Ostali članci

5 najvažnijih značajki grafičke kartice: saznaj na što najviše paziti kod kupovine

Kod kupovine nove grafičke kartice puno je značajki koje treba uzeti u obzir, a koje utječu ne samo na performanse grafičke, nego i na to kako se ona uklapa u ostatak računalne konfiguracije. Uzmemo li u obzir još i cijene grafičkih koje posljednjih godina neprestano rastu, odabir prave grafičke kartice postao je još veći izazov nego prije.

grafička kartica

Nastavi čitati i saznaj kojim značajkama grafičkih kartica pri kupovini trebaš posvetiti najviše pažnje, pogotovo susrećeš li se prvi puta sa svijetom gaminga i odlukom koju grafičku karticu kupiti.

1. VRAM

VRAM je kratica za Video RAM, a označuje koliko memorije grafička kartica ima. Igraš li na najvišim postavkama, a pogotovo kada je riječ o 4K rezoluciji, VRAM treba biti što veći.

Na grafičkim karticama novih generacija VRAM bi trebao iznositi minimalno 6 GB. Prosječnom gameru 8 GB je bolji izbor, dok je za 4K rezoluciju potreban još veći VRAM.

2. Dimenzije

Naručio si savršenu grafičku karticu, ali ona ne stane u kućište računala? To je zato što prije kupovine nisi provjerio njezin form factor, odnosno - dimenzije.

Dužina, visina i debljina grafičke kartice utječu na to koliko prostora će zauzimati u računalu. Postoje tzv. slim grafičke, s jednim, dva ili više utora (eng. slot)... Informiraj se prije kupovine kako kasnije ne bi bilo neugodnih iznenađenja.

3. TPD

Ovo je još jedna skraćenica čiji puni naziv glasi Thermal Design Power. TDP pokazuje koliko energije kartica koristi pri većim brzinama, tj. koliko snažno napajanje ti je potrebno kako bi grafička mogla funkcionirati.

Pritom ne zaboravi uzeti u obzir i potrošnju ostalih komponenti poput procesora i memorije.

Za grafičke starijih generacija napajanje od 600 W je u većini slučajeva bilo taman. No, s novim grafičkama, pogotovo kada su overclockane, trebat će ti jače napajanje.

4. Priključci za napajanje

Nije svaka grafička kartica kompatibilna sa svakim sustavom napajanja. Zato prije kupovine ovih dviju komponenti provjeri možeš li ih povezati, pogotovo nadograđuješ li grafičku u postojeće računalo.

Konektori na grafičkoj razlikuju se ovisno o modelu, no u pravilu se radi o konfiguracijama od 6, 8 ili 12 pinova.

Neke kartice imaju jedan od ovih konektora, neke čak dva ili tri, s time da se na jednoj kartici mogu nalaziti konektori s različitim brojem pinova. Primjerice, AMD Sapphire RX 6900 XT Toxic ima jedan konektor od 6 pinova te dva konektora od 8.

5. Priključci na monitoru

Provjeri imali grafička koju namjeravaš kupiti potrebne konektore kako bi je uspješno spojio sa svojim monitorom. Neki monitori koriste HDMI, drugi DisplayPort, a imaš li stariji model monitora, moguće je da ima samo DVI.

Sve računalne komponente utječu na to koliko snažno i učinkovito će tvoje računalo biti, ali samo dobra grafička kartica može podići gaming iskustvo na drugu razinu. Iako je odabir najbolje grafičke zahtjevan proces, ovih par smjernica pomoći će ti znati od kuda krenuti.