Ostali članci

Huawei P40 Lite - cijena, specifikacije, recenzija

Huawei je i službeno predstavio kralja srednje klase - Huawei P40 Lite, pametni telefon koji još jednom nastoji osvojiti srca korisnika kao što su to već činile prošle verzije iz Huaweijeve P Lite serije.

Huawei P40 Lite - cijena, specifikacije, recenzija

Huawei P40 Lite - specifikacije

Huawei P40 Lite redovito pripada najiščekivanijim mobitelima godine, a kako pripada srednjem rangu pametnih telefona tako je i cijenom pristupačniji većem broju ljudi.

Preglede specifikacija započinjemo onime što najviše zanima nove Huawei kupce. Ima li P40 Lite Google Play Store, Gmail i ostale Google servise? Odgovor je - nema. Huawei P40 Lite koristi Huawei trgovinu (Huawei AppGallery) koja svakim danom ima sve više i više aplikacija, a pritom je većina korisnika izuzetno zadovoljna radom aplikacija.

A sada se okrećemo dizajnu, hardveru i softveru kojim je Huawei P40 Lite opremljen. 6,4-inčni zaslon rezolucije 1080 x 2310 nešto je veći nego kod prijašnjih modela, a povećanjem zaslona povećava se i zadovoljstvo kod gledanja serija ili filmova. Pokretačku snagu daje procesor Kirin 810 koji se lijepo slaže sa 6 GB RAM-a i Android 10 operativnim sustavom.

Unutarnja memorija je 'zapela' pri 128 GB što je postao standard kod mobitela srednje klase, ali možeš ju proširiti do max 256 GB. Sve to prati i baterija kapaciteta 4200 mAh, koja podržava brzo punjenje. Ako je vjerovati Huaweiju fast charging dovodi bateriju od 0 do 70% za samo 30 minuta.

Naravno, svaki novi model u pravilu donosi i bolju kameru. Već smo navikli da su Pro modeli iz P serije u vrhu smartphonea s najkvalitetnijom kamerom, a odličnu kvalitetu pružaju i kamere na Huawei P40 Lite. Sa stražnje strane nalazi se četverostruka kockasta kamera (2+2) s glavnim senzorom od 48 MP. Tu su još i ultraširoka (8 MP), makro (2 MP) i dubinska (2 MP).

Huawei P40 Lite quad kamera

Selfie kamera ima 16 MP, podržava HDR i snima 1080p video sadrže pri 30 fps. I stražnja i prednja kamera su među najboljima u svojem cjenovnom rangu.

Huawei P40 Lite - cijena

Huawei P40 Lite bi se na tržištu trebao pojaviti 23. ožujka, ali dobra je stvar što već sada znamo njegovu cijenu. On bi se trebao prodavati po preporučenoj cijeni od 2.199 kuna.

Ova cijena odmah po izlasku svrstava Huawei P40 Lite među najpoželjnije mobitele srednje klase. Primjerice, prošlogodišnji Huawei P30 Lite i nakon godinu dana stoji oko 1700 kuna. 

Huawei P40 Lite - recenzija

Na prvi pogled Huawei P40 Lite je mobitel bez mane. Ima sve ono što pametni telefon srednje klase treba imati, a svi prosječni korisnici bit će i više nego zadovoljni njegovim radom.

Huawei P40 Lite dizajn

Za kompletnu recenziju trebat će pričekati trenutak da se P40 Lite nađe u rukama korisnika, ali u startu mu je potencijal velik. Međutim, problem bi mu mogla stvarati i cijela plejada mobitela istog ranga, a jeftinije cijene poput super popularnih: Xiaomi Redmi Note 8 Pro i Samsung Galaxy A50.

Drugi problem koji će prosječni hrvatski korisnici teško prevladati je nepostojanje Google servisa. Koliko god korisnici hvalili Huawei AppGallery, i dalje je mnogima život bez Google Storea gotovo nezamisliv. A da je tako u većem dijelu svijeta, pokazuje i činjenica da Huawei u 2020. očekuje 20% manju prodaju pametnih telefona u odnosu na prošlu godinu.

Povezani proizvodi