiče za kupovinu PC komponenti: