Ostali članci

Kupuješ novi RAM ili nadograđuješ stari? Sastavili smo vodič za kupovinu RAM-a.

Radna memorija među ključnim je računalnim komponentama nužna za brzu obradu i pristup podacima. Ovaj vodič pomoći će ti razumjeti najvažnije aspekte RAM-a kako bi točno znao koji RAM kupiti za svoju konfiguraciju.

ram memorija matična

Izvor: Freepik

RAM kao privremena memorija tvojeg računala pohranjuje podatke koje ono u tom trenutku koristi. Ugasi računalo i s njim će nestati svi podaci iz RAM-a. 

Zašto je RAM važan? Koliko RAM treba biti velik? Kako znati koji je RAM najbolji za tvoje računalo? DDR4 ili DDR5? 16 GB ili 32 GB? Skupili smo sve što znamo o RAM-u na jedno mjesto.

Koje vrste RAM-a postoje

Tri vrste RAM-a koje ćeš pronaći na tržištu su:

DDR3 RAM je stariji standard koji više nije toliko u upotrebi, a pronaći ćeš ga na starijim računalnim sustavima.

DDR4 RAM je značajno brži od DDR3 i trenutno je najrašireniji tip RAM-a na tržištu. Nudi bolje performanse, veće brzine prijenosa podataka i nižu potrošnju energije. DDR4 je aktualan od 2014. godine i idealan je za većinu modernih primjena.

DDR5 RAM najnovija je generacija radne memorije, a donosi još više poboljšanja u brzini i efikasnosti. S boljim performansama i potencijalom za još veće kapacitete, DDR5 je budućnost RAM memorije, ali je i dalje u relativno ranoj adoptivnoj fazi, pa je cijena znatno viša u usporedbi s DDR4.

Pitaš li se što se dogodilo s DDR i DDR2, odgovor je vrlo jednostavan - zamijenile su ih prethodno spomenute verzije. Na njih se još uvijek može naići u starijim računalima i čak su dostupne i za kupiti. No, najnovija računala dolaze s DDR4 i DDR5 RAM-om.

Kompatibilnost RAM-a s matičnom pločom

Kada odlučuješ koji RAM kupiti, važno je razmisliti o kompatibilnosti s matičnom pločom i procesorom, kao i o zahtjevima aplikacija koje koristite. DDR4 pruža odličan balans između cijene i performansa, dok DDR5 predstavlja investiciju u budućnost s obzirom na svoje izvanredne performanse koje će postati standard u godinama koje dolaze.

DDR5 nećeš moći spojiti na stariju matičnu jer joj je potreban noviji chipset. Na stranicama proizvođača provjeri kakvu memoriju podržava tvoj model matične.

Također upamti kako nije moguće istovremeno koristiti različite vrste RAM-a.

Želiš li na matičnu spojiti dva RAM-a, oba moraju biti ili DDR4 ili DDR5. Svaka novija verzija RAM-a radi na manjem naponu i pri većim brzinama. Zato nisu kompatibilni.

DDR4 ili DDR5?

Budući da je DDR4 još uvijek uvelike u upotrebi, nema ništa loše u tome da nastaviš koristiti DDR4 RAM ili da čak kupiš novi sustav koji podržava takav RAM.

No, kupuješ li ili sastavljaš novo desktop računalo, naša preporuka je da se odlučiš za DDR5.

Razlog nisu toliko bolje performanse, koliko praktičnost. S vremenom će većina komponenti prelaziti na kompatibilnost s DDR5. Dugoročno gledajući bit će ti jednostavnije mijenjati i nadograđivati računalo i RAM po najčešće korištenom standardu.

S druge strane, DDR5 će još neko vrijeme biti na tržištu, a to znači da će s vremenom njegove cijene sve više padati. Dakle, ne moraš žuriti.

Kako odabrati kapacitet RAM-a

ram ddr5

Jedna od najvećih zabludi je da RAM mora imati veći kapacitet nego što je tvojem računalu potrebno. Od toga korist imaju jedino prodavači.

Veličina radne memorije odlučuje koliko podataka se na nju može upisati, odnosno koliko brzo računalo može pristupiti podacima koji mu u tom trenutku trebaju.

Dokle god ima dovoljno RAM-a, sustav će normalno funkcionirati. A to znači da više RAM-a nego što je potrebno tvojem računalu neće značiti ama baš ništa. 

Iznimka su napredni programi poput onih za editiranje slika ili videa, no o tome više nešto kasnije.

Dok tvoje računalo radi, svaki proces zauzima dio RAM-a. Dakle, svaki tab otvoren u browseru i svaki pokrenuti program. Dokle god svi ti procesi ne traže više prostora nego što radna memorija ima, bit ćeš ok.

Kada računalo ima previše podataka za spremiti, a premalo radne memorije, drastično će se usporiti. Ponekad do te mjere da ga je potrebno ponovo pokrenuti kako bi se RAM ispraznio.

Poanta je ova: nemoj uzimati više RAM-a nego što je tvojem računalu potrebno. Od viška nećeš imati nikakve koristi, a samo ćeš bezveze platiti više.

Kako ćeš znati koliko RAM-a trebaš?

Prosječnom korisniku koji računalo koristi za pregledavanje interneta i osnovne uredske zadatke 8 GB RAM-a bit će i više nego dovoljno. Međutim, za naprednije zadatke poput gaminga, uređivanja video sadržaja ili rada s višestrukim teškim aplikacijama, 16 GB RAM-a je često preporučeni minimum, dok je 32 GB namijenjeno profesionalcima koji se bave zahtjevnim zadacima poput 3D modeliranja.

Jedan RAM od 8 GB ili 2 RAM-a od 16 GB?

Raspodijeliš li kapacitet na dva manja RAM-a umjesto jednog većeg, možeš očekivati manji skok u performansama.

Radi se o svega 2-3%, ali ako ne postoji veća razlika u cijeni, zašto ne iskoristiti prednosti više utora na matičnoj, pogotovo pokrećeš li zahtjevne aplikacije kao što su igre ili uređivanje videa.

Brzina RAM-a

Brzina RAM-a izražena je u megahertzima (MHz), a odnosi se na to koliko puta u sekundi RAM može obaviti operaciju. Viša brzina znači brže izvršavanje zadataka, što je posebno važno u aplikacijama koje trebaju brz pristup memoriji, poput igara ili profesionalnih programa za obradu podataka.

DDR4 RAM dolazi s brzinama koje obično počinju od 2133 MHz i mogu ići do 3200 MHz ili više, s relativno niskom latencijom. DDR5 RAM nudi veće brzine počevši od 4800 MHz i ide prema gore, što rezultira boljim performansama iako može imati nešto višu latenciju u odnosu na DDR4.

Veća brzina neće nužno značajno poboljšati korištenje računala. Npr. imat ćeš više koristi od 16 GB DDR4-2133 RAM-a, nego 8 GB DDR4-3200 RAM-a.

To pravilo ne vrijedi za integrirane grafičke kartice. Intel i AMD integrirane grafičke kartice rade značajno bolje s RAM-om više brzine.

Mogu li spojiti dva RAM-a različitih brzina?

Na primjer, imaš dva DDR4 RAM-a, jedan od 2133 MHz i drugi od 3200. Naravno da ih možeš spojiti. Računalo će funkcionirati kao da nema razlike - osim jedne sitnice. RAM će raditi na nižoj brzini, u ovom slučaju 2133 MHz. 

S obzirom na male razlike u cijeni, kad već kupuješ dva RAM-a, neka budu isti.

Latencija ili vrijeme odaziva RAM-a

Vrijeme odaziva (latency) nekada je igralo puno veću ulogu nego danas. Ono označava vrijeme koje RAM treba da počne s izvršavanjem naredbe nakon što je primi. Manja latencija ukazuje na brži odziv memorije.

DDR3 memorije uglavnom su imale odaziv od 13.75 ns (to je tzv. CL11). Većina DDR4 memorije ima vrijeme odaziva od 14.06 ns (tzv. CL15), dok je latencija za DDR5 oko 16 ns.

Razlika je gotovo nezamjetna, pogotovo zato što DDR5 radi na visokim brzinama.

Naša preporuka je da se ne zamaraš vremenom odaziva, osim ako ti je svaka nano sekunda od neizmjerne važnosti. Velikoj većini nije.

RAM za desktop vs. RAM za laptop

RAM za desktop i RAM za laptop

Mogu li RAM za desktop ubaciti u laptop? Nažalost ne.

RAM uglavnom dolazi u dvije veličine: (form factor):

  • DIMM (Dual In Line Memory Module) za desktop računala i servere
  • SO-DIMM (Small Outline DIMM) za laptop i mini PC

Iako sve vrste RAM-a koriste identičnu tehnologiju i rade jednako, razlikuju se u veličini. Niti ćeš veliki RAM za desktop strpati u laptop, niti je micro RAM moguće spojiti na matičnu desktop kompjutera.

Želiš nadograditi RAM na laptopu? Ne tako brzo...

Prije nego se baciš u lov na bolji RAM za svoje prijenosno računalo, prvo provjeri možeš li uopće zamijeniti RAM na laptopu.

S obzirom na to da laptopi postaju sve tanji, proizvođači su počeli integrirati RAM u matičnu ploču laptopa kako bi uštedjeli na prostoru.

Imaš li takav laptop, znači da si više-manje zapeo s RAM-om kojeg ne možeš nadograditi. 

Prednosti i nedostaci gaming RAM-a

Kada tražiš najbolji RAM za gaming, nekoliko je prednosti i nedostataka koje trebaš uzeti u obzir. Izbor između DDR4 i DDR5 RAM-a je značajan, jer oba imaju svoje posebnosti.

Prednosti:

  • Veća brzina: DDR5 RAM nudi veću brzinu prijenosa podataka u usporedbi s DDR4, što znači brže učitavanje igara i manju latenciju.
  • Bolje performanse: Brži DDR5 omogućava bolje performanse u igrama, naročito u situacijama gdje se zahtjeva brzo i učinkovito korištenje memorije.
  • Podrška budućnosti: DDR5 je noviji standard i budućnost u gamingu te dolazi s podrškom za najnovije tehnologije.

Nedostaci:

  • Cijena: DDR5 RAM je trenutno skuplji u usporedbi s DDR4, što može biti prepreka raspolažeš li ograničenim budžetom.
  • Kompatibilnost: Samo najnovije matične ploče i procesori su kompatibilni s DDR5 RAM-om pa prebacivanje na novi RAM standard često znači ažuriranje cijele računalne konfiguracije.
  • Marginalna poboljšanja: Ponekad su razlike u performansama između DDR4 i DDR5 RAM-a marginalne.

Odabir između DDR4 i DDR5 ovisit će o tvojim trenutnim i budućim potrebama, kao i budžetu. Razmotri osnovne zahtjeve igara koje igraš i koliko si spreman uložiti u nadogradnju. Pritom nemoj zaboraviti da gaming performanse nisu vezane isključivo uz RAM; komponente poput procesora i grafičke kartice igraju ključne uloge.

Popularni proizvođači RAM-a

Pri odabiru RAM-a za nadogradnju ili izgradnju desktop računala, ključno je znati koji proizvođači se ističu po kvaliteti i pouzdanosti. Corsair i Crucial su dva vodeća brenda koja nude široku paletu proizvoda namijenjenih prosječnim korisnicima i entuzijastima.

Corsair

Corsair je renomirani proizvođač RAM-a koji se izdvaja visokokvalitetnim komponentama i izvrsnim performansama. Njihova RAM memorija je posebno popularna među gamerima i korisnicima koji zahtijevaju visoke performanse za napredne zadatke poput video obrade ili 3D modeliranja.

Vrste RAM-a: DDR4, DDR5

Kapaciteti: 8 GB, 16 GB, 32 GB, 64 GB

Crucial

Crucial je brend poznat po svojim pouzdanim i pristupačnim RAM memorijama koje su pogodni za široki spektar korisnika. Tražiš li nadogradnju koja će pružiti stabilnost i pouzdanost bez kompromisa na brzini, Crucial nudi odličan omjer cijene i performansi.

Vrste RAM-a: DDR4, DDR3

Kapaciteti: 4 GB, 8 GB, 16 GB, 32 GB

Odaberi RAM-a od ovih proizvođača i bit ćeš siguran u pouzdanost i stabilnost PC sustava.

Često postavljana pitanja

Koje karakteristike RAM memorije uzeti u obzir prilikom kupnje?

Pri kupnji RAM memorije bitno je uzeti u obzir kapacitet, frekvenciju, latenciju i tip modula. Više kapaciteta omogućava više paralelnih procesa, dok frekvencija i latencija utječu na brzinu. Također, bitno je da tip modula bude kompatibilan s matičnom pločom.

Kako odrediti kompatibilnost RAM-a s matičnom pločom?

Za odrediti kompatibilnost RAM-a s matičnom pločom, provjeri maksimalnu podržanu frekvenciju i tip memorije koju ploča podržava, kao što su DDR3 ili DDR4. Također uskladi broj pinova RAM modula s memorijskim slotovima na matičnoj ploči.

Koja je razlika između DDR3 i DDR4 memorije?

DDR4 memorija je nasljednik DDR3 memorije s višim performansama i nižom potrošnjom energije. DDR4 radi na višim frekvencijama i ima brže brzine prijenosa podataka, što rezultira boljom učinkovitošću.

Koliko RAM-a je preporučljivo za gaming računala?

Za gaming računala preporučljivo je imati najmanje 16 GB RAM-a kako bi osigurao dovoljnu količinu memorije za zahtjevne igre i multitasking. Igrači koji traže vrhunsku izvedbu ili se bave streamingom igara mogu razmisliti o 32 GB RAM-a.

Kako brzina RAM-a utječe na performanse računala?

Brzina RAM-a, koja se mjeri u megahercima (MHz), direktno utječe na brzinu obrade podataka. Veća brzina RAM-a znači brže izvođenje taskova, što rezultira boljim performansama pri igrama i aplikacijama koje zahtijevaju brzu obradu podataka.

Što znači CL ocjena kod RAM memorije?

CL ocjena ili CAS latencija označava broj ciklusa kašnjenja prije nego što memorijski modul pošalje podatke procesoru. Niža CL ocjena ukazuje na bržu reakciju RAM memorije, što može rezultirati boljim performansama računala za određene aplikacije.

Povezani proizvodi