Ostali članci

5 pitanja za odgovoriti prije kupovine zvučnika

Tražiš dobre zvučnike? Dobre kvalitete, ali ne preskupe? Zvučnike za PC ili kućno kino? Izbor zvučnika je velik, a suzit ćeš ga odgovorima na ovih 5 pitanja. Pa krenimo.

Zvučnici

1. Kakav zvučnik trebaš?

Za povremeno slušanje glazbe? Kućno kino? Nešto što možeš ponijeti sa sobom na plažu ili na izlet? S koliko slobodnog prostora raspolažeš? Koliko je velika prostorija u koju ih namjeravaš smjestiti?

Podni zvučnici dovoljno su svestrani za slušanje glazbe ili spajanje na televizor kad gledaš film ili tekmu. Ako se radi o manjoj prostoriji, više se isplati nabaviti zvučnike za policu (eng. bookshelf). Možeš ih smjestiti na policu, stol, stalak ili gdje god nađeš mjesto.

Međutim, ako prvenstveno tražiš zvučnike za gledanje filmova, pametno je uložiti u kvalitetno kućno kino. Takvi zvučnici rade drugačije od stereo zvučnika i optimizirani su za filmove na kojima se zvuk proteže kroz više kanala. Još ako koristiš projektor, s kućnim kinom ostvarit ćeš optimalan doživljaj.

Ako trebaš bežični zvučnik za lako prenošenje, računaj da će kvaliteta zvuka biti manja, pogotovo ako ćeš za spajanje koristiti Bluetooth umjesto WiFi-ja.

2. Koje specifikacije su važne?

Koji god uređaj kupuješ, svaki dolazi s nizom brojki i znakova za koje se čini da trebaš doktorat da bi ih znao dešifrirati.

Razumijevanje specifikacije uistinu nije komplicirano, a kod zvučnika najvažnije su ove dvije karakteristike:

  • impedancija
  • osjetljivost

Impedancija je otpor koji zvučnici pružaju električnom signalu koji dolazi od uređaja na koji su zvučnici spojeni. Taj otpor je važan jer da ga nema, zvučnici bi lako mogli pregorjeti.

Impedancija se označava u Ohmima, a najčešće govorimo o 8, 6 i 4 Ohm. Impedancija zvučnika i uređaja na koji se spajaju treba biti ista. Eventualno je moguće da zvučnici imaju dvostruko jaču impedanciju od uređaja na koji se spajaju, ali nikako ne obrnuto!

Osjetljivost se mjeri u decibelima, a odnosi se na glasnoću zvučnika. Što je osjetljivost veća, to će zvučnici raditi glasnije. U pravilu vrijedi da su manje osjetljivi zvučnici između 80 dB i 88 dB, a jača osjetljivost dolazi između 89 dB i 100 dB. 

3. Hi-Fi vs. stereo - je li Hi-Fi doista bolji?

Hi fi zvučnici

HiFi zvučnici su skuplji od drugih vrsta zvučnika, a s višom cijenom obično dolazi i viša kvaliteta, zar ne? U ovom slučaju to je točno.

Hi-Fi je kratica za High Fidelity, a odnosi se na zvučnike koji reproduciraju zvuk iznimno visoke kvalitete uz minimalne distorzije.

Ako raspolažeš malo većim budžetom, svakako se opredijeli za HiFi zvučnike.

Međutim, ako se odlučiš za Hi-Fi zvučnike, moraš ih kombinirati s kvalitetnim pojačalom. Nema smisla da uložiš u vrhunske zvučnike, a potom ih spojih na trećerazredno pojačalo.

4. Mogu li dobre slušalice zamijeniti zvučnike?

Tu se ponovo vraćamo na prvo pitanje - gdje ćeš ih i za što koristiti? Iako je u pravilu slušalice ne mogu zamijeniti zvučnike, to ovisi o nekoliko stvari.

Naravno da će vrhunske over-the-ear Harman Kardon slušalice raditi bolje od mini Bluetooth zvučnika koji nosiš sa sobom na plažu. 

Slušalice su dobar izbor za slušanje glazbe na javnom prijevozu ili u uredu, ako si gamer ili noćna ptica i ne želiš buditi ukućane u dva ujutro dok gledaš Netflix. S kvalitetnim slušalicama ponekad ćeš doživjeti glazbu bolje nego na zvučnicima. Ali slušalice nisu nešto što istovremeno možeš dijeliti s drugima.

5. Kolikim budžetom raspolažeš?

Nema smisla da kreneš razgledavati zvučnike prije nego odlučiš koliko možeš potrošiti. 

Nakon što odrediš budžet i odlučiš kakvi zvučnici ti trebaju, pronađi nekoliko modela koji odgovaraju tim uvjetima. Pročitaj njihove recenzije i, ako si u mogućnosti, provjeri kakav zvuk doista imaju. Neki ljudi vole više basa, a drugi pak manje, a to znači da se neće isti zvučnici svima isto svidjeti.