Ostali članci

Stigao je iPhone 15: ovo su specifikacije i cijena

Petnaesta generacija najpopularnijeg pametnog telefona na svijetu napokon je ugledala svjetlo dana - u nastavku saznaj koje su specifikacije i cijena za liniju iPhone 15 mobitela.

iphone 15 cijena

Posljednja serija Apple mobilnih uređaja očekivano dolazi u četiri inačice - iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max.

Osim osnovnog iPhone 15 u kojem se zadržao prošlogodišnji čip A16 Bionic, ostala tri uređaja pogoni novi 3-nanometarskim A17 Pro sa šesterojezgrenim CPU-om i šesterojezgrenim GPU-om. CPU obećaje 10 % veću brzinu u odnosu na prošlogodišnji, a GPU očekuje povećanje brzine od 20 %.

iPhone 15 modeli očekivano imaju USB-C umjesto dosadašnjeg Lightning konektora pa ćeš sada USB-C kabelom puniti iPhone, iPad, MacBook i AirPods slušalice - time Apple poštuje europska pravila koja nalažu da svi novi pametni telefoni moraju imati USB-C priključak za punjenje. Na svim se modelima nalazi i Dynamic Island - izrez na vrhu zaslona za praćenje notifikacija i interakciju s aplikacijama.

iphone 15 pro cijena

Najveću nadogradnju doživjela je kamera. Senzor na glavnoj kameri ima 48 MP (iPhone 14 imao je tek 12 MP) te omogućuje različite oblike zuma, a tu je i ultraširoka kamera od 12 MP. iPhone 15 Pro Max dobio je novi 12-megapikselni 5X senzor od 120 milimetara s periskopskom lećom.

Ažurirani su i portretni i noćni načini rada, Live Photos i akcijski način rada, a prednja kamera od 12 MP dobila ke autofokus i portretno osvjetljenje.

iPhone 15 i iPhone 15 Plus na raspolaganju imaju 128/256/512 GB unutarnje pohrane, dok iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max idu do 1 TB.

Apple je ove godine bio jako tajnovit oko kapaciteta baterija - sve što znamo jest da bi na svim modelima baterija trebala izdržati čitav jedan dan korištenja.

Početak prodaje je 22.9., a evo i koliko iPhone 15 košta:

 

 

 

Povezani proizvodi