Ostali članci

Samsung Galaxy A54 - specifikacije i cijena za novog kralja srednjeg ranga

Predstavljen u ožujku 2023., Samsung Galaxy A54 primamljiva je nadogradnja za manje zahtjevne korisnike koji traže pouzdan i lijep pametni telefon srednjeg ranga. Elegantni dizajn, pouzdana kamera i izdržljiva baterija neki su od njegovih najvećih aduta - evo o čemu se radi.

Samsung Galaxy A54 specifikacije i cijena

Dizajn i zaslon

S prednje strane nalazi se 6.4-inčni AMOLED zaslon s ‘Infinity Oselfie kamerom. To znači kako se kamera nalazi u rupi probušenoj na zaslonu i nije spojena s rubom uređaja. Zaslon je FHD+ rezolucije s dinamičkim osvježavanjem slike do čak 120 Hz i Corning Gorilla Glass 5. Podržava osvjetljenje do čak 1000 nita, što je 25 % bolje od prošlogodišnjeg modela.

Najuočljivija razlika u odnosu na prošlogodišnji Samsung Galaxy A53 nalazi se u dizajnu. Konkretno se radi o redizajniranim stražnjim kamerama koje krasi minimalistički dizajn originalno predstavljen na Samsungovoj S23 liniji uređaja u veljači 2023.

Nadograđeni su i materijali korišteni u izradi mobitela pa je na stražnjoj strani korišteno staklo umjesto plastike kako bi se postigao premium osjećaj.

Osim standardne bijele i crne boje, tu su još i životopisne svjetlozelena i svjetloljubičasta za korisnike koji žele svjež i originalan izgled.

Kamera

Glavna kamera ima 50 MP. To je osjetno manje od prošlogodišnjeg A53 čija je glavna kamera imala 64 MP, no unatoč tome kvaliteta snimljenih fotografija s A54 vidljivo je veća. Razlog leži u većem senzoru i poboljšanoj optičkoj stabilizaciji slike koju omogućuju snimanje bistrih fotografija i videa punih detalja.

Od opcija snimanja možeš birati između profesionalnog i noćnog načina, slow motiona, hyperlapsea i drugih.

Samsung Galaxy A54 može se pohvaliti izuzetno lijepim i detaljnim fotografijama u dobro osvijetljenim uvjetima. Boje su zasićene u prepoznatljivom Samsungovom stilu što fotografijama daje dodatnu razinu životopisnosti.

Tu su još i ultra široka kamera od 12 MP te makro kamera od 5 MP, a spomenimo i prednju kameru od 32 MP.

Hardver i softver

Samsung Galaxy A54

Uređaj pokreće novi Samsungov procesor Exynos 1280 predstavljen tek prije nekoliko tjedana. Od pohrane tu je 8 GB RAM-a, dok od unutarnje pohrane možeš birati između verzije sa 128 GB ili 256 GB, a tu je i opcija proširivanja memorije microSD karticom do 1 TB - izuzetno korisna, ali vrlo rijetka značajka na novim pametnim telefonima.

Baterija ima velikih 5.000 mAh, a podržava punjenje od 25 W. To znači kako ćeš uređaj od 0 do 100 % napuniti za oko sat i pol.

Samsung Galaxy A54 dolazi s operativnim sustavom Android 13 koji je umotan u dobro poznati Samsung One UI. Potvrđeno je da uređaj očekuju još 4 nadogradnje operativnog sustava te 5 godina sigurnosnih ažuriranja, a to znači kako ćeš ga moći sigurno koristiti još godinama.

Povezani proizvodi