Ostali članci

Nvidia Titan X grafička kartica

Najmoćnija grafička kartica na svijetu. Nema šanse da ćete je moći priuštiti. Ali to ne znači da joj se ne možete diviti.

Nvidia Titan X

U svibnju 2016.-e Nvidia je svijetu predstavila najbolju grafičku karticu ikad viđenu: GTX 1080. 

Utemeljena na novoj Pascal arhitekturi i s nikad viđenim performansama, 1080 proširila je granice gaming iskustva. Počelo novo doba za gamere - ili smo bar tako mislili.

A onda je došao Titan X.

Specifikacije

Titan X je tako snažna grafička kartica i daje toliko više no što je većini gamera danas potrebno, da je se već naziva grafičkom karticom budućnosti stvorenoj za 5K. Iako je izgledom vrlo slična GTX 1080, u ostalim elementima je značajno nadmašuje. 

3584 CUDA jezgri, 11 TFLOPS, 1417 MHz base clock, 1531 MHz boost clock, 12 GB GDDR5X memorije, propusnost 480 GB/sec i 384-bitno memorijsko sučelje samo su neke od fenomenalnih karakteristika ove kartice.

Cijena

Ako želite najbolju grafičku karticu, morat ćete izdvojiti $1200. Ilustracije radi, za te novce možete kupiti dva Samsung Galaxy S7 mobitela, 900 litara benzina ili petogodišnju zalihu sladoleda.

Titan X košta čak 70% više nego GTX 1080, ali zato ima 40% više CUDA jezgri i čak 50% veću propusnost. Definitivno dobijete ono što ste platili

Kome je namijenjena?

S obzirom na cijene i performanse, očito je da Titan X nije namijenjen prosječnom gameru.

Osim za one malo dubljih džepova, Titan X dopast će se ozbiljnim gamerima i developerima kojima je potreban posebno moćan GPU. 

Zaključak

Ne trebate brinuti ako je Titan X daleko izvan vašeg budžeta.

I Nvidia i njihov glavni konkurent AMD imaju velik izbor izuzetno kvalitetnih grafičkih kartica koje će zadovoljiti potrebe svakog gamera. Kvaliteta GTX 1070 i 1080 grafičkih kartica nije pala samo zato što je izašao Titan X, a i AMD-ov Radeon RX 480 dobra je alternativa za Nvidijine monstrume.

Zanimljivo je gledati kako tehnologija napreduje i kako je budućnost koju smo kao mali zamišljali sada na dohvat ruke.

Ako uzmemo u obzir i napretke u tehnologiji virtualne stvarnosti, jedno je sigurno - gaming budućnost nikada nije izgledala bolje. 

Posjetitelje koji su gledali ovaj proizvod također su zanimali i proizvodi